X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is fries?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van maxkoe maxkoe Auteur op infoyo sinds
06 Oktober 2008


Bekijk het profiel van maxkoe
Datum: 06-10-2008
Auteur: Maxkoe
Fries is een taal die door de friezen gesproken wordt. De taal behoort tot de west-germaanse tak van het Germaans en lijkt erg veel op het Engels en Nederlands. Er zijn 3 verschillende soorten fries die in verschillende delen gesproken wordt.Het saterfries wordt gesproken in het Duitse saterland.Het noord-fries wordt gesproken in een klein gebied bij de Deens Duitse grens.Het Westerlauwers Fries wordt gesproken in het Nederlandse Friesland en is ook gelijk het grootse gebied waar nog fries gesproken wordt. Er zijn nog ongeveer 450.000 mensen die de Friese taal redelijk beheersen.

Vroeger en nu

Vroeger was het fries een wat meer verspreide taal en werd het gesproken aan de hele kust van naderland, delen van Duitsland en Denemarken. Doordat deze delen allemaal zijn veroverd door andere landen is de voertaal in die streken sterk verandert en zijn er nog maar kleine gebieden waar de taal gesproken wordt.
Tegenwoordig is er een standaard fries ontwikkeld door het kleifries en het woudsfries samen te voegen. Het standaardfries in een van de officiŽle voertaal in Nederland en mag overal binnen Friesland gebruikt worden.
In het onderwijs wordt er meer en meer aandacht besteed aan het fries om zo de taal in stand te houden. Helaas lukt dit niet heel erg goed omdat de beheersing van de taal telkens minder wordt. Er zijn veel jongeren die de taal wel beheersen maar de Friese grammatica niet. Gelukkig is er veel documentatie van het fries van tegenwoordig en zijn er telkens meer mensen bezig die proberen de taal in stand te houden, dus zal de taal nooit helemaal verloren gaan.

Reacties op dit artikel
Bijoe, 2008-10-06
( 0 )

Sorry, maar je schrijft wel heel erg beknopte artikelen. Helaas voegen zij niets toe aan wat er reeds makkelijk te vinden is op het net (e.g. Wikipedia).
Piet, 2010-01-06
( 0 )

Zggsfdcsssvfrrrrbgggggfffffd
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl