X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Onderwerpen om over te schrijven

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 24-07-2009
Auteur: Normyo
Er zijn in deze wereld meer onderwerpen om over te schrijven, dan er mensen zijn. Je kunt schrijven over het zand van de rivier of in de zee. Je kunt schrijven over de lucht en haar vervuiling of haar noodzaak. Het aantal onderwerpen is onuitputtelijk en dat kun je ook zien aan de hoeveelheid tekst die de mens op dit moment produceert.

Schrijven over onderwerpen

Als je echter kijkt naar de mogelijke manieren waarop mensen over een onderwerp kunnen schrijven dan is dat eigenlijk beperkt tot twee niveaus. We kunnen inhoudelijk over een onderwerp schrijven of vanuit onze fantasie. Je zou nog kunnen zeggen dat we vanuit ons gevoel over een onderwerp zouden kunnen schrijven, maar dat is meer een variant van inhoudelijk. Want hoewel de fantasie beperkt is tot de vorm waarin het schrijfsel gegoten wordt kun je inhoudelijk vrij veel uitgangspunten nemen. Er zijn wel niet zoveel uitgangspunten voor inhoudelijk schrijven als er onderwerpen zijn, maar het zijn er duidelijk stukken meer dan wat in onze fantasie mogelijk is.

Je zou natuurlijk nog een combinatie kunnen maken van fantasie en inhoudelijk. Maar mensen houden er in de meeste gevallen niet van om fantasie en inhoud te vermengen. Hoewel onze fantasie gaat toch al niet verder dan wat wij inhoudelijk kennen of weten. We kunnen met onze fantasie misschien een beetje variŽren op wat we weten, maar echt iets nieuws fantaseren is er niet bij.

Nu zullen sommige mensen zeggen: "Maar de computer dan?" Die is toch volledig nieuw. Maar als je goed gaat kijken, dan blijkt de computer een mechanisering te zijn van hoe de mens denkt en werkt. Ook de mens is net als de computer een gegevens verwerkend mechanisme. We doen het misschien op een andere manier dan de computer, maar het is wel de kern van wat wij doen. Het lezen van deze tekst is daarvan al een voorbeeld. Ons oog ziet zwarte symbooltjes op een wit vlak en ons brein voegt daar vervolgens betekenis aan toe, waarna wij ons bewust worden van die betekenis. Het enige wat een computer niet kan is betekenis bewust worden, maar herkennen en betekenis toekennen kan allemaal wel.

Inhoudelijk

Eigenlijk is het bijzondere dat mensen inhoudelijk op heel veel verschillende manieren naar die onuitputtelijke bron aan onderwerpen kunnen kijken. We kunnen een persoonlijk standpunt innemen over hoe een onderwerp ons raakt. Waarbij we kijken hoe we er lichamelijk, cognitief of emotioneel door worden geraakt. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook het persoonlijke standpunt innemen van de financiŽle gevolgen voor ons leven of hoe het ons leven in relatie tot anderen beÔnvloedt.

We kunnen ook de zakelijke kant van iets beschrijven. Hoe je er geld mee kunt verdienen of waar je op moet letten als je er geen geld aan wilt verliezen. Of wat je moet doen om het onderwerp van je bespreking te kunnen maken. Je kunt de logistiek rond het onderwerp bespreken, van het inkopen van de benodigde grondstoffen tot het verkopen van het eindproduct. We kunnen kijken naar hoe we moeten samenwerken met anderen of wat kopers willen weten, voordat ze het product zullen kopen. We kunnen ook nog naar de benodigde aansturingsmechanismen kijken of de werkverdeling.

Vervolgens kunnen we er op een ethische manier naar kijken. Wat betekent het onderwerp voor ons in relatie tot het samenleven met anderen. We kunnen een psychologische insteek nemen. Hoe we innerlijk geraakt worden en hoe het ons persoonlijke gedrag beÔnvloedt. We kunnen kijken naar de biologische gevolgen of de fysische.

Maar we kunnen bijvoorbeeld ook kijken naar wat het onderwerp betekent op politiek vlak of gezien vanuit de geschiedenis. We kunnen er zelfs een taalkundige insteek bij nemen, hoe het onderwerp zijn naam heeft gekregen en hoe het uitgesproken dient te worden of grammaticaal gebruikt moet worden.

En om het dan nog eens helemaal overdreven te maken, kunnen we al die standpunten ook nog eens als onderwerp nemen en ze bekijken vanuit al die verschillende standpunten. Wat betekent het economisch voor ons dat we dit standpunt bekijken? Wat moeten we doen vanuit een software aanpak? Hoe past het binnen de wereld van informatie en communicatie technologie?

Het lijkt dat er bijna net zo'n onuitputtelijke bron aan standpunten is om iets te bekijken, als er onderwerpen zijn om te bespreken.

Want je kunt zelfs schrijven over het schrijven over onderwerpen en de standpunten die je kunt innemen over die onderwerpen. Waarna je ook nog een kunt schrijven over het schrijven over het schrijven over onderwerpen. Eigenlijk is de enige grens aan hoever je kunt gaan met schrijven je eigen fantasie en creativiteit.

Reacties op dit artikel
Juliette, 2009-07-24
( 0 )

Van een doodsimpel verhaaltje maakt u werkelijk een nederlands stukje kunst, heer Normyo..
Normyo, 2009-07-24
( 0 )

Na wat oefenen moet dat toch ook wel lukken.

Maar alle gekheid op een stokje, dank je wel voor het compliment.
Myrah, 2010-12-14
( 0 )

Leuk ! ik zocht een onderwerp maar tijdens het lezen hiervan bedacht ik te schrijven over mijn eigen problemen.. :)
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl