X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Taalwonders

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-11-2009
Auteur: Normyo
Het meest wonderlijke aan mensen is dat ze denken dat ze een wonder zijn, omdat ze taal hebben. Nu is het bijzondere aan mensentaal wel, dat het een hele brede en vooral diepe reikwijdte heeft in vergelijking met dierentaal. Maar om nu te zeggen dat mensen daarom speciaal zijn gaat wel heel erg ver.

Taal

Het bijzondere aan mensentaal is dat mensen het binnen een jaar of twee drie wel geleerd hebben en daarna het leren verfijnen. We worden steeds handiger in het gebruik van onze taal en kunnen steeds meer ermee zeggen. Waar we als kind niet veel verder kwamen dan emoties en relaties, kunnen we op volwassen leeftijd er oorlogen mee beginnen of vrede mee sluiten.

Taal is dus in de handen van mensen een bijzonder instrument, dat veel flexibeler is dan een wapen of een ander instrument waar we over beschikken. Taal is zelfs zo belangrijk, dat we het in allerlei situaties proberen toe te passen. We hebben bijvoorbeeld heel snel geprobeerd om programmeertalen te veranderen van rangschikkingen van nullen en enen naar iets wat lijkt op mensentaal. We zijn daar zelfs zover ingegaan dat we nu geen woorden meer willen gebruiken, maar proberen om beelden de basis te laten vormen van het samenstellen van programma's.

Wonderbaarlijk

Het bijzondere of wonderbaarlijke aan taal is echter, dat met de juiste aanpak je zelfs een papagaai mensentaal kunt leren op het niveau van een vier jarige. Taal is dus niet echt uniek voor mensen, met uitzondering van de diepte en breedte waarop wij taal kunnen gebruiken.

Maar wat eigenlijk nog veel specialer is, is dat de structuur van taal, de grammatica, de regels op basis waarvan wij woorden rangschikken om ze zo betekenis te kunnen geven, iets natuurlijks is voor het leven. Een eenvoudige bacterie weet dat als hij een geurspoor volgt hij bij eten moet uitkomen. Een wevervogel weet hoe hij door grassprieten aan elkaar te rijgen een zwevend nest kan maken. Dat weven van sprieten volgt echter bepaalde regels, want als de vogel dat niet zou doen, dan viel het nest nog tijdens het weven van de boom.

Een hert dat door het bos loopt op zoek naar voedsel of een ander hert, weet dat een bepaald geluid in een bepaalde omgeving gevaar kan betekenen en dat je dat moet onderzoeken.

Het leven heeft in zekere zin haar eigen grammatica en ieder dier beschikt over het vermogen om die grammatica te begrijpen. Net zoals Nederlanders leren dat je een lidwoord in het Nederlands niet achter het zelfstandignaamwoord zet. Maar ook dat je verkeer van rechts voorrang verleent als je niet op een voorrangsweg zit.

Sinds het leven begonnen is, bestaat er dus zoiets als grammatica, misschien is het daarom ook wel logisch dat mensen binnen drie jaar de grammatica van hun moeder taal leren. Het leven is al een paar miljard jaar bezig om te leren wat de grammatica is van het leven op aarde.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl