X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Menselijke complexiteit en taal

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 07-01-2010
Auteur: Normyo
Taal is eigenlijk wel iets bijzonders. Het is niet simpelweg een reeks letters achter elkaar om woorden te maken en een reeks woorden achter elkaar om zinnen te maken. Het is ook niet een reeks zinnen achter elkaar om een alinea en een paragraaf of hoofdstuk te maken. Taal is een instrument om ideeŽn over te brengen. Maar wat nog specialer is, is dat mensen taal bijna altijd automatisch goed gebruiken. Pas als we het verkeerd gebruiken merken we hoe vaak we het correct gebruiken.

Taal complexiteit

Taal kent vier eigenschappen die we zonder problemen dagelijks toepassen. We weten zonder problemen onze ideeŽn die als beelden in ons hoofd rondzwerven om te zetten in klanken die we vervolgens omzetten in woorden. Hoe goed dat gaat zie je aan het feit dat het ons lukt om een wereld te creŽren die ons steeds meer zekerheden biedt. Maar wat ons taalvermogen helemaal speciaal maakt is het feit, dat we ook instaat zijn om te leren dat dezelfde klank in het ene woord anders geschreven wordt dan in een ander woord. Zo weten we heel goed dat de "ee" in "heel" hetzelfde klinkt als de "e" in "weten" en toch schrijven we niet "weeten" of "hel".

De volgende stap in het taalproces na het omzetten van klanken en het gebruiken van de juiste spelling van woorden is onze kennis van grammatica. We weten dat we bepaalde soorten woorden op een bepaalde manier moeten rangschikken om een begrijpelijke zin te creŽren. We maken in het Nederlands geen zinnen als: "Auto rijdt groene de" als we willen zeggen dat de groene auto rijdt.

Tot slot weten we ook de contextuele betekenis van de woorden op de juiste manier te gebruiken. Zo zullen we nooit zeggen dat we een taart hebben gebakken in de fiets, zolang we weten dat het begrip fiets slaat op een ding dat we zelf aandrijven met onze benen. En als iemand anders wel het woord fiets zou gebruiken om te zeggen dat hij een taart heeft gebakken, dan zouden we de vraag stellen: Hoe heb je dat gedaan?

Taal is dus iets bijzonders door zijn complexiteit. Mensen moeten namelijk voor iedere zin die ze produceren de vier eigenschappen correct hanteren:
  • Idee of beeld naar klank
  • Klank naar woord
  • Juiste volgorde
  • Juiste context

En toch doen we dat iedere dag in ieder gesprek in iedere zin die we schrijven zonder problemen. Maar als we met de complexiteit van onze taal zo makkelijk om kunnen gaan, waarom zijn we dan niet instaat om in vrede samen te leven? Of komt dat omdat we taal leren als we jong zijn en samenleven pas leren als we onze taal beheersen? Of is samenleven nog moeilijker dan het correct gebruiken van taal? Misschien zou het dan beter zijn, dat we slechter worden in het gebruik van taal door eerder te leren samenleven.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl