X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Antieke meubelstukken kopen.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Boristheone Boristheone Auteur op infoyo sinds
13 November 2008


Bekijk het profiel van Boristheone
Datum: 02-06-2009
Auteur: Boristheone
Het kopen van een kostbaar antiek meubel is vaak een gok. Hoe moet je te werk gaan en waar moet je op letten? Een artikel met algemene raadgevingen en tips.

Het aanschaffen van antieke meubelstukken.

Er zijn maar heel weinig vaklieden of zelfs experts, die een waardevol antiek meubel op juiste manier kunnen beoordelen en dus op waarde kunnen schatten. Valkuilen zijn oa. inferieure restauraties, gebruik van oneigenlijke materialen zoals houtsoorten die niet uit de goede tijd - ouderdom van het meubel - komen en verkeerde afwerkmethoden.
Als je een beetje zekerheid wilt hebben en je hebt geld voldoende, kies dan voor een topveiling. Sotheby's is zo'n veiling, waar je enige zekerheid kunt hebben over de kwaliteit van het bewuste object. Vraag altijd een certificaat van echtheid en als het kan ook een schriftelijke opgave van de gepleegde restauraties, dan heb je tenminste enige zekerheid.
Ook bij een gerenommeerd antiquair kun je meestal met een gerust gemoed een - duur - stuk antiek kopen. Ook deze heeft voldoende expertise in huis om je niet te bedriegen. Vraag wederom een certificaat van echtheid en de lijst met gedane restauraties.
KOOP NOOIT IMPULSIEF ! Ga altijd meerdere malen kijken naar het betreffende meubel en laat het goed op je inwerken, onderzoek het, open de deurtjes en voel of het meubel wel stabiel is. Zoek naar beschadigingen die niet goed hersteld zijn en kijk of het patine - de oude gloed - wel aanwezig is. Een en ander vereist  veel inzicht in het uiterlijk van een oud meubel, maar met veel kijken en ook voelen is dit wel enigszins te leren voor een leek.

Beter nog is het volgende advies.
Zoek contact met een betrouwbare en vooral vakbekwame meubelrestaurator. Hoe vindt je die ? Wel,  VERES, de vereniging van restauratoren biedt een zekere waarborg tegen beunhazerij. Op internet kun je alle aangesloten vaklieden makkelijk opzoeken. Voorgaande wil echter nog niet zeggen dat er buiten VERES geen vakmensen werkzaam zouden zijn, niet elke goede of zeer goede restaurator is het eens met de richtlijnen van VERES. Hoe het zij, probeer een heel goede restaurator te vinden, ga verschillende malen op bezoek in zijn/haar atelier - er zijn ook zeer goede vrouweljke restauratoren - en bouw een goede band op met deze persoon. Vraag naar het werk wat hij verricht en laat je zijn arbeid tonen. Een goed vakman zal dat allemaal niet erg vinden, integendeel, de band met een potentiŽle klant is zeer belangrijk voor een restaurator.
Als je overtuigd bent van het vakmanschap van deze persoon, dan kun je hem/haar vragen om eens te gaan kijken naar het meubel wat je van plan bent aan te schaffen. Dat kan bij Sotheby's zijn, maar natuurlijk ook bij de antiquair in zijn winkel. De restaurator/vakman zal je dan alles kunnen vertellen over de authenticiteit van het meubel, de staat van onderhoud en of er wellicht nog meer gerestaureerd zal moeten worden. En natuurlijk ook, of de prijs in verhouding staat tot de kwaliteit van het meubel. Kortom, de restaurator is jouw tussenpersoon en zal dus wel degelijk  zeer vakbekwaam moeten zijn. Misschien is dat nog wel het moeilijkste van al.., om zo'n persoon te vinden.

Maar, als je zo'n betrouwbare restaurator hebt gevonden, dan kun je zeker nog veel goedkoper uit zijn, als je zelf op gewone veilingen en eventueel bij particulieren je meubels gaat uitzoeken en kopen. Bedenk wel, dat van elk meubel, hoe afgeleefd en verwaarloosd ook, door een goede restaurator altijd weer een volmaakt en in goede conditie zijnd meubel gerestaureerd kan worden. Als je op een veiling een - in slechte staat verkerend - meubel hebt gevonden welke je eigenlijk wel aanstaat, neem dan jouw restaurator mee naar dat meubelstuk en laat hem zijn mening geven. Te restaureren is het altijd, het is alleen maar de vraag wat de kosten van die restauratie zullen zijn, er staat evenwel tegenover, dat de aanschafprijs meestal niet zo erg hoog zal zijn. Informeer bij de veilingmeester dus even naar de richtprijs. Vraag dan jouw vakman om een offerte en laat hem dat schriftelijk doen om later geen misverstanden te krijgen. Een eerlijke restaurator zal zeker niet gaan restaureren als de kosten hoger zullen uitvallen dan de uiteindelijke waarde van het meubel.
Deze manier van aanschaf bevat natuurlijk een licht prijsverhogende factor, maar bedenk wel, dat een miskoop bijzonder kostbaar kan zijn en dat een goed gerestaureerd antiek meubel altijd zjn waarde blijft behouden.

In een volgend artikel wil proberen uit te leggen op welke manier je een aan te schaffen meubel zelf enigszins kunt beoordelen op echtheid en vooral op de staat van het object i.v.m. het restauratie-proces.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl