X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Zeus, de grote baas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Sasha Sasha Auteur op infoyo sinds
03 Augustus 2009


Bekijk het profiel van Sasha
Datum: 19-08-2009
Auteur: Sasha
Eťn van de interessantste Griekse goden is Zeus, de oppergod. In de Romeinse mythologie wordt hij Jupiter genoemd. Hij is de hemelgod en heerste over de natuur. Hij bepaalde het weer en de eventuele rampen waren een gevolg van zijn oorlogen.

Familie

Zeus is de zoon van Cronus en Rhea, twee van de zes titanen die voortkwamen uit het huwelijk van Gaea (de aarde) en Uranus (de hemel). Zijn vrouw was tevens zijn zus Hera. Hij werd vaak geraakt door de pijlen van Eros, de liefdesgod en had vele relaties met godinnen, maar ook met sterfelijke vrouwen. Daardoor ontstak Hera vaak in jaloezie.

Aphrodite, zijn oudste dochter en de godin van de liefde en de schoonheid, werd geboren uit het schuim van de zee. Haar moeder was Dione, een waternimf. Uit zijn huwelijk met Hera kwam Hephaistus voort, de god van de smeedkunst. Bij de godin Leto zorgde hij voor twee nakomelingen, Apollo en Artemis. Ook Herakles, bekend als Hercules, is een zoon van Zeus. De tweeling Castor en Pollux en Helena, verwekte hij bij Leda. Pallas Athene, de godin van de wijsheid, was zijn lievelingsdochter en werd geboren uit zijn hoofd.

Machtsstrijd

Zeus heeft gedurende een lange tijd vele strijden en oorlogen aangevoerd. De eerste daarvan was die tegen zijn eigen vader Cronus. Die had van een orakel te horen gekregen dat een van zijn zonen zijn heerschappij zou overnemen. Om dat te voorkomen at hij al zijn kinderen op. Alleen Zeus kon ontkomen en groeide op in Kreta, bij de nimfen. Later keerde hij terug om zijn broers en zussen te redden. Hij bevrijdde de cyclopen uit de gevangenis van zijn vader en vocht samen met hen tegen hem en zijn medestrijders, de titanen. Vanop de berg Olympus gooide hij bliksems naar beneden, net zolang tot hij de strijd won. Hij kreeg zijn broers en zussen (Hera, Hades, Poseidon, Hestia en Demeter) terug en bekwam de heerschappij over de wereld.

Een tweede groot gevecht was dat tegen de giganten. Die zaten opgesloten in de onderwereld en braken los op aanraden van hun moeder, de oergodin Gaea. Ze trokken naar ThessaliŽ, de thuis van de goden. Iris, de boodschapster van de goden, riep iedereen bijeen om de strijd te voeren tegen de sterke reuzen. Na een lange en harde strijd, waarbij de hemel beefde en hele bergen eraan moesten geloven, werden de giganten verslagen en had Zeus de heerschappij over een weer rustige wereld.

Reacties op dit artikel
Janpietpaulbas diederik v, 2010-03-16
( 0 )

Vet slecht deze k*t site slaat echt nergens op ga naar www.saai.nl
Ilja, 2012-01-07
( 0 )

Ik heb perongeluk op de slecht artikel knop gedrukt, want ik was niet aan het opletten. Handig artikel alleen er waren 12 titanen en geen 6.
Ilja, 2012-01-07
( 0 )

Ik heb perongeluk op de slecht artikel knop gedrukt, want ik was niet aan het opletten. Handig artikel alleen er waren 12 titanen en geen 6.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl