X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Fantasiefiguren

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 20-05-2010
Auteur: Normyo
Mensen hebben nogal wat fantasiefiguren bedacht. Van god als het meest omvattende fantasie figuur tot elfjes de kleinste fantasiefiguren met een menselijke vorm. In de meeste gevallen zijn al die fantasiefiguren natuurlijk een symbolische weergave van iets anders. God is in de meeste gevallen een vertegenwoordiger van het goede. Voor het slechte hebben we het vaak over heksen of draken. Wat in veel gevallen echter opvalt is dat fantasiefiguren eenvoudig van goed naar kwaad en weer terug kunnen wisselen.

Goed en kwaad

Het lijkt er vaak op dat de meeste fantasiefiguren de slechte eigenschappen van mensen vertegenwoordigen. Trollen zijn hardwerkende barse personen. Terwijl dwergen ook hard werken maar juist vriendelijk zijn. Dat soort types kennen we ook onder mensen. Dan heb je nog zoiets als tovenaars en heksen, mensen met bovenmenselijke vermogen. Waarbij de tovenaar vaak gepresenteerd wordt als een positieve persoon, terwijl de heks het werk van de duivel probeert uit te voeren. Wel vreemd dat de tovenaar vaak een man is en de heks een vrouw. Maar dat is misschien wel logisch in een wereld waarin het masculiene als positief wordt gezien en het feminine als negatief. Hoewel de fee, op een enkele domme na, juist een positieve positie inneemt. Alsof het vrouwelijke goede en slechte kanten heeft.

Maar wat eigenlijk opvalt aan al die menselijke fantasiefiguren is dat ze vaak hele menselijke trekjes hebben. Heksen die jaloers zijn op de schoonheid van hun stiefdochter. Heksen die behulpzaam zijn, maar vervolgens betaald willen worden met een kind. FeeŽn die boos worden omdat ze niet uitgenodigd worden voor een geboortefeest. FeeŽn die het woud beschermen. Je kunt gerust stellen dat de meeste fantasiefiguren die door mensen bedacht zijn, meer mens zijn dan fantasiefiguur.

Speciale figuren

Toch zitten er wel een paar speciale fantasiefiguren tussen, waarvan je je kunt afvragen wat ze nu eigenlijk betekenen. Wat betekent bijvoorbeeld de eenhoorn? Of wat bedoelden onze voorouders met de draak. Waren dat simpelweg fantasiefiguren die we bedacht hebben om de held van het verhaal een tegenstander te geven. Of zijn ze bedoeld als symbool voor iets speciaals. Waarbij de eenhoorn, een wit paard met een hoorn op zijn voorhoofd staat voor het onbezoedelde het reine. Terwijl de draak staat voor de macht die probeert te overheersen en bestreden moet worden. Maar waarom kan de draak dan slechts door ťťn speciaal persoon met de juiste moed en kracht verslagen worden. Waarom kan de eenhoorn alleen op speciale momenten gezien worden? Het is toch niet zo dat alleen op speciale momenten het reine zichtbaar wordt. Het is toch niet zo dat er per draak maar ťťn persoon is die die draak kan verslaan.

Wat dat betreft lijkt vooral de draak meer een symbool voor de strijd die mensen met zichzelf strijden. De draak dus als de negatieve kant van de mens die verslagen moet worden om gelukkig te kunnen worden. Vaak betekent het verslaan van de draak ook het verkrijgen van de hand van de prinses of de schone maagd. In die zin lijkt de draak ook een beetje op de rozenstruiken van doornroosje, de heks van Rapoensel en de boze stiefmoeder van Assepoester. Dan zou het verslaan van al deze figuren meer slaan op het verslaan van je eigen angst als man om je gevoelens kenbaar te maken aan de vrouw waar je verliefd op bent. Maar zouden onze voorouders die zulke sprookjes bedachten dat gezien hebben als het doel van die sprookjes. Zou het niet veel makkelijker zijn geweest om gewoon te zeggen, dat je als man de persoon bent die de vrouw moet veroveren. Waarbij je je ook kunt afvragen, waarom de barricades die vrouwen opleggen aan hun geliefden voorgesteld moeten worden als afzichtelijke en dodelijke gevaren. Zeker als je bedenkt dat ieder kind in de loop van zijn leven ziet dat die grote beloning die de held voorgehouden wordt helemaal niet zo geweldig is, want niemand leeft behalve in sprookjes nog lang en gelukkig.

Draken

Of is het misschien zo dat draken meer staan voor de strijd die de mens altijd met zichzelf voert. De innerlijke strijd tussen dat wat hoort volgens anderen en dat wat wij zelf willen. Is de draak dat wat hoort volgens anderen en is de schone jonkvrouwe of prinses de beloning in de vorm van doen wat jezelf wilt. Oftewel is het gevecht met de draak het eeuwige gevecht van de mens om zijn zieleheil, waarbij velen ten slachtoffer vallen aan wat de maatschappij van hun verwacht. Waar er maar enkelen zijn die zichzelf bevrijden van de verwachtingen van de maatschappij en het lukt om hun innerlijk te volgen, wat te vergelijken is met beloond worden met een lang en gelukkig leven.

Je blijft je echter wel afvragen of sprookjes zo diepzinnig zouden kunnen zijn. Of waren ze gewoon gezellige verhaaltjes voor op de donkere winteravond rond het haardvuur, bedoeld om die enge geluiden die we buiten horen te verklaren.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl