X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het beste artikel

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 11-02-2010
Auteur: Normyo
Sommige schrijvers zijn altijd op zoek naar het beste artikel, de mooiste zin, het beste verhaal, het mooiste woord, de beste alinea, de mooiste paragraaf. Het probleem daarbij is natuurlijk wel wat is het beste en het mooiste. Om die vraag te beantwoorden heb je in deze wereld altijd een probleem, want wat ik mooi vind hoeft niet mooi te zijn voor een ander. Wat ik goed vind hoeft niet het beste te zijn voor een ander?

Artikel

Iedere auteur weet wat schrijven betekent. Soms betekent dat ploeteren om zinnen op papier te krijgen die zeggen wat je bedoelt. Soms betekent dat verbaast toekijken hoe de woorden uit je pen stromen en precies vertellen wat je wilt zeggen. Maar of het nu ploeteren is of stromen of je het beste artikel hebt geschreven weet je nooit.

Sommige artikelen zullen goed zijn terwijl andere heel goed zijn, maar of je ooit het beste artikel zult schrijven dat is iets wat je niet kunt weten zolang je blijft schrijven. Eigenlijk kun je alleen achteraf vaststellen wat het beste artikel was nooit als je nog aan het schrijven bent.

Het beste artikel of boek of roman bestaat dus niet zolang als je schrijft. Het beste artikel wordt zelfs niet bepaald door het onderwerp waarover het gaat. Het is heel goed mogelijk dat je zelf vindt dat het beste artikel net dat artikel is waar je de mooiste reacties op hebt gekregen. Terwijl het taalkundig maar matig van kwaliteit is. Of het beste artikel is dat artikel waar je jezelf het meest betrokken bij voelt. Het kan zelfs zo zijn dat het beste artikel dat artikel is wat je nooit hebt gepubliceerd, omdat je het lekker voor jezelf wilde houden. Soms kan het beste artikel dat artikel zijn dat alleen jij begrijpt en waar iedereen van zegt:
Hoe kon je dat nu schrijven?

Want ook als het om schrijven gaat geld dat smaken verschillen en dat geen twee mensen precies dezelfde smaak hebben. Je kunt dus ook niet op basis van wat iemand anders het beste artikel noemt stellen dat het het beste artikel is, zelfs niet als tien of duizend mensen het het beste artikel noemen. We moeten zelfs stellen dat het mogelijk is om ieder jaar opnieuw een beste artikel te kiezen voor dat jaar, zoals we een beste boek, de beste sporter, de beste website, de beste webwinkel enzovoort kiezen. We kiezen zelfs de beste politicus, waarbij je je af kunt vragen of iemand per jaar de beste is als politicus of per vier jaar de tijd dat ze hun mandaat krijgen.
(Dit overigens even terzijde: Wel vreemd dat wij mogen stemmen om politici vier jaar macht te geven, maar dat ze alleen zichzelf weg kunnen stemmen.)

Waar het dus om gaat bij het beste blijken we het ieder jaar opnieuw vast te kunnen stellen. Soms kunnen we het ook aan het eind van iemands carriŤre. Maar eigenlijk zouden we moeten toegeven dat we nooit zullen weten wat het beste is. Het beste lijkt namelijk voor ieder mens te verschillen. Zeker als je bedenkt dat bij de verkiezing van de beste het altijd gaat om een meerderheid die ergens voor kiest, niet iedereen. Er is dus nog een minderheid die iets anders het beste vond.

Misschien moeten we dan ook maar stoppen met het zoeken naar de beste en zoeken naar:
 • het artikel dat het mooiste geschreven was,
 • het artikel met de meeste woorden,
 • het leukste artikel,
 • het spannendste artikel,
 • het kortste,
 • het domste,
 • het leerzaamste,
 • het ongeloofwaardigste,
 • het onbruikbaarste,
 • de minste spelfouten,
 • de minste grammaticafouten,
 • de minste spatiefouten,
 • het dierbaarste,
 • het gevoeligste,
 • het kwetsbaarste,
 • het zinnigste,
 • het begrijpelijkste
 • het emotioneelste
 • het vriendelijkste
 • het barbaarste
 • het vreemdste

Zo zijn er vast nog wel een paar categorieŽn te vinden waar artikelen aan kunnen voldoen en als we flink doorzoeken dan kunnen we vast wel voor iedere schrijver zijn eigen categorie vinden waarin hij of zij de beste is.

Reacties op dit artikel
Pevroe, 2010-02-11
( 0 )

Dat het beste ....... maar een subjectief begrip is blijkt wel uit jaarlijkse hitparade allertijden. Deze wordt elk jaar aan het einde van het jaar samen gesteld en bevat "de beste" muziek die er ooit gemaakt is in rangorde van beste naar slechtste.
Hoe is het mogelijk dat, los van de in het afgelopen jaar toegestroomde muziek, deze hitparade jaarlijks wijzigd.
Hoe kan vorig jaar een 10 jaar oud nummer beter zijn dan een ander 9 jarig nummer en deze volgorde dit jaar volledig omgekeerd zijn.

"Het beste" bestaat dus eigenlijk niet om dat het altijd een moment opname is die van allerlei omstandigheden afhangt.
Pevroe, 2010-02-11
( 0 )

Verder doordenkend moet ik concluderen dat jou artikel zeker niet het beste is.
Jij concludeert terecht dat we moeten stoppen met het zoeken naar het beste artikel.
Jij stelt voor te gaan zoeken naar artikelen in andere kwalificaties.
Mijns inziens ga jij hier de fout in, want op de artikelen na die de meeste/minste woorden bevatten, de minste (of meeste) fouten bevatten geldt voor alle andere categorie√ęn hetzelfde als hetgeen jij aandraagt om aan te geven dat het beste artikel, "niet bestaat".

Zelfs het langste artikel is een titel die slechts geldt zolang er geen langer artikel geschreven is. Echter over wat op een bepaald moment het langste is zal minder discussie opleveren dan de vraag welk artikel het vreemdst is.
Normyo, 2010-02-11
( 0 )

Je hebt helemaal gelijk dat mijn lijstje subjectie en objectieve waardes bevat. Hoewel je zelfs nog kunt discussie√ęren over de lengte, want kijk je dan naar het aantal tekens of alleen het aantal letters of juist het aantal woorden of fysiek de lengte in de vorm van het aantal pagina's. Maar hoe meer keuzes je hebt hoe groter het aantal winnaars.
Specialist, 2010-02-11
( 0 )

Schrijven is schrappen
Normyo, 2010-02-11
( 0 )

Waarom denkt iedereen dat toch?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl