X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gelezen boek: Nachtvlucht

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van famke famke Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van famke
Datum: 15-05-2010
Auteur: Famke
†Nachtvlucht is een literaire thriller en de debuutroman van Anita Terpstra. Kan ze zich meten met Saskia Noort en Simone van der Vlugt?

Achterflaptekst

Achterflaptekst

Liv is na een ongelukkige liefde teruggekeerd uit Kenia en heeft voorlopig onderdak gevonden bij haar ouders op een Friese boerderij. Daar op de dijk hoopt ze tot rust te komen en haar leven weer richting te geven. Dan voltrekt zich een familiedrama. Livs broer Ron, een politieagent die in scheiding ligt, en zijn gezin worden dood in huis aangetroffen. Heeft haar broer de controle over zichzelf verloren of zijn er andere machten in het spel? Tegen de zin van haar familie gaat Liv in het dorp op onderzoek uit. Langzaam begint ze meer informatie te krijgen over de laatste zaak waar Ron mee bezig was. Dan valt er nog een dode, en bekruipt Liv het gevoel dat iemand haar in de gaten houdt.

Het verhaal

Het boek opent met een proloog. Een spannend, goed geschreven stuk tekst waarin de hoofdpersoon Liv worstelt om te ontsnappen aan iemand die haar probeert te verdrinken. Voor de spanning van het boek is het veelbelovend.

Vervolgens gaan we een eindje terug in de tijd, terug naar het leven van Liv vlak vůůr het uitgemoorde gezin van haar broer Ron gevonden wordt. 
Iedereen gaat ervan uit dat Ron eerst zijn gezin en daarna zichzelf om het leven heeft gebracht, behalve Liv. Ze slaagt er niet in haar familie te overtuigen van haar gelijk. Ze wekt ergernis en bezorgdheid op met haar gedrag en haar onderzoek naar de laatste weken van Rons leven.
Natuurlijk blijkt ze gelijk te hebben, dat wist je als lezer al door de proloog. Wie de dader is, blijft redelijk lang een raadsel.

Goed boek?

De proloog is heel spannend. Daar kun je niet omheen. De meerwaarde ervan is echter twijfelachtig.
Na het lezen ervan ben je als lezer vol gespannen verwachting, want het verhaal leidt immers naar zo'n spannend stukje. Maar zou het zonder deze proloog minder spannend zijn? Ik denk het niet. Anders spannend, niet minder spannend. In plaats van je alleen maar af te vragen wie het gedaan heeft, zoals nu, en of Liv niet de verkeerde mensen vertrouwd, zou je je afvragen of ze gelijk heeft, of dat ze alleen maar vasthoudt aan een ideaalbeeld van haar broer en de feiten niet onder ogen wil zien, of dat ze gek aan het worden is.
De eerste mogelijkheid is dan nog steeds de meest aannemelijke, maar de andere mogelijkheden blijven een optie. Dat vind ik zelf toch spannender dan alleen maar who-done-it.

Later blijkt de proloog niet alleen onnodig te zijn, maar ook nog eens de hele climax en daarmee de spanningsboog te verpesten. Wat heeft de schrijfster namelijk gedaan?
De confrontatie met de dader is, in chronologische volgorde, opgebouwd uit drie hoofdstukken:
- Een hoofdstuk waarin ze beseft wie de dader is en waarin ze naar de plek rijdt waar de proloog zich afspeelt
- Het hoofdstuk wat nu proloog heet
- Een hoofdstuk waarin ze gered is. Niet wordt, maar IS.

Zonder het middelste hoofdstuk blijft er erg weinig over van het spannendste stuk. Er blijft over:
"Jij hebt het gedaan."
"Ja, en nu ga ik jou ook vermoorden".
"He he, ik ben gered."

Anticlimax in plaats van climax. Spanningsboog die halverwege de opwaartse beweging in elkaar stort als een soufflť op de tocht.
Ik begrijp niet waarom de uitgeverij hiermee ingestemd heeft of het misschien zelfs voorgesteld heeft. Weinig vertrouwen in de kwaliteiten van de schrijfster en het boek? Onnodig. Want voor de rest is het verhaal prettig geschreven. Het leest lekker weg en de schrijfster weet leuke en originele beeldspraken te verzinnen, ook al maakt ze er soms net iets teveel gebruik van.

Kan Anita Terpstra zich meten met de huidige successchrijfsters?

Ten eerste vind ik de kwaliteit van de boeken van Simone van der Vlugt mijlenver uitsteken boven die van Saskia Noort. Blijft van de vraag of Anita Terpstra zich met de laatste kan meten.
Ik denk het wel. Het potentieel is in ieder geval aanwezig. Afgezien van de ongelukkige plaatsing van dat ene hoofdstuk is het best een goed boek. Of haar talent ligt bij dit genre is nog onduidelijk.
Daarnaast is de kwaliteit van de boeken van Saskia Noort tamelijk wisselvallig. Het ene boek van haar hand vind ik erg goed, terwijl een ander in mijn ogen prutswerk is. Dat is natuurlijk smaakafhankelijk.

Ik denk dat de naam Anita Terpstra voorlopig het onthouden waard is. De toekomst zal uitwijzen of ze de verwachtingen waar gaat maken.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl