X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De geschiedenis van Maastricht

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 06-01-2011
Auteur: Berto
Maastricht is een prachtige stad vol met†kunst en cultuur en is bovendien het bruisende centrum†en hoofdstad van Limburg.Het is de meest†zuidelijke stad van Nederland.†Ver voordat Maastricht bestond†leefden†hier ook al mensen en wel in een lŲssgroeven ten westen van Maastricht. Dit gebied heet BelvťdŤre. Nu volgt een compleet overzicht van de totale geschiedenis van Maastricht.

Geschiedenis Maastricht

Geschiedenis Maastricht In dit gebied ten westen van Maastricht zijn resten gevonden die duiden dat er hier al mensen rondliepen rond de Oude Steentijd. De oudste fase van resten die zijn opgegraven dateren van maarliefst 250000 jaar geleden. Er zijn tal van stenen werktuigen gevonden die waren gemaakt van dierenbotten. Zo is er bijvoorbeeld een unieke vuurstenen mes gevonden naast een geslachte neushoorn. Er zijn ook kampementen gevonden van zoīn 80000 jaar geleden.
Toen de Romeinen in het begin van de jaartelling Nederland bezetten hebben ze ooit een houten brug over de Maas geplaatst. Deze brug heeft Maastricht zijn uiteindelijke plaats gegeven. Hier bouwden ze ook een nederzetting. De naam is destijds afgeleid van Mosae Trajectum wat de plek was waar men de Maas kon oversteken.
Maastricht had al in de 5e eeuw een christelijk heiligdom en groeide behoorlijk omdat de stad een bedevaartsoord werd. Van ongeveer 380 tot 722 na Christus was Maastricht de zetel van de bisschoppen. Bisschop St. Hubertus verplaatste zijn zetel echter naar Luik omdat hij zich sterker verbonden voelde met deze stad. Servatius ligt thans begraven onder de Servaaskerk. St. Hubertus was de laatste bisschop.
Vanaf 1204 hoorde Maastricht niet meer bij Luik maar bij Brabant en kreeg toen tevens haar Middeleeuwse stadsrechten en ging dus een stadsmuur bouwen ter verdediging.
Tijdens de 80-jarige oorlog die begon in 1568 was Maastricht dan weer in handen van de Spanjaarden, dan weer van de Hollanders en dan weer van de Fransen. Maastricht is namelijk vanwege de Maas strategisch een uiterst belangrijke stad. De Spanjaarden gingen geweldaddig om met de bevolking. In 1579 werd Maastricht veroverd door het Spaanse leger van Alexander Farnese die later hertog van Parma werd. Deze strijd werd een veldslag omdat ongeveer een kwart van de 8000 inwoners hierbij het leven verloor. In 1632 werd het weer door de Nederlanders heroverd al was dit lang nadat de Noordelijke Nederlanden zich al hadden bevrijd van de Spanjaarden. Uiteindelijk werd er in 1648 de vrede van MŁnster besloten al bleef er nog wel een deel van Limburg in Spaanse handen. In 1795 wordt bezet Maastricht de hoofdstad van een Franse provincie. Nadat Napoleon was gevallen werden BelgiŽ en Nederland in 1830 een Koninkrijk onder Koning Willem 1. Na veel strijd worden in 1839 BelgiŽ en Nederland 2 afzonderlijke landen. Generaal Dibbets heeft zich toen sterk gemaakt voor Maastricht om dit een Nederlandse stad te laten blijven. In 1867 wordt Maastricht als vestingstad opgeheven.
Thans heeft de stad ongeveer 120000 inwoners en deze worden Maastrichtenaren genoemd. Vooral de Bourgondiers onder ons weten de stad als geen ander te waarderen. Maastricht heeft een erg levendige binnenstad en er wordt volop gerecreŽrd. Veel toeristen komen dan ook af op deze fantastische stad. Dankzij de aanwezigheid van een hogeschool en een universiteit is het ook een studentenstad geworden. Er is ook vrij veel industrie in de stad vertegenwoordigd.

Reacties op dit artikel
Harry veenhof, 2011-03-13
( 0 )

Er staat een foutje in dit verhaal. Kan altijd gebeuren, het is en blijft mensenwerk.
Het is NIET St. servaas die de bisschopzetel naar Luik heeft verplaatst maar St. Hubertus, onder druk van de toen regerende vorst van de Franken.
Berto, 2011-03-14
( 0 )

Bedankt Harry Veenhof. Ik zal het zo snel mogelijk aanpassen

auteur Berto
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl