X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Delfts blauw (=aardewerk)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Rolanne Rolanne Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van Rolanne
Datum: 17-04-2009
Auteur: Rolanne
Delfts porselein is de onjuiste benaming voor Delfts blauw aardewerk. Het Delfts blauw betreft geen porselein maar aardewerk. Meerkleurige versieringen, die officieel ook onder de term delfts blauw vallen, zijn betrekkelijk zeldzaam.

Tijdens de Ming Dynasty, was het, dat de VOC porselein naar Nederland importeerde.

Tijdens de Ming Dynasty, was het, dat de VOC porselein naar Nederland importeerde. De gebruiksvoorwerpen serviezen vazen en tegeltjes waren meteen heel populair. Het was ook sierlijk spul en vooral .. dun.
Controleer maar. Je Ming vaas is echt veel fragieler dan de vervalsingen ervan, al die Delftse vazen. 
Het (rode) aardewerk moest glimmend gemaakt worden. Dit lukte door het aanbrengen van een dikke dekkende laag tinglazuur, doorschijnend loodglazuur wordt door de hitte van het bakken ondoorzichtig, wit zeg maar. Na droging werd / wordt het met blauwtinten beschilderd maar het geeft ook Delfsts wit en boerendelfts (meerkleurig) aardewerk. Enfin. Om het echt  te laten lijken moesten de motieven wel zo oosters mogelijk aandoen.

In 1700 waren er 33 bakkerijen in Delft alleen al.

In 1700 waren er 33 bakkerijen in Delft alleen al. Deze productie centra kwamen allen tot grote bloei, tot begin 1800 vanwege de opkomst van goedkoop aardewerk uit Engeland .. Wedgwood (je leest het goed) Langzaam werden de delftse plateelbakkerijen verdrongen vanwege de import tot alleen de Goedewagen, de delftse Pauw, de Candelaer en de Porceleyne Fles niet op de fles gingen. Je kunt, op vandaag, nog steeds een kijkje in zo'n bakkerij kijkje nemen. Deze fabrieken produceren ook nog wel, tijdens zo'n rondleiding voor veelal toeristen. Het meeste van het spul dat nu in die winkeltjes ligt wordt (weer) gemaakt in ...China. 

Maar "Made in China" viel niet zo goed bij de Amerikanen die druk in de weer waren met "doing Europe" Juist die toeristenclub weet meestal wel dat China niet in the Netherlands ligt

Maar Men heeft daarom een plaatsje (dat waar het aardewerk fabriekje nu staat) een andere naam gegeven. Dat Chineese grond gebied heet nu: "Holland" Mag dat dan, een geologische officiŽle naamsverandering enkel en alleen ter wille van de commercie? Nee natuurlijk niet. / In China wel, ja. En Nederlanders mogen best zaken doen met Chinezen. 
Wat weer verwarrend is, is het engelse woord voor porselein. Dat is "china"

China from Holland" dus.

China from Holland In 2009 wordt het delftse aardewerk verafschuwd door de "gemiddelde Delftenaar' (=student) maar op wereldschaal is het beroemd en zeer gewild.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl