X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Schrijfblokkade

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 10-05-2010
Auteur: Normyo
Waarschijnlijk krijgt iedere schrijver wel te maken met een moment waarop hij eigenlijk niet meer weet waarover hij moet schrijven. Behalve natuurlijk als je journalist bent, want dan schrijf je vooral over wat er buiten je gebeurt. Maar waarschijnlijk kun je zelfs als journalist momenten hebben waarop je eigenlijk niet goed weet hoe je moet schrijven over wat je wilt beschrijven. Sommige onderwerpen zijn ook gewoon onbeschrijfelijk.

Schrijversblokkade

Het leven van een schrijver wordt door veel schrijvers als eenzaam en uitdagend ervaren. Je bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor wat er op papier komt te staan. Of zoals het tegenwoordig vaker voorkomt, wat er op het beeldscherm te lezen is. Maar die uitdaging kan er soms ook in zitten dat je gewoon niet weet waar je over wil schrijven. Terwijl er andere dagen zijn dat er gewoon niet genoeg uren in een dag zitten om alles op te schrijven wat je aan ideeŽn hebt. Maar het zijn vooral de dagen dat je niet weet waar je over wil schrijven die als vervelend gezien worden. Alsof het niet kunnen schrijven, omdat je geen ideeŽn hebt een inbreuk is op het beeld dat je van jezelf hebt als schrijver.

Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom je het zo verschrikkelijk vindt om een blokkade te hebben. Want hoeveel schrijvers vinden het erg als ze eens een keertje niet kunnen bedenken wat ze zullen eten. Dan eten ze toch gewoon een dagje niet. Op de een of andere manier is een schrijversblokkade dus een aantasting van het zelfbeeld van de schrijver, waar een dagje niet willen eten dat niet is. Maar je kunt een dagje niet schrijven natuurlijk ook zien als een dagje vakantie van jezelf. Want als schrijven zeker iets is, dan is dat bezig zijn met jezelf, jezelf laten zien. Zelfs als je schrijft over een onderwerp wat in niets met jezelf te maken heeft. Het feit dat je kiest om over dat onderwerp te schrijven zegt iets over jezelf.

Schrijven

Eigenlijk betekent schrijven altijd dat je met jezelf bezig bent. In het geval van de ene schrijver betekent schrijven laten zien hoe belangrijk je taal vindt en het gesprek met je lezer. Je probeert als schrijver te laten zien hoe belangrijk je je lezer vindt, bijvoorbeeld door te voldoen aan zijn wens van perfect Nederlands en mooie volzinnen. Een andere schrijver ziet schrijven veel meer als een mogelijkheid om zichzelf te uiten en bezig te zijn met wat hij belangrijk vindt. De derde schrijver probeert een tussenvorm te vinden tussen wat hij belangrijk vindt en wat hij weet van zijn lezer.

Maar voor alle soorten schrijvers geldt, dat op de achtergrond meespeelt dat hij schrijft over wat hem aantrekt en inspireert en daarmee zegt een schrijver dus altijd iets over zichzelf. Wat dat is verschilt echter per schrijver. Het is ook alleen de schrijver die dat kan weten, want als lezer zul je wat je leest altijd vanuit je eigen achtergrond en wat jouw interesseert interpreteren. Hoeveel schrijvers echt weten waarom ze over een bepaald onderwerp schrijven zullen we wel nooit weten. Daarbij kunnen we dat ook niet weten, omdat we nooit zullen kunnen aantonen dat wat de schrijver opgeeft als reden om te schrijven de echte reden is. Het enige wat we zullen kunnen doen is het beamen of afwijzen. Maar ja dat bewijst alweer dat we onze eigen mening voor laten gaan bij de beoordeling van wat de ander ons vertelt.

Schrijven is dus een uiting van jezelf, zelfs als je niet weet waarom je schrijft of waarom je over een bepaald onderwerp schrijft. Misschien is dat ook wel de oorzaak voor schrijversblokkades. Het feit dat we denken over een bepaald onderwerp te moeten schrijven, omdat we nu eenmaal schrijver zijn. Terwijl we eigenlijk over iets anders willen schrijven waarvan we vinden dat het niet past bij wie we willen zijn als schrijver. Misschien is de schrijfblokkade wel een uiting van onze onbewuste innerlijke strijd. Zoals een politieke coalitie een uiting is van de strijd die we uitvechten tussen verschillende politieke stromingen binnen een land. Maar waar een coalitie een poging is om iedereen tevreden te stellen, daar leidt een schrijfblokkade tot stilstand in het schrijfproces.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl