X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe ga je om met mensen die niet lezen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 21-08-2009
Auteur: Normyo
Als je artikelen schrijft op internet, merk je vaak dat mensen maar half lezen wat er staat. Voor een deel komt dat natuurlijk omdat mensen altijd met een bepaalde verwachting lezen. Zeker als ze verwezen worden vanaf een andere site. Voor een deel hebben mensen gewoon bepaalde verwachtingen bij de titel die ze zien. Voor een deel hebben mensen een bepaalde verwachting bij het medium en de bron waar het artikel te vinden is.

De soorten verwachtingen

Een belangrijk punt bij het omgaan met lezers is natuurlijk wel de wetenschap, dat ze altijd vanuit verwachtingen je artikelen lezen.

Als je weet dat lezers verwachtingen hebben ten aanzien van het onderwerp van de titel. Vinden ze bijvoorbeeld dat de evolutietheorie onzin is of de waarheid. Of hebben ze een bepaalde verwachting van de bron waar het artikel te vinden is. Zal een lezer een diepgravend uitgebreid artikel verwachten op de Telegravin of juist een gezellig stukje verwijzend naar een uitgebreider artikel? En denkt een lezer een gezellig persoonlijk stukje te zullen vinden op Wikipedia of de site van het NRC? Welke verwachting hebben ze van een artikel waarna verwezen wordt door een weblogger of een journalist. Verwachten ze dat de blogger diepgravende artikelen zal gebruiken, of dat het juist de journalist is die verwijst naar onderbouwende informatie? Hoe ga je als schrijver dus om met deze verwachtingen en het gedrag dat er uit voortkomt en kun je er wel mee omgaan? Maar misschien nog belangrijker voor de schrijver om te doen:
Hoe verwerk je je eigen verwachtingen ten aanzien van de lezer en ga je daarmee om?
De verwachting van de lezer

Eigenlijk is de verwachting van de lezer de belangrijkste oorzaak voor het feit dat je als schrijver moet merken dat ze niet lezen. Zo zie je dat lezers die verwezen worden vanuit een ander artikel, dat bijvoorbeeld negatief is over het artikel waarnaar het verwijst, veel minder de nuance zien die in het artikel aanwezig is. Ze komen sneller tot dezelfde conclusie als de schrijver van het negatieve artikel, dan wanneer ze zonder verwijzing bij het artikel terecht komen.

Maar ook kun je als auteur van artikelen op internet zo langzamerhand wel de conclusie trekken dat het gros van de lezers van artikelen op internet verwacht dat ze licht en inhoudsloos zijn. Die verwachting leidt natuurlijk ook niet tot een geÔnteresseerde of begrijpende manier van lezen. Het leidt bij veel lezers eerder tot een vorm van oppervlakkig of diagonaal lezen. Met als gevolg dat je reacties krijgt, die alleen maar melden dat het artikel gezien is, niet gelezen.

Ook artikelen op sites van kranten en opinie tijdschriften roepen nu niet bepaald altijd inzicht vergrotende reacties. Waarbij je op basis van de titel al kunt verwachten welke reacties je zult tegenkomen. Zo zullen titels over de PVV, de Islam of de politiek al snel reacties krijgen die niet ingaan op de inhoud, maar op het gevoel dat werd opgeroepen bij de lezer. Als schrijver krijg je dan al snel het idee, dat je schrijft voor de leegte van het universum. Want een beargumenteerde reactie is dan met moeite te vinden, tussen alle gelijkvormige en elkaar herhalende reacties.

Wat dat betreft zou je als schrijver kunnen bedenken om niets zeggende artikelen te gaan schrijven, want de meeste reacties die je krijgt zijn dan tenminste net zo nietszeggend als je artikel.

Hoe ga je er mee om

Natuurlijk kun je je aanpassen aan je lezers publiek. Nietszeggend publiek krijgt dan nietszeggende artikelen. Maar daarvan zijn er eigenlijk al genoeg op internet. Dus als schrijver hoef je die keuze eigenlijk niet te maken, als je die niet al gemaakt hebt, de eerste keer dat je begon te schrijven op internet.

Of je kunt er voor kiezen om boos te worden op al die niet lezers met hun onvermogen om zich los te maken van hun verwachtingen. Maar dat heeft vaak alleen maar tot gevolg dat je weggehoond wordt door die niet lezers. Want helaas lezen ze vaak wel de reacties met aandacht. En iedere reactie met een emotionele boodschap wordt aangegrepen om zelf emoties te uiten. Niet voor niets ontstaan er juist in de reacties flamewars op internet. Flamewars vinden zelden plaats tussen blogs.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het nog een keer uit te leggen, bijvoorbeeld in een ander artikel of in een reactie. Vaak heeft dat alleen zin voor de lezer die aangeeft je artikel niet te begrijpen, nadat hij het gelezen heeft. Voor de inhoudsloze of emotionele reageerder heeft meer uitleg geen enkele toegevoegde waarde. Hij of zij was al tegen het artikel en meer uitleg leidt niet echt begrip. Aan de andere kant is er natuurlijk ook niets op tegen om uit te weiden, want je weet maar nooit, misschien zit er toch ergens tussen al die inhoudsloze emotionele reageerders iemand die er wel in geÔnteresseerd is.

Je eigen verwachting

Misschien is het nog wel belangrijker om met je eigen verwachting van de lezer om te gaan, dan met de verwachting van de lezer. Want aan de verwachting van de lezer kun je niet zoveel doen. Dat ligt aan de behoefte van de lezer om open te staan voor wat anderen te vertellen hebben, ondanks zijn eigen verwachtingen.

De meest bevredigende taktiek om met je eigen verwachting van de lezer om te gaan is waarschijnlijk het loslaten van die verwachting. Dus niet verwachten dat op je artikel waar je drie uur op hebt zitten zweten geweldige reacties komen. Niet verwachten dat er alleen intelligente inzichtelijke en diepgaande reacties zullen komen op je artikel.

Waarschijnlijk is het als schrijver het meest bevredigend als je alleen de verwachting hebt van je lezers dat de mensen die jouw artikel vinden en lezen eventjes een ander wereldbeeld zien en leren een beetje openstaan voor een ander. Hoe kort dat openstaan ook mag duren.

Maar goed ook als schrijver mag je gewoon zelf weten welke verwachtingen je hebt. Net zoals je lezer die heeft.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl