X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lilith, eerste der kwaad. door de geloven heen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Avyende Avyende Auteur op infoyo sinds
11 September 2009


Bekijk het profiel van Avyende
Datum: 19-11-2009
Auteur: Avyende
Mijn dochter heet Lilith. Toen ik zwanger van een meisje bleek stond die naam al gauw vast, omdat ik hem zo mooi vond. Ik ben toen gaan zoeken naar de oorsprong, net als bij mijn zoon Geryon. En het bleek een hele oorsprong te hebben.Ik moest ervoor in heel oude geschriften duiken. En het bleef niet bij 1 geloof.Zo heb ik dus gemerkt dat Lilith niet zozeer 1 persoon was, maar meer ergens voor stond: De sterke vrouw, zelfstandig, ontembaar en zelfbewust.

Lilith, door de geloven heen

Wanneer ik naar Lilith ga zoeken kom ik al gauw uit bij oude ´joodse´geschriften.
In de Talmudic schrijft Rabbi Jeremia Ben Eleazer over de 130 jaar die Adam zich afzonderde, omdat hij zichschuldig voelde dat hij Lilith niet aan kon en zo de dood had geintroduceerd. En ook dat hij Lilith niet kon weerstaan in zijn slaap, waardoor Lilith zijn kinderen, monsters, kon baren.
In de Kaballa, In een twaalfde eeuws geschrift, het boek der schittering word gewaarschuwd voor de donkere kant van de vrouw. Verleiding, sluwheid en slechtheid.
Ik kwam haar afbeelding tegen op een Persiche schaal, en een plattekening uit Serie.
Maar met de betekenis als Lilith kwam ik haar in meerdere geloven en vertellingen tegen.
Bij de Hindoe´s  heet ze Kali, en word geassocieerd met bloed, geweld, wraak en dood.
In Soemerie heette ze Inanna, een verhaal wat lijkt op Adam en Lilith
In het Grieks heet ze Demeter. Demeter ondergaat proef na proef om haar dochter terug te krijgen.
In het grieks is ze de koningin van de sirenes, die mannen op de kust lieten varen met hum gezang.
Allemaal sterke vrouwen, die hun donkere kant moesten tonen
Daarom word later de verglijking gemaakt naar heksen, ook in sprookjes. De ´heks´ vervult daar de lilith rol. Ze vertegenwoordgd het kwaad, maar heeft ook de sleutel van de ontknoping in handen.
Zo zou ze ook de eerste vampier geweest zijn, dit omdat zij als godin van de nacht word gezien. Een nachtspook dat altijd Adam en Eva´s kinderen wilde vermoorden.
Ze zou de eerste vrouwelijke piraat zijn geweest, en misschien wel Joan d´arc.
Ze zou de slang kunnen zijn in het paradijs. Degene die zorgde voor de vernietiging van Babel. Koningin van Sheba. Degene die God aan Job deed twijfelen waardoor zijn zonen omkwamen. Ze zou Solomo´s maittresse zijn.
Allemaal sterke vrouwen, die manen wat ze wilde.

Maar natuurlijk zijn dit speculaties, een benoeming. Er zijn ook feiten.
Astroide 1181 draagt de naam Lilith. Zij komt iedere 11 jaar in baan om de zon. 
Er is een donkere maan met de naam Lilith. Het is een kwart van onze maan en staat 3x zover weg. Hij maakt 1 omloop om de aarde in 119 dagen. In 1618 al ontdekt maar in 1918 pas benoemd door astroloog Sephard. Hij vond dat ze als stofwolk licht op slurpt. Ze bespiegeld het onpersoonlijke oerinstinct.
En er is ook nog een zwarte maan Lilith. Dit is een abstract meetkundig punt.
Omdat de maan niet in een circel om de aarde heen gaat maar als een elips heeft het 2 brandpunten. De aarde en de onzichtbare zwarte maan.
Ook zijn er een aantal heksencovens, en emancipatie bewegingen die de naam Lilith gebruiken. 

Het verhaal van Lilith

Op de zesde dag dat god de aarde schiep zei hij tegen Adam dat hij al de dieren mocht benoemen. Adam deed dit en zag alle paren, en hij was maar alleen. Hij probeerde met hun te paren, maar dat lukte niet. Ja dat stond er echt.
Hij vroeg goed om voor hem ook iemand te maken.
God deed dit maar in plaats van ´schone´ hemelse stof te gebruiken, zoals hij voor de rest gebruikt had, gebruikte hij aards ´vuil´ stof. Hiervan werd Lilith gemaakt.
Ook is er een verhaal over dat Adam en Lilith tegelijk werde geschapen als siamese tweeling. Wat ook zou kunnen omdat op die manier het goed en kwaad ineen zit.
Adam en Lilith kunnen het niet goed vinden samen. Adam vind zichzelf suprieur, hij was er als eerste. Of omdat hij de man is, en het evenbeeld van God.
Lilith pikt dit niet. Zij wil gelijk zijn. Ze zijn toch uit dezelfde handen gemaakt.
Wanneer Adam zich aan Lilith wil vergrijpen, omdat de dieren dit ook doen, bevuild ze Gods naam. Ze worden gescheiden en/of Lilith word uit het Paradijs gestuurd.
Er zijn ook verhalen dat ze zelf weggaat.
God probeert haar dan ook terug te halen en stuurt 3 engelen om haar te zoeken. Maar Lilith wil niet mee terug. Ze leeft bij de rode zee, heeft in sommige verhalen een nieuwe partner, Samael. Koning van de demonen, en heer der gevallen engelen. Met hem maakt ze veel lilim, demonische kinderen.
Ze heeft het kwaad geproefd en is niet van plan terug te komen. Wel maakt ze een deal met de engelen. Wanneer zij een amulet van hen tegenkomt zal ze niet verder gaan.
God is woest en straft haar door elke dag honderd van haar kinderen te doden.
Vanaf dat moment is het Lilith die slecht is. Haar naam word godin van de demonen, nachtspook, the Northener. (dit omdat men dacht dat het kwaad uit het noorden kwam. ´Out of the north the evil breaks forth´)Godin van het krijsen.
Maar het is niet duidelijk of ze voor Gods toorn ook al inslecht, en moordadig was. Ze wilde gewoon niet onder Adam leven.
God maakt voor Adam een nieuwe partner, uit zijn rib, als hij slaapt. Hij vind het zielig dat Adam alleen is en zo is Adam wel degelijk iets meer dan Eva.
Eva is alles wat Lilith niet was. Lief, onderdanig, zorgend.
Op de een of andere manier is Lilith hier toch jaloers op. Zij zou dan ook als slang Eva op andere gedachten doen brengen. Er gaan zelfs verhalen dat zij sex heeft met Eva. Er word hier wel degelijk over zaad spuiten gesproken, dus dat zou kunnen zeggen dat dit Samael zou zijn geweest. Hieruit zou Cain geboren zijn.
Ook verleid Lilith Adam wanneer ze ongesteld is. Dit is het onpure zaad van de serpent, waardoor het kwaad groeit.
Wanneer Eva van de appel eet, en het paradijs in duigen valt, voelt Adam zich zo schuldig dat hij zich 130 jaar afzonderd. Ja, mensen werden heel oud toen.
In die tijd is hij in zijn dromen een goed slachtoffer voor lilith, en zij krijgt veel lilim van hem.

Ook is er nog een verhaal met een andere wending.
Eerst was er alleen Lilith. Er word steeds gesproken over kleine gezichten dusje zou dit kunnen zien als kinderen. Het kwaad is er nog niet echt, zit nog verborgen in het duister maar breid zich uit onder de kleine gezichten. Lilith ziet dit, begrijpt het niet maar wil zich wel bij hen voegen. God word boos en rukt haar weg en stuurt haar naar beneden.
Dan pas schept hij Adam en Eva, om de wereld perfect te maken.
Wanneer Lilith Adam en Evan ziet. Zij aan zij, als de schoonheid, perfectie word ze woest en wil zich weer bij haar kinderen voegen. De wachters naar boven willen haar tegenhouden maar ze is te sterk. god stuurt haar naar de diepten van de zee, en daar doolt ze rond tot Adam en Eva zondigen.
God haalt haar dan zelf terug en geeft haar de opdracht de kleine gezichten van de onpure mannen te stelen, om hen te straffen voor de zonden van hun vaders.

Lilith als succubus

Liliths beroep word mensenbaby´s vermoorden, en zelf zoveel mogelijk monsters baren.
Dit doet ze door mannen te verleiden in hun slaap,(nachtelijke lozingen) en ze te laten mastruberen. Van het zaad hiervan krijgt zij haar kinderen, wel meer dan 100 per dag. Dit zouden monsters en demonen zijn omdat het zaad oneerlijk, zonder liefde is verkregen. Ook word gesproken over half mens, half demon, waardoor er zoveel verdorven mensen op deze aarde rondlopen.
Slim ook hoor, om te zeggen dat je niet mag mastruberen anders komt Lilith. Mooie manier om kinderen bang te maken.
Het zou ook duidelijk gaan om ´jongeren´ want er word gezegd dat ze zich niet mengt in een getrouwd bed. Wat mij hoogstwaarschijnlijk lijkt, gezien haar karakter.
Ook zou ze geen huizen betreden waar de heilige naam Shaddai is te vinden.

Ze vermoord baby´s. Misschien als straf omdat god dit ook bij haar doet. Misschien omdat ze gewoon slecht is. Misschien uit Jaloersie, omdat er voor Adam en Eva´s kinderen wel word gezorgd. Misschien ook gewoon om de dood van een babytje te kunnen verklaren. De bekende wiegendood.
Zij dood de babys, liefst jongetjes tot de achste dag, meisjes tot de twaalde dag.
Daarom worden jongetjes besneden. De avond ervoor is er altjd een wake. Vragen ze bescherming aan Milah, berschermelinge van Shekinah, omdat dat de avond is dat lilith kan komen.


Reacties op dit artikel
Hamawillow, 2009-11-19
( +2 )

Hoi Avyende,
mooi verhaal zeg. ik heb er wel een paar gedachten bij, het deed me namelijk denken aan een paar erg kerkelijke mensen die ik ken die nogal afgeven op 'on-bijbelse' dingen, met name New Age is slecht en van de duivel zeggen ze.

Stel nou, we spreken niet over goed en slecht, maar over het ene ding en het andere ding: de 'kerkelijke godsdiensten' en de 'anders gezinden' (bijvoorbeeld New Age, Wicca e.d.). De kerken willen hun aanhangers onder de duim houden (dat zie je steeds terug in de geschiedenis), dus is het logisch dat ze het andere ding heel onaantrekkelijk gaan maken: slecht, duivels, niet mee bemoeien anders ga je naar de hel... enzovoort.

Symbool hiervoor zie je al die verhalen.
Gelukkig hebben we een eigen wil gekregen van god, dus we mogen zelf bepalen of we iets goed of slecht vinden (we hebben gegeten van de vruchten uit de boom van goed en kwaad).

Wat vind je van mijn gedachten?
vind het wel leuk erover uit te wisselen.
liefs, Wils willow(at)biscon(punt)nl
en als HamaWillow vindbaar op Infoyo.
Lilith, 2010-01-12
( +2 )

Ik geloof niet dat Lilith slecht zou zijn. misschien omdat het mijn naam is en ik bevooroordeeld ben maar gewoon omdat ze gezien de verhalen van zichzelf gewoon een vrouw met pit was. Zij wou dat iedereen gelijk was en Adam kon dat niet hebben. Toen is zij weggelopen zoals elke normale vrouw zou doen als ze werd afgekat omdat ze 'maar' een vrouw is. Ik denk dat dat juist goed was. De kerk vond dat de vrouwen ondergeschikt tuig waren die mannen in verleiding brachten en daarom werd zij gezien als slecht. daar werden natuurlijk weer wat overdrijvingen bij gemaakt om aan te geven hoe slecht vleselijke lust zou zijn. Ze zou onvruchtbaar gemaakt zijn door de drie engelen die god gestuurd had omdat ze ongetrouwd sex gehad had. Ze had zelf een grote kinderwens en nam baby's af van andere mensen. dat zou dan de wiegedood verklaren. Dus op zich was zij niet slecht maar alleen slecht behandeld en verkeerd begrepen.

Peace love Lilth
Nadia, 2010-08-07
( +1 )

Helemaal mee eens, Lilith, ik geloof ook niet dat Lilith slecht is. Ze is de donkere kracht in iedere vrouw die te maken heeft met instinct en spiritualiteit. De christelijke kerk en sommige mannen zijn helaas nog steeds bang voor een vrouw die in haar kracht staat. Dus worden er gewoon afschuwelijke verhalen over haar geschreven(zwart maken), nu en in het verleden. Te vergelijken ook met de heksenjacht uit de middeleeuwen. Ik vind het heel erg en ook heel onderdrukkend dat dat nog steeds gebeurt. De christelijke kerk zal alles doen om mensen te blijven onderdrukken, ook met horrorverhalen over hel en verdoemenis enzo., en sterke vrouwen, daar moeten ze heeelemaal niks van hebben.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl