X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Bonsai boom

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Tries Tries Auteur op infoyo sinds
13 Januari 2010


Bekijk het profiel van Tries
Datum: 26-03-2010
Auteur: Tries
Bonsai is een Japans woord dat letterlijk "boom in pot" betekent. Wat komt er allemaal aan te pas om van de bonsai een perfect boompje te maken?

Algemeen

Algemeen Bonsai is een geminiaturiseerde versie van een echte boom, maar dan in een klein bakje. Letterlijk is het bakje eigenlijk een container en kan een bonsai ook wel eens in een tuin staan.

Het grote doel van bonsai is dat de boom die gekweekt en bewerkt is als bonsai bijna precies oogt als een echte boom in een bepaalde situatie. Dat betekent natuurlijk niet dat elk willekeurig boompje in een pot of bakje een bonsai is.
Want dan zou elke kamerplant een bonsai kunnen zijn. Er zijn dan ook een aantal specifieke regels die bepalen of een boom een bonsai is.

Het belangrijkste is dat volgens de Aziatische traditie een bonsai een kleine door de mens vormgegeven boom is, die een eenheid vormt met de pot of schaal waarin hij staat. Zoals de Japanse cultuur berust op discipline, harmonie en eenheid, zo moet ook de bonsai hier een weerspiegeling van zijn. Het totale plaatje moet perfect zijn. Elk takje en blaadje vervullen een functie in het totaalbeeld van de bonsai.

De regels

De regels De belangrijkste punten waar men bij een bonsai op let zijn:

De wortels
Deze zijn erg belangrijk, zoals bij een echte boom moeten de wortels vaak boven de grond te zien zijn, dit is ook bij bonsai een item wat schoonheid.

De stam
Nog een punt bij bonsai is de vorm van de stam. Deze kan heel verschillend zijn. Het belangrijkste bij de stam is de natuurlijke overgang en de vloeiende vorm die deze moet hebben. Daarnaast is de vorm van de stam belangrijk, deze moet in evenwicht zijn.

Takken
De opbouw en vooral de plaatsing van de takken geven een karakteristieke vorm aan de bonsai, hoe meer deze overeen kan komen met de werkelijkheid, hoe beter het is.

Overige belangrijke punten:
  • Hoe natuurlijk de boom oogt, deze moet zo dicht mogelijk een echte boom benaderen en de situatie uitbeelden zoals die in het echt zou kunnen voorkomen.
  • Hoe gezond is de bonsai, belangrijk is dat deze er verzorgd uitziet en niet verwaarloosd is.
  • De pot in goede proporties met de realiteit vormgegeven.

Verder is de totale harmonie erg belangrijk, de boom moet in balans staan en geen gekunsteld object lijken. De pot moet in de juiste proporties zijn en er moet diepte in de boom zitten. Alles draait om harmonie!

Hoe maak je een bonsai

Er zijn vele lechnieken om een boom tot bonsai te vermaken. Het kan bijna met elke boom en je kan op verschillende manieren beginnen, vanmet zaadje tot zelfs een beginnende/ontspruitende bonsai. Er zijn ook bonsai liefhebbers die een oude boom pakken en deze tot bonsai maken.

Enten:
Door te enten kan je meer harmonie in de boom creŽren, dit wordt in het Japans Tsugiki genoemd.
Door te enten kunnen er gaten in het takkenstructuur opgevult worden.
Hierbij knip je een groen stukje weg uit de top van de boom en laat je deze opnieuw  groeien op een wortel of als tak. Het heeft allemaal het doel om meer balans te creeren in de bonsai. Er wordt geadviseerd de ent in iedergeval 1 maar liefst 2 lentes te ondersteunen en in het verband te laten zitten.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl