X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Angst voor vampieren

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-11-2009
Auteur: Normyo
Waar komt om te beginnen het idee vandaan dat er vampieren zouden bestaan? En waarom zijn we eigenlijk bang voor vampieren? En dan bedoel ik niet die kinderlijke angst voor het onbekende. Maar de angst van volwassenen voor iets wat sterker is dan zij.

Vampieren

Hoewel vampieren in de volklore van Oos-Europa al langer schijnen te bestaan, is het in West-Europa beroemd geworden met het boek van Bram Stoker uit 1897 over Graaf Dracula en alle verfilmingen. Er zullen maar weinig mensen van voor 1980 zijn die niet bekend zijn met de films over Graaf Dracula met Christopher Lee. En na 1980 zullen er maar weinig mensen onbekend zijn met de films over Blade met Wesley Snipes in de hoofdrol.

Het punt met vampieren is echter dat ze angst aanjagend zijn doordat zij mensen als prooi hebben. Verder zijn het getransformeerde slachtoffers. En ze zijn sterker en sneller dan mensen. Ze kunnen alleen in de schaduw leven. Dat verklaart op het eerste oog natuurlijk onze angst voor het idee van een vampier. Want tot nog toe blijken de enige echte vampieren insecten te zijn als muggen, die ons bloed gebruiken om eitjes te kunnen leggen, teken en vlooien en de vampier vleermuis. De menselijke vampier is echter een volledig uit onze fantasie voortgekomen schepsel. En toch bevat de fantasie een aantal aspecten die te maken hebben met menselijke angsten.

Zo zijn mensen altijd bang voor iets wat sterker, sneller en meedogenlozer is dan zij zelf. Mensen zijn bang voor het donker, waarschijnlijk omdat we zo slecht zien in het donker. We zijn bang voor bloedverlies omdat we schijnbaar onbewust weten dat bloed een belangrijk lichamelijk element is. In ieder geval kun je er niet teveel van verliezen of je raakt in shock. En vampieren zijn net de wezens die ons bloed nodig hebben om te overleven.

Vreemd

Vanuit de natuur gezien is de relatie vampier als jager, mens als prooi wel een vreemde. Zeker als je bedenkt dat de jager nu niet bepaald opgewassen is tegen zijn prooi. Zo heeft de mens maar twee zwakheden zijn angst en zijn mindere kracht. De vampier heeft tegenover zijn kracht, snelheid en transformatie vermogen echter veel meer nadelen. Hij kan alleen in de schaduw en 's-nachts jagen, want hij kan niet tegen daglicht. Hij kan niet tegen knoflook. Hij schijnt ook niet tegen geheiligd water en kruisen te kunnen. En je kunt hem doden met een houten staak of met zilveren kogels. In de natuur komt zoiets niet voor. Een jager die zo makkelijk te doden is door zijn prooi, gaat binnen een generatie opzoek naar een makkelijkere prooi.

Wat dat betreft is de natuur makkelijk. Alle jagers zijn of groter dan hun prooi en hebben bijvoorbeeld een vergelijkbare snelheid als hun prooi. Verder jagen kleine jagers in groepen op grotere prooien, maar alleen als ze dan ook sneller zijn of een beter uithoudingsvermogen hebben dan hun prooi.

De vampier is dus een afwijking in de natuur, die door de natuur al snel tot uitsterven gedwongen zou zijn. Ze heeft te veel nadelen en is naar verhouding te zwak ten opzichte van de prooi.

Angst

In zekere zin is het dus nergens voor nodig om bang te zijn voor het idee van de vampier. Toch vinden we het leuk om via de verhalen over vampieren herinnerd te worden aan onze zwaktes, maar ook sterktes. We vinden het leuk om te zien dat we toch slimmer en dus sterker zijn dan vampieren. We vinden het leuk om te zien dat we de angst voor het donker kunnen overwinnen. We vinden het leuk om te zien dat er wezens zijn die nog slechter zijn dan wij, hoe meedogenloos wij ook kunnen zijn, vampieren zijn nog erger.

Misschien is dat wel wat we leuk vinden aan de verhalen over vampieren. Ze zijn misschien angst aanjagend, maar wij zijn altijd nog enger. Vreemd dat er geen verhalen zijn waarin vampieren hun angst voor de mens beschrijven.

Reacties op dit artikel
Avyende, 2009-11-18
( -1 )

Ik had kunnen weten dat dit weer een stukje van jou was.
Leuk stuk.
En ik denk wel dat je gelijk hebt.
De mens is in zijn algemeen bang voor het onbekende. En dan bezitten wij zoiets als fantasie. In fantasie worden de dingen vaak veel groter of enger als het eigenlijk is.
Ik weet dat er een verhaal is, van net voor de middeleeuwen, toen er een vleermuizenplaag was. Volgens mij was het gewoon in Nederland. Deze vleermuizen vonden niet genoeg eten en daardoor, of het feit dat ze opgejaagd werden deden ze zich soms tegoed aan een koe of geit. Niet altijd dodelijk maar toch. Daar zou dan ook het idee vandaan kunnen komen dat ze mensenbloed drinken. De vleermuizen waren moeilijk te verjagen. Ze zijn snel, met veel, en zien beter.

Maarja, fantasie is ook leuk. Anders hadden we al die goede films niet gehad!
Normyo, 2009-11-18
( 0 )

Dank je wel Avyende.

Het is wat je zegt, onze fantasie is leuk, alleen laten we ons af en toe door onze fantasie voor de gek houden in plaats van dat wij controle over onze fantasie hebben.
Normyo, 2009-11-21
( 0 )

Ik zag overigens gisterenavond op Nederland 3, 20 november 2009, een documentaire over alle soorten vampier films die er de afgelopen eeuw zijn gemaakt.

http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunst.html?item=88ce9e93e0c73135727efa5fc121a1e8
Kutding, 2010-02-19
( -3 )

Demi, 2010-02-27
( 0 )

Vampierenangst is nu sowieso sterk verminderd door Twilight
Kevin, 2010-07-22
( 0 )

Maar toch het eerste vampierboek kwam uit de middel eeuwen dus wiie zecht dat ze niet bestaan je hebt niet in de middel eeuwen geleefd dusje kan het niet weten
Normyo :|, 2010-07-22
( 0 )

Ja, Kevin dat is een goed idee van je. Maar hoe denk je dat de vampieren zijn uitgestorven, tussen de middeleeuwen en nu? Of zijn ze beter geworden in zichzelf verbergen en het verbergen van hun misdrijven.

Of is het idee van de vampier alleen maar een verklaring die onwetenden bedenken om allerlei onverklaarbare gebeurtenissen te verklaren.
Lisa, 2011-07-14
( +1 )

Hooi, Goed stuk
Maar ik geloof alsnog dat een vampier bestaat. Misschien niet zoals de mensen zeggen zoals ze zijn, maar ik weet zeker dat ze er zijn. Er is heus niet ineens iemand geweest die daarop gekomen is. Er moet iets gebeurd zijn. Misschien zijn vampieren wel gewoon mensen die alleen bloed drinken. of misschien bloed drinken en dat hun zintuigen worden versterkt. DAt is wat ik denk. ik kan het niet bewijzen, maar ik ben niet bang voor ze.de verhalen van dat ze niet tegen knoflook kunnen enz, is gwn pure onzin. wrrm zouden ze niet kunnen bestaan? omdat het 'raar' is om bloed te drinken? je hebt ook een kanibaal, of een vegetari√ęr. is dat ook raar? het is normaal vind ik. je zou alles wel raar kunnen noemen. iemand die geesten kan zien Bijvoorbeeld. Daar word ook niet raar over gedacht. Maar omdat mensen niet willen dat vampieren bestaan. word gedacht dat het onze 'fantasie' is.
Sanguinarian, 2011-11-20
( +3 )

Zeg niet te snel dat er geen vampiers zijn ze zijn niet zo als wou die kennen maar er zijn wel anderen soort van vampiers ze noemen zich sanguinarian het zijn gewoon mensen die een bloed donor hebben on soms naar de slager voor varkens bloed en ja ik heb ook en donor daarom weet ik het
Soraya, 2012-04-06
( 0 )

Ik ben er zelf een waarom zau in godsnaam niemand in vampiren geloofen ik ben een echt vampire hoor ?????? vliegen kan ik het best
Stom, 2012-07-07
( -2 )

Youwei, 2012-08-26
( 0 )

Als er een vanpier is doe ik er water over en als ik een telefoon heb zet ik hem aan of teken ik een kruis en als hij verlamd is pak ik een houten staak en dood hem
Emma , 2015-03-07
( 0 )

Hallo ik wil weeten hoe je een vampier kan doden 1


Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl