X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Spinalonga,het eiland der verdoemden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van taxidi taxidi Auteur op infoyo sinds
17 Oktober 2008


Bekijk het profiel van taxidi
Datum: 14-11-2008
Auteur: Taxidi
Spinalonga is een eiland van origine een klein vestingeiland in de natuurlijke baai van Elounda. Op de plaats van de oude vesting werd van 1579 tot 1586 door de Venetianen de huidige burcht gebouwd. De oorspronkelijke naam was Stinelonda en de vesting was onneembaar.In 1715 kwam het echter toch in handen van de Turken die pas in 1913 weer vertrokken.

Melaatseneiland

Vanaf 1913 werd het eiland een lepra-kolonie tot 1957 omdat er een medicijn werd uitgevonden welke Lepra kon genezen. De periode dat het eiland door de Lepra's bewoond werd moet in drieen worden opgesplitst.

SPINALONGA 1913-1940.
De Turken moesten in 1913 het eiland verlaten omdat de Kretenzer regering had besloten alle melaatsen naar dit eiland te verbannen. Lepra werd beschouwd als een straf van God en de mensen waren bang om met melaatsen in aanraking te komen. Echter in 1941 werd het geneesmiddel "Sulfamid" uitgevonden door een Franse arts genaamd Faged. Met dit middel kon de bacterie die de huidziekte Lepra veroorzaakte bedwongen worden. Familie mocht toen naar Spinalonga komen om hun zieke verwanten te bezoeken hoewel ze wel gedesinfecteerd moesten worden in een speciale ruimte op het eiland. Het isolement van de zieken werd verbroken hierdoor en betere sociale omstandigheden waren in zicht totdat in 1941 de Duitsers binnenvielen, die Spinalonga weer tot verboden gebied verklaarden wegens besmettingsgevaar.

Spinalonga 1940-1950

In 1941 vielen de Duitsers Kreta binnen en na een paar maanden hevige gevechten werd heel Kreta veroverd. Na 40 jaar onafhankelijkheid werd Krta weer bezet. Alleen Spinalonga  bleef gespaard. De Duitsers waren bang voor de besmettelijke ziekte Lepra en lieten de zieken aan hun lot over. Zo begon er een nieuw tijdperk voor de verdoemden die op het eiland woonden. Nadat 4 melaatsen bij een vluchtpoging door naar het vasteland te zwemmen, doodgeschoten werden, kwam hulp van het Rode Kruis opgang die pakketten levensmiddelen en medicijnen naar het eiland stuurden.
Na beeindiging van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding an Kreta zette men de reorganisatie in het leven van de melaatsenkolonie voort. Ze kregen licht, er werden betere huizen gebouwd en de Sociale bijstand werd hervat.

Spinalonga 1950-1957

In deze periode bleek dat de kinderen die geboren werden gezond waren. In 1953 werd het definitieve medicijn tegen Lepra uitgevonden en zag men in dat Lepra een onschuldige ziekte was. In 1955 besloot de Griekse regering bij wet dat Lepra niet meer als besmettelijk werd beschouwd waardoor de deuren van Spinalonga geopend konden worden en  de Lepra's mochten hun resterende levensjaren als vrije burgers doorbrengen. Dit waren er helaas maar tien.
Zo kwam er in 1957 een einde aan dit menselijke drama.


Reacties op dit artikel
Changy, 2008-11-14
( +3 )

Heb je het boek 'The Island' van Victoria Hislop gelezen? Moet je echt doen. Is geweldig!
Taxidi, 2008-11-14
( 0 )

Ja heb ik gelezen. Als je op het eiland geweest bent wordt het boek nog interessanter.
tip voor je; mijn website.www.taxidi.vpweb.nl

Fijne dag
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl