X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Waargebeurd verhaal: gevangen in een extreme sekte (boek)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Whynni Whynni Auteur op infoyo sinds
31 Maart 2010


Bekijk het profiel van Whynni
Datum: 06-04-2010
Auteur: Whynni
Het is de nachtmerrie van elke vrouw: op je 18e uitgehuwelijkt worden aan een man van 50 jaar die je amper kent. En dat binnen een religieuze sekte waar polygamie vooropstaat. Het overkwam Carolyn Jessop, een Amerikaanse vrouw die in een extreme religieuze sekte opgroeide, de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. Daar werd ze de derde van de zes vrouwen die Merril Jessop trouwde, en kreeg binnen vijftien jaar acht kinderen.

Carolyn Jessops autobiografie 'Ontsnapt' (Engels: 'Escape') begint met haar bloedstollende ontsnapping uit de inmiddels extreme sekte. Jessop lijkt bewust te hebben gekozen om het boek met de ontsnapping zelf te laten beginnen. Je wordt direct het verhaal ingetrokken en voelt de spanning van het vluchten, het net op tijd wegkomen en de angst om ontdekt te worden. Daar komt nog bij dat haar acht kinderen bang zijn voor de buitenwereld, het onbekende 'kwade' buiten de sekte, en niet allemaal meewerken. Na deze enerverende scŤne beschrijft Jessop haar jeugd en hoe ze is opgegroeid in een uiterst religieuze wereld. Polygamie was voor haar heel normaal: haar vader had twee vrouwen en dus had ze twee moeders. In de sekte is het niet meer dan normaal om nog meer vrouwen te trouwen en daarmee een zekere status uit te dragen. Jonge vrouwen worden uitgehuwelijkt aan mannen van allerlei leeftijden. Soms zijn die wel 60 jaar ouder. Wanneer Jessop op achttienjarige leeftijd wordt uitgehuwelijkt, valt ze al snel ten prooi binnen de machtsstrijd van de andere vrouwen. Er is namelijk maar ťťn vrouw die de voorkeur krijgt van Merril Jessop, en dat is Barbara. Zij heeft al snel macht over de andere vrouwen doordat ze Merril makkelijk kan beÔnvloeden. Jessop vertelt hoe ze door de jaren heen verbaal en fysiek mishandeld is, hoe ze ondanks alles toch de kracht vond zich te handhaven binnen de familie en haar kinderen op te voeden. Haar verdriet en pijn worden niet direct in woorden uitgedrukt, maar blijken wel degelijk door de manier waarop ze de dramatische gebeurtenissen en het gebrek aan liefde beschrijft. Tegelijkertijd komt haar kracht en doorzettingsvermogen naar voren, eigenschappen die haar helpen uiteindelijk de sekte te verlaten en het gevecht aan te gaan met Merril Jessop en de sekteleider.

Reacties op dit artikel
Vaesen maria, 2010-05-26
( 0 )

Ik vind dit een geweldige moedige vrouw. Ze heeft de mooiste jaren van haar leven opgeofferd aan een brut van een man, en aan vele vrouwen en kinderen die niet van haar hielden. Toch heeft ze telkens weer de moed gevonden om opnieuw te beginnen. IK wens haar nog een lang en gelukkig leven toe met haar kinderen en haar liefhebbende vriend.
Angela, 2010-06-11
( +2 )

Ik ga deze boek ook echt bestellen.
na het lezen over de flds sekte van elissa wall ben ik rond gaan kijken welke boeken er meer zijn van de flds.

dus deze boek gaat ook zeker een plaats krijgen in mijn boekenkast
Angela, 2010-06-30
( 0 )

Zijn er nog meer boeken over de flds buiten de boeken om van Carolyn Jessop en elissa wall?
Alex, 2010-10-16
( 0 )

Ja, er zijn ongeveer een stuk of 30 boeken hierover geschreven door ex-leden, ex-gecommuniceerden en vluchtelingen.
http://www.librarything.com/tag/FLDS
Zijn wel allemaal engels, geen idee of deze boeken vertaald zijn in het nederlands.
Ook het vervolg van Carolyn Jessop staat hier vermeld.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl