X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Griekse Goden - Helios, Eos en Selene

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +6 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van MythologieFan MythologieFan Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2009


Bekijk het profiel van MythologieFan
Datum: 21-08-2009
Tegenwoordig weten we dat de dag veranderd vanwege de rotaties in het heelal. De Oude Grieken geloofden echter dat deze veranderingen veroorzaakt werden door het werk van de goden. Helios, Eos en Selene hadden ieder hun taak om dag en nacht vloeiend in elkaar over te laten lopen.

Helios, Eos en Selene

Helios, Eos en Selene waren alledrie een Titanenkind van Hyperion en Theia. Deze drie goden hadden de taak om de dag vloeiend over te laten lopen van dag naar nacht en andersom. Helios en Selene werden met Apollo en Artemis vereenzelvigd, die ook als goden van de zon en de maan golden.

Helios en PhaŽton

Als de zonnegod was het de taak aan Helios om elke dag het licht over de aarde te brengen. 's Ochtends bracht hij het licht door in zijn met vier gevleugde, hagelwitte paarden getrokken zonnewagen langs de hemel van oost naar west te rijden. 's Avonds ging hij in zijn gouden boot langs de noordrand terug naar het oosten, zodat het proces zich de volgende dag weer zou herhalen. Helios werd beschouwd als de god die alles zag.

Samen met Klymene had Helios een zoon, PhaŽton. Van jongs af aan werd hem verteld dat zijn vader de zonnegod was. Daarom ging hij naar zijn vader en vroeg hem een bewijs van zijn vaderliefde. PhaŽton mocht van Helios een wens maken. Helios stemde toe, waarop Helios vroeg om voor ťťn dag de zonnewagen te mogen besturen. Helios probeerde dit uit zijn hoofd te praten, maar toen PhaŽton bleef aandringen, gaf hij toe. Omringt door waarschuwingen en raad van zijn vader mende PhaŽton de paarden langs het hemelpad. Hij raakte in paniek en de paarden sloegen op hol. De paarden verlieten het pad, dreigde de sterren te verbranden en later de aarde, waardoor de tropenmensen een donkere kleur van huid kregen.

Uiteindelijk kon Zeus het niet meer aanzien en trof de wagen met zijn bliksem om de wagen te stoppen. PhaŽton stortte neer ter aarde. Zijn zusters treurden bij hun lijk en in hun verdriet veranderden ze in populieren en hun tranen veranderden in barnsteen.

Eos en Tithonos

De eeuwigdurende strijd tussen leven en dood wordt ook weergeven in het verhaal van Eos en Tithonos. Hieruit wordt duidelijk dat de dood niet het grootste probleem is in het leven, maar juist het zwakker worden, de aftakeling.

Eos was de rode, gele en gouden godin van de dageraad die elke dag de komst van de zon aankondigde. Zij verwierp de nacht en luidde de start van de nieuwe dag in. Op een dag werd Eos verliefd op een sterveling: Tithonos. Tithonos was de zoon van koning Laomedon, broer van Priamos (Priamos was koning van Troje tijdens de Trojaanse oorlog). Eos en Tithonos waren verliefd, maar er zat een ding in de weg van hun eeuwige liefde: Tithonos was sterfelijk. Hij zou daarom niet eeuwig bij zijn geliefde kunnen blijven. Vanwege dit ging Eos naar Zeus en smeekte hem om Tithonos onsterfelijk te maken. Zeus stemde toe, maar vergat hierbij de eeuwige jeugd aan Tithonos te verstrijken. Zolang Tithonos jong en vitaal was, bloeide de liefde tussen hem en Eos. Maar naarmate de jaren verstreek dat de ouderdom zichtbaar werd, meed Eos het bed van Tithonos. Eos bleef hem wel verzorgen, maar de tekenen van ouderdom werden steeds zichtbaarder en uiteindelijk kon Tithonos zich niet meer bewegen. Eos kon niets beters voor hem bedenken dan hem op bed te leggen en de deur van de slaapkamer te sluiten.

Volgens sommige verhalen veranderde Tithonos uiteindelijk in een krekel, een wezen zonder zowel vlees als bloed.

Selene en Endymion

Selene was de zus van Helios en werd samen met Artemis als de maangodin vereerd. 's Avonds reed zij met haar twee paarden bespannen wagen langs de hemel, gehuld in haar zilveren mantel.

Selene had een geliefde, Endymion, een prachtige prins uit Elis. Ze hadden samen vijftig dochters. Omdat Selene het idee kon verdragen dat Endymion ooit zijn schoonheid zou verliezen, dompelde zij hem in een eeuwige slaap. 's Nachts kwam Selene Endymion bezoeken.

Tijdens zijn slaap hield Endymion zijn ogen open, zodat hij zijn geliefde kon zien.Ik hoor altijd graag feedback over mijn artikelen. Als je nog een vraag of commentaar heb, zou ik het graag willen weten.

Reacties op dit artikel
Lkkkk, 2009-09-19
( -7 )

De leugenaar die altijd d, 2009-09-20
( +2 )

Ik wil aan het verhaal van Phaeton en Helios toevoegen dat Phaeton een bewijs wilde omdat zijn vriend Cycnus beweerde dat hij niet echt zijn zoon was. Omdat dit dus uiteindelijk ook nog eens allemaal zijn schuld was, veranderde Zeus hem na Phaetons dood in een zwaan. Het woord "zwanenzang" komt hier dan ook vandaan.
Daaaaa!, 2010-02-23
( -3 )

Oke dit is echt een dom iets!
Celeva, 2011-01-11
( +4 )

Wat een super verhalen! Helemaal top!

Love for the Greek mytholigie!
Mww, 2011-01-25
( 0 )

Hmm... de mythe van Selene en Endymion is inder geval heel anders.
Ike, 2011-11-21
( -2 )

Strr, 2012-03-06
( +2 )

Ik vind dit best wel goed maar dit is niet wat ik zoek
heeft iemand tips om mythe te vinden??
Xdoeii
Strr, 2012-03-06
( +2 )

Ik vind dit best wel goed maar dit is niet wat ik zoek
heeft iemand tips om mythe te vinden??
Xdoeii
Gaat je niks aan, 2012-03-16
( -1 )

Zoveel fouten
Selena gomez, 2012-10-31
( 0 )

So boring
Emma, 2012-11-06
( +2 )

Kent er iemand een mythe waarin dag en nacht voorkomen en liefst een interessante ook nog
Gaat je niks aan, 2013-01-08
( -1 )

Fuck
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl