X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Mijn cultuur is beter

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-03-2010
Auteur: Normyo
Er zijn maar weinig culturen op deze wereld die zichzelf net zo goed vinden als andere culturen die we op deze planeet vinden. De meeste culturen vinden zichzelf beter, tenminste bij monde van haar leden. De Fransen vinden hun cultuur de beste van de wereld. Wat zover gaat als de Amerikaanse cultuur beschuldigen van kolonialisme. De Japanse cultuur vindt andere culturen barbaren. Wat zich uit in de naam voor buitenlanders: barbaren.

Cultuur

Hoe het kan dat de ene cultuur zichzelf beter voelt dan de andere is waarschijnlijk gewoon een menselijke eigenschap. De meeste mensen voelen zich vaak ook beter dan iemand anders. Daarbij worden culturen gecreŽerd door hun leden en niet door een onzichtbare kracht van buiten.

Het idee dat een cultuur beter is dan een andere cultuur is echter niet meer dan een waandenkbeeld. Culturen kunnen namelijk niet beter zijn, het is tenslotte mensenwerk. Wat we weten van mensenwerk is dat het fouten bevat en dat het onvolledig is. Waar die kennis dan weer toe leid is de wens om te verbergen dat we fouten maken. Want het maken van fouten wordt gezien als iets wat niet mag. Het zit ook in de meeste culturen ingebouwd. Bijvoorbeeld in de vorm van spreekwoorden als:
De vuile was niet buiten hangen.

Het komt ook naar voren in de manier waarop culturen regels kennen voor mensen die wel de vuile was buitenhangen. Zo moeten er speciale regelingen getroffen worden om klokkenluiders te beschermen. Journalisten bezitten bijvoorbeeld het verschoningsrecht, om zo hun bronnen te beschermen. Of kroongetuigen krijgen speciale regelingen waar het gaat om de strafbare feiten die zij gepleegd hebben. Een organisatie als de Mafia heeft zelfs zoiets als de zwijgplicht. Het katholieke geloof biedt de mogelijkheid om vergeving te krijgen door je zonden te belijden tijdens de biecht. Maar ondanks al deze taktieken die duidelijk maken dat we weten dat we fouten maken, geloven we dat onze cultuur beter is dan die van onze buren.

Culturen

Het punt met cultuur is echter dat het slechts een oplossing is voor de problemen waarmee groepen mensen geconfronteerd worden. Hoe gaan we om met het verschil in sekse? Hoe gaan we om met het verschil in macht? Hoe gaan we om met de positie van het individu tegenover de groep? Hoe gaan we om met onzekerheid? Hoe gaan we om met de tijd? Hoe gaan we om met de waarheid? Hoe gaan we om met de natuur? Hoe gaan we om met onze gelijken? Hoe gaan we om met ons menszijn? Hoe gaan we om met onszelf?

Voor al die situaties bieden culturen oplossingen. Zo vinden westerse culturen dat vrouwen een zekere vrijheid verdienen en zichzelf mogen beschermen, waar oosterse culturen menen dat vrouwen de bescherming van mannen verdienen. Maar hoe veranderbaar die regels zijn is te zien aan culturen waarin vrouwen binnen een eeuw van dom naar deelnemer aan het maatscahppelijke debat zijn gegroeid.

Culturen zijn dus aan de ene kant oplossingen die steeds opnieuw door mensen worden toegepast. Terwijl ze aan de andere kant veranderbare flexibele structuren zijn die meebewegen met wat de makers van die culturen belangrijk vinden. Helaas zit er in geen mechanisme in de meeste culturen over hoe je moet omgaan met onbekende culturen. Want als dat zo was, dan zouden leden van die culturen niet denken dat hun cultuur beter is dan een andere. Dan zouden we alleen maar denken dat die andere cultuur anders is.

Reacties op dit artikel
Lance, 2010-04-10
( 0 )

Goed artikel
Normyo, 2010-04-14
( 0 )

Dank je wel Lance, leuk om te lezen dat je het een goed artikel vond.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl