X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Beeldanalyse van Het Doktersbezoek - Jan Steen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Suus106 Suus106 Auteur op infoyo sinds
03 Juni 2009


Bekijk het profiel van Suus106
Datum: 26-06-2009
Auteur: Suus106
In dit artikel vertel ik u alles over Het Doktersbezoek, geschilderd door Jan Steen. Ik heb het over de cultuurhistorie, de functie en beeldende aspecten. Het schilderij is gemaakt in ong. 1665 met olieverf op paneel. De stijl valt onder Barok en Caravaggisme. Het schilderij is rechthoekig, 61 x 49.5 cm.

Wat is er te zien?

Wat is er te zien? Er ligt een jonge vrouw ziek in bed. De vrouw kijkt erg dromerig, alsof ze verliefd is. Op de voorgrond staat een dokter die een recept uitschrijft, terwijl een oude vrouw hem lachend aankijkt. Wat me opvalt is dat alle personen, behalve de vrouw in bed, lachen of in ieder geval vrolijk kijken. Naast haar staat een jongetje met een spuit in de hand. Achter de oude vrouw staat een oude man met een hoed op, ik denk dat dat haar vader is. Naast het bed van de vrouw zien we een schilderij met een liefdesscŤne van Venus en Adonis. Boven de deuropening hangt een cupido met pijl en boog. Rechts vooraan ligt een briefje waarop staat: 'Hier baat geen medicijn, want het is minnepijn'. Dat betekent dat de vrouw alsof doet, dus is ze waarschijnlijk ook echt verliefd.
Nadat ik wat onderzoek heb gedaan op internet, blijkt dat de dokterskleding eigenlijk niet uit die tijd kwam.

Welke beeldende aspecten zijn belangrijk, hoe zijn ze toegepast en welke beeldende of emotionele werking hebben ze voor de waarneming van het beeld?

Ruimte: wordt gesuggereerd door overlapping van mensen. Ook geven alle voorwerpen en mensen schaduwen, wat het ook ruimtelijk maakt. Ook is er gebruik gemaakt van afsnijding, dit is vooral duidelijk bij het groepje mensen, waar je heel duidelijk de afsnijding ziet.

Licht: Het licht komt van links, je ziet geen raam, maar het lijkt alsof het licht door een raam naar binnen schijnt. Het licht is heel duidelijk bij het gezicht van het jongetje, hoe verder naar achteren (rechts) hoe flauwer het licht wordt, iets wat ook zo zou zijn bij zonlicht door een raam. Dit licht maakt het erg realistisch, alsof je naar binnen kijkt.

Kleur: Hij gebruikt geen felle kleuren, voornamelijk bruinachtige tinten. De kleding van de dokter is wel duidelijk zwart, en het gordijn van de vrouw is meer geel. Dit maakt van de dokter een belangrijk persoon. Er zitten geen duidelijke kleurcontrasten in.

Vorm: alle vormen zijn zeer realistisch geschilderd, alle vormen zijn zeer duidelijk. De kleding en het gordijn heeft een stoftextuur doordat de plooien duidelijk zijn geschilderd, en bijvoorbeeld het tafelkleed een glanzende uitstraling heeft.

Compositie: Het meest opvallende is het groepje personen, daarna kijk je pas naar de vrouw in bed. In het groepje mensen zie je een soort driehoekje. Ook in bed vormt het gordijn een driehoek.

Wat is de inhoud, functie en doel van het beeld?

Jan Steen was een van de eerste schilders die 'Het doktersbezoek' als genremotief in beeld bracht. Hierbij is de patiŽnt steevast een vrouw die niet echt ziek is maar lijdt - of doet alsof ze lijdt - aan minnepijn of zwanger is. Zowel het voelen van de pols als het bekijken van de urine was in de 17-de eeuw gangbare methoden om minnepijn dan wel zwangerschap te diagnosticeren. Op het toneel werd het voelen van de pols alleen bij minnepijn gebruikt en het onderzoek van de urine bij zowel zwangerschap als liefdespijn. Het ziektebeeld van 'minnepijn' konden alleen jonge vrouwen, weduwen en onvruchtbare getrouwde vrouwen krijgen. Minnepijn werd veroorzaakt door het hevige (seksuele) verlangen naar een man en veroorzaakte diverse symptomen, onder andere een verkramping van de baarmoeder, die dagenlang kon aanhouden.

Functie: Dit schilderij heeft geen speciale functie, behalve natuurlijk vermaken. Het is een schilderij zonder diepgaand onderwerp, het is eerder een beetje spottend.

Welke cultuurhistorische achtergrond en informatie van de maker is belangrijk om het beeld in zijn tijd van ontstaan te begrijpen?

Welke cultuurhistorische achtergrond en informatie van de maker is belangrijk om het beeld in zijn tijd van ontstaan te begrijpen? Jan Steen werd in 1626 in Leiden geboren. De familie Steen was een oude Leidse familie. De vader van Jan Steen, Havick Steen, was een graanhandelaar. Later had Havick Steen een bierbrouwerij. Jan Steens moeder, Elisabeth Capiteyn, was de dochter van een stadsklerk, een soort gemeente-ambtenaar. Het waren redelijk welvarende burgers. Ze waren katholiek. Ook Jan Steen is zijn hele leven katholiek gebleven.
Het is niet bekend bij wie Jan Steen het vak van kunstschilder heeft geleerd. Waarschijnlijk was het bij de Utrechtse schilder Nicolaes Knupfer en de Haarlemse schilder Adriaen van Ostade. In elk geval werkte hij na zijn opleiding een tijdje in Den Haag bij de landschapsschilder Jan van Goyen. Hij trouwde met de dochter van Jan van Goyen, Margriet van Goyen. Jan Steen heeft in nog meer plaatsen gewoond: in Delft, in Warmond en van 1660 tot 1670 in Haarlem. Veel van zijn schilderijen heeft hij in Haarlem gemaakt. In 1670 kwam Jan Steen terug in Leiden. Hij was een belangrijk kunstenaar geworden. Hij werd al gauw bestuurslid van het Leidse Sint Lucasgilde. Een hele eer. In 1674 werd hij zelfs deken).
Jan Steen heeft trouwens nog meer beroepen gehad dan kunstschilder. In 1654 werd hij bierbrouwer in Delft. Dat was geen succes. Hij verdiende niet genoeg om de huur voor de brouwerij te betalen. In 1657 hield hij ermee op en begon hij weer te schilderen. Vijftien jaar later, in 1672, is hij in Leiden een herberg begonnen in zijn huis. Zo kon hij iets bijverdienen. Veel heeft het niet geholpen. Toen hij in 1679 stierf, had hij veel schulden.
Jan Steen was van alle markten thuis. Hij schilderde vaak mensen, die iets aan het doen zijn. Ze vieren feest, maken muziek of doen een spelletje. Ze gaan naar bed of laten zich onderzoeken door een dokter. Het zijn onderwerpen uit het alledaagse leven. Verder heeft Jan Steen schilderijen gemaakt, waarop serieuze oude verhalen worden verteld. Meestal zijn dat verhalen uit de bijbel. Hij heeft een paar portretten geschilderd en een enkel landschap. Jan Steen was een veelzijdige schilder, hij maakte grote schilderijen en kleine. Soms schilderde hij heel precies, dan weer met brede penseelstreken.

Reacties op dit artikel
Janus oomen, 2009-08-13
( +7 )

Ik heb een andere analyse bij de serie van ' doktersvisites' door Jan Steen. Ik heb er een voordracht over gemaakt op Powerpoint - indien u reageert dan stuur ik u die toe voor uitwisseling van gedachten.
Linda, 2009-10-06
( +3 )

Ik moet een presentatie geven over jan steen!!
en na dat ik dit verhaal heb gelezen verdiep ik me
heel erg in zijn leven!!!
wat hij geleden heeft.......
Tha boss, 2010-06-16
( -1 )

Doe niet zo stoer
Nietzostoer, 2010-06-16
( -3 )

Ewa matthiew alles boem? ze worden ingepakt met strik en alles a matties!!! :
Nietzostoer, 2010-06-16
( -1 )

Ewa matthiew alles boem? ze worden ingepakt met strik en alles a matties!!! :
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl