X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het ontstaan van de Mensheid, volgens de Griekse Mythologie: deel 1

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van MythologieFan MythologieFan Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2009


Bekijk het profiel van MythologieFan
Datum: 19-08-2009
Bijna iedereen kent de evolutietheorie, anderen geloven echter in de schepping van een god. In het geval van de oude Grieken geloofden waren het meerdere goden. Een Titanenkind van Iapetos en Klymene, Prometheus, laat zien hoe erg de toorn van de goden kan zijn als je ongehoorzaam bent.

Prometheus

Prometheus was een Titanenzoon van Iapetos en Klymene (volgens anderen was zijn moeder Themis). Hij had twee broers: Atlas en Epimetheus, die , zoals zijn naam ook zegt, pas achteraf inzag terwijl Prometheus ' van tevoren wist '. In tegenstelling tot zijn broer Atlas koos Prometheus de zijde van de Olympische goden.

Van Prometheus werd gezegd dat hij een evenbeeld van de goden in de mens maakte. Met behulp van leem vormde hij het beeld van de mens. Het was het enigste schepsel dat rechtop liep en de sterren konden bestuderen. Eros blies het beeld leven in en gaf hem de bekwaamheden van verscheidene dieren. Athena, godin van de wijsheid, gaf de mens de kracht om te denken, waardoor ze zich van de dieren konden onderscheiden.
Zelf bracht Prometheus zijn schepping nog vaardigheden bij en ook het inzicht om de producten van de natuur te benutten.

De eerste mensen leefden in grotten, zich voedend met al wat de natuur te bieden had. Hun leefwijze verschilden niet van de dieren, ook al waren ze de superieuren. Prometheus begreep dat de mens nog ťťn ding nodig hadden om een beschaving te scheppen: vuur.

De goden merkten inmiddels de mensen op en indien de mensen offers zouden brengen aan de goden, zouden de goden bescherming bieden aan de mensen. Om dit niet te duur te betalen, trad Prometheus op als vertegenwoordiger van de mens.

Bij de verdeling van een offerdier probeerde Prometheus Zeus te bedriegen. Al het lekkere vlees en andere delen vermomde hij met behulp van niervet, terwijl hij alle vieze dingen onder de huid zou leggen. Toen Zeus uitkoos welk hoopje de mensen moesten offeren. Uiteraard koos hij voor de meest aantrekkelijke. Toen hij er later achter kwam dat hij bedrogen was, werd Zeus woedend en ging Prometheus ťn de mens hiervoor laten boeten door hen van het vuur te onthouden.

Prometheus legde zich hier niet bij neer. Hij nam een droge rietstengel en hield die bij Helios' zonnewagen, zodat de stengel in brand vloog. Hij gooide de stengel op een stapel droog hout op aarde neer en schonk hiermee het laatste wat de mens nodig had voor beschaving: het vuur.

Hierover werd Zeus woedend. Hij beval Hephaistos om Prometheus te ketenen in de buurt van de Zwarte Zee. Elke dag vloog er een adelaar langs, die at van zijn lever. Prometheus zijn lever groeide tijdens de nacht weer aan, zodat deze marteling jarenlang voortduurde.

Uiteindelijk bevrijdde Herakles Prometheus. Hij schoot de adelaar neer en brak de ketenen van Prometheus. Vanaf die dag droeg Prometheus een ring met daarin een stukje van die rots verwerkt, zodat er nog steeds werd gezegd dat Prometheus aan de rots geketend was. Graag hoor ik feedback over mijn artikelen. Zijn er nog dingen die je wilt weten? Vraag het gewoon, waarschijnlijk weet ik het antwoord.

Ik wil nog wel de opmerking maken dat het verstandig is om de andere delen ook te lezen. In dat geval kan je de tekst in zijn geheel beter begrijpen.

Reacties op dit artikel
Xx.mij, 2010-03-16
( -2 )

Ilja, 2012-01-06
( 0 )

Dankje, ik kan dit verhaal goed gebruiken voor mijn werkstuk.
Hoi, 2013-10-20
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl