X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Griekse mythologie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Sasha Sasha Auteur op infoyo sinds
03 Augustus 2009


Bekijk het profiel van Sasha
Datum: 18-08-2009
Auteur: Sasha
De Griekse mythologie gaat over de Griekse goden en halfgoden. Ze bestaat uit mythen die gaan over hun daden. De goden zijn verheven boven de mensen, maar ze hebben menselijke trekjes. Ze worden regelmatig kwaad, jaloers of verliefd. Ze hebben allemaal ťťn of meerdere passies.

Waarom?

De Griekse mythologie is vandaag nog bekend dankzij de vele literaire bronnen, zoals de boeken van Homerus. Ze geeft verklaringen over de oerelementen namelijk het water, de lucht, het vuur, dat gestolen werd van de goden en de aarde. Ook de natuurfenomenen (vb de zondvloed) komen aan bod, allerhande ziekten, belangrijke gebeurtenissen (onder andere de Trojaanse oorlog), en zoveel meer.
De mythen gaan over de interactie tussen mensen en goden en hun daden. De vele mythen zijn ook een onuitputtelijke bron voor de vele uitdrukkingen en zegswijzen in onze hedendaagse taal, enkele voorbeelden zijn: sisyfusarbeid, tantaluskwelling, Oedipuscomplex, achillespees, orakel, muze.

Het ontstaan van de wereld

Chaos. Daaruit ontstaan Gaea (de aarde) en Uranus (het hemelgewelf). De vereniging van Gaea en Uranus betekende een eerste godenpaar. Zij brachten 12 titanen voort, 6 vrouwelijke en 6 mannelijke. 2 van hen, Cronus en Rhea, zorgden voor 6 kinderen, de goden Zeus, Demeter, Hestia, Poseidon, Hera en Hades. Die zes zorgden later nog voor een hele resem kinderen, sommigen met mensen en sommige met goden, of allebei, zoals Zeus, en de daarbij horende mythen.

De 12 goden en de Olympus

Op de Olympus, de hoogste berg van Griekenland, woonden 12 goden. De troon van Zeus, de oppergod, stond er ook. De goden kwamen regelmatig van hun berg om zich tussen de mensen te bewegen. Ze hielpen de mensen, straften hen en zorgden er voor nageslacht. Dit werden de halfgoden. Die hadden bijzondere krachten en waren daarom geliefd bij de bevolking, terwijl de goden eerder gevreesd werden. De 12 opperwezens zijn de zes nakomelingen van Cronus en Rhea behalve Hades, nl. Zeus, Demeter, Hera, Poseidon en Hestia, plus Hermes, Ares, Athena, Hephaestus, Apollo, Artemis en Aphrodite.

Reacties op dit artikel
Emma, 2010-01-18
( +1 )

STOM!!
Hoi, 2010-02-08
( +1 )

Esma, 2010-02-18
( +1 )

WTF lol (L)
Ga ik niet zeggen!, 2011-03-02
( 0 )

Hier heb je niet egt veel aan...
Kut, 2011-03-07
( 0 )


jullie zijn allemaal raar en ik ben de beste van de weereld en daar kun je niks aan doen ik heb de beste sites en jullie gaan eraan.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl