X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Aramese taal

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van yellow yellow Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2009


Bekijk het profiel van yellow
Datum: 30-09-2009
Auteur: Yellow
Her Aramees is een oude Bijbelse taal. Het is een van de Semitische talen, zoals Hebreeuws, Arabisch, Ethiopisch en de oude Assyrische en Babylonische talen (Akkadisch). Aramees is vergelijkbaar met het Hebreeuws.

Oude taal

Oude taal In het Aramees geschreven stukken, die ontdekt zijn, zijn bijna 3000 jaar oud. De AssyriŽrs spraken deze taal eerst. Hooggeplaatsten en belangrijke mensen, die woonden  woonden in het Assyrische Rijk, wat nu Turkije en SyriŽ heet spraken en schreven in deze taal.  De Babylonische en Perzische Rijken gebruikten ook de Aramese taal.  Sommige stukken uit de Bijbel zijn in het Aramees geschreven. Ook Jezus sprak deze taal. 
In de vroeg-Joodse cultuur documenteerde men zowel in het Hebreeuws als in het Aramees. De Joden gebruikten in die tijd vooral de Aramese taal voor het opschrijven van juridische en religieuze stukken. 
Ook nu wordt de Aramese taal, of een dialect ervan, nog gesproken in landen als Iran, Irak, SyriŽ en Turkije. Koerdische Joden  spreken ook nog Aramees.

Waar komt Aramees vandaan?

Waar komt Aramees vandaan? Het woord Aramees komt van de naam van de kleinzoon van Noach, uit de Bijbel. Genesis 10 vers 21 - 22
Enkele Joodse documenten, zoals het huwelijksdocument, genaamd Kelubah en echtscheidingsdocumenten, genaamd Get, zijn in het Aramees geschreven. Ook veel Joodse gebeden zijn in het Aramees. Volgens de Talmoed, is een jongen als hij 13 jaar wordt, volwassen en in staat te beseffen wat het Joodse geloof inhoudt. Dit wordt gevierd met een ceremonie, genaamd Bar Mitzwa. Bar betekent 'zoon' in het Aramees en Mitzwa betekent 'gebod' in het Hebreeuws. Ditzelfde feest voor meisjes heet Bat Mitzwa, bat betekent 'dochter' in het Aramees. Delen van de Bijbelboeken uit het Oude testament DaniŽl, Ezra, Genesis en Jeremia zijn geschreven in het Aramees. 

Reacties op dit artikel
Otto de bruijne, 2011-01-24
( +1 )

Sprak abraham ca 1700 vC aramees of hebreeuws? ( een tekst zegt: een zwervende arameer was mijn vader abraham)
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl