X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De spaans engelse oorlog

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -6 )
RSS van Sevie84 Sevie84 Auteur op infoyo sinds
15 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Sevie84
Datum: 10-03-2009
Auteur: Sevie84
De oorlog ging over de conflict tussen Engeland en Spanje tussen 1585 en 1604.Het is vooral bekend om de mislukte invasie van Engeland door de Spaanse Armada in 1588.

De oorzaak

Engeland wilde toenmalig Nederland helpen met de tachtigjarige oorlog terwijl Filips II van Spanje wraak wilde nemen door de executie van Mary Stuart. ( de rooms-katholieke koningin van Schotland). Engeland was al erg anti- katholiek naar de dood van Mary Tudor ( Bloody Mary) . Mary had met haar man Filips II een terreurbewind gevoerd tegen het protestantisme waarbij velen protestanten werden geexecuteerd.

Sinds 1560 bevochten Engelse & Spaanse kapers elkaar al in West-Indie en op de Atlantische oceaan. De Engelse slavenhandel onder John Hawkins werd door de Spaanse regering gezien als een dekmantel voor smokkel. Hawkins en Francis Drake doorbraken het Spaanse handelsmonopolie in Amerika met hun intensieve kaapvaart. Drake bezette in 1568 zelfs verschillende Spaanse kolonies langs de kust van Florida. De relatie tussen de twee landen verslechterede steeds meer. In 1585 begon Engeland Nederland openlijk te steunen. Nederland had toene en opstand tegen Filip II om de moord van Willem van Oranje. De nederlandse staten-generaal had Elizabeth soevereiniteit aan maar daar schrok ze voor terug. Ze stuurde wel Robert Dudley ( de graaf van Leicester) met een leger naar Nederland.

Het verloop van de oorlog

In 1587 werd Mary Stuart geexecuteerd. Ze had in haar testament gezet dat ze haar aanspraak op de Engelse troon aan Filip II had overgedragen. De paus Pius V steunde dit.Filips bouwde toen de Spaanse armada. 37 schepen werden verwoest door Fransis Drake bij Cadiz.
In 1588 zeilde ze over de noordzee vanuit Vlaanderen naar Engeland. De armada werd aangevallen in het Kanaal door de engelse vloot terwijl de nederlands de vlaamse havens gingen bezetten ze werden ook uit elkaar gedreven bij de slag van Grevelingen.
De Spaanse vloot moest terug zeilen naar Spanje via Ierland en Schotland. Waar ze veel schipbreuk leden door het stormachtige weer.
Engeland ging door met de kaapvaart en kon Nederland blijven steunen in de tachtigjarige oorlog.

Door de oorlog verloor Elizabeth aanzienelijk veel uit haar schatkist. Ondertussen was de Spaanse maritieme macht hersteld en Spanje ging de konvooien naar en van Amerika organiseren. De Spanjaarden slaagden er zelfs in om de Engelse kapersvloot te verslaan en tot zinken te brengen bij de Azoren, waarbij het vlaggenschip HMS Revenge van Richard Grenville van Spanje werd, De HMS Revenge is het enige Engelse schip in de oorlog dat door de Spanjaarden veroverd werd. Hoewel de Spanjaarden kort daarna veel schepen verloren in een storm, waren de Spaanse konvooien daarna voor enige tijd betrekkelijk veilig voor Engelse kaperij.
Een zware tegenslag voor de Engelse was de expeditie naar de Cariben in 1595-1596. Daarbij stierven veel soldaten waaronder Fransis Drake en John Hawkins. Ze verloren ook veel schepen.

In 1595 voerde Carlos de Amťsquita plunderende de stad Penzance en stal de voorraden droeg een mis op en trok snel weer terug, voordat de Engelsen er iets aan hadden kunnen doen. In 1596 was er een nieuwe aanval op Cadiz van de Engelsen en de Nederlanders die ze wonnen, maar de Spanjaarden staken zelf hun konvooien in brand zodat de expeditie met lege handen moest terugkeren. In 1597 mislukte een Engelse expeditie naar de Azoren opnieuw, en Spanje zette de Duinkerker Kapers aan om de Engelse en Nederlandse koopvaardij te belagen.
Hierna werd de oorlog verplaatst naar Frankrijk, waarbij biede landen al volop betroken waren door de Hugenotenoorlog. De Spanjaarden stuurden een leger naar Bretagne, waar zij de Engelsen een heel stuk terugdreven. Alleen in Brest waren de protestanten. De strijd breidde zich uit naar NormandiŽ, waarmee opnieuw een invasie van Engeland dreigde. Engeland stuurde nog een expeditieleger van 2000 man naar Frankrijk. In 1598 sloten Frankrijk en Spanje echter de Vrede van Vervins, waarmee een eind kwam aan jaren van Hugenotenoorlogen.

Het einde van de oorlog

In 1595 brak er een opstand uit in Ierland die de Spanjaarden steunden. In 1601 stuurde Spanje een kleine Armada naar Kinsale. De Engelse leger bezetten Kinsale en versloegen daar de Ieren.
Filips II stierf in 1598 en zijn opvolger Filips III zag er niet veel nut in om verder te gaan met de oorlog met Engeland. Elizabeth stierf in 1603 en de ieren gaven zich al snel over. Haar opvolger James I wilde ook snel van de oorlog af en sloot vrede met de Spaanse koning Filips III. Ze tekenden beide het verdag van Londen en Engeland trok zich ook terug uit Nederland

Reacties op dit artikel
Yolan de locht, 2009-03-26
( -6 )

Hallo jonges ; ik vind de filip heel erg cool ; ik ben zijn grootste fan ; daarom schrijf ik dit mooi breifje
Anoniempje, 2009-06-04
( -3 )

Hallo ik eet heel graag worstjes bij het ontbijt bij de lunch en bij het avondeten en dat vind ik zeer fijn. wil je contact opnemen met mij, een zeer knap klein jongetje bel dan 0476897897. ik wacht op jou reactie
Filip.v, 2009-06-04
( -4 )

De spaanse armada, is da ook geen hoerekot in brussel-noord?
Anoniempjes lover, 2009-06-04
( -1 )

Hey anoniempje, ik zou graag contact met je opnemen, spijtig genoeg bezit ik geen telefoontoestel, zou ik daarom je email adres mogen verkrijgen?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl