X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Nicolaas II, de tragische erfgenaam van een dynastie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Gogsdal Gogsdal Auteur op infoyo sinds
12 November 2010


Bekijk het profiel van Gogsdal
Datum: 13-02-2011
Auteur: Gogsdal
De jonge Nicky, oftewel Nicolaas Romanow, leek alles mee te krijgen om een ongelofelijk gelukkig leven te gaan leiden. Een unieke machtspositie en enorme rijkdom. Toen Alexandra in april 1894 haar ja-woord aan hem gaf, leek niets een sprookje in de weg te staan. De oorzaak van het drama dat hun levens vroegtijdig beeindigde, is complexer dan menigeen wil geloven.

Klaar

Toen tsaar Alexander III op de leeftijd van 49 jaar na een kort ziekbed overleed, was Nicolaas in het geheel niet klaar om de zware taak van keizer op zich te nemen. De vraag is overigens of hij er ooit klaar voor geweest zou zijn. Alexander III heeft mogelijk voorzien dat zijn zoon geen geschikte opvolger zou worden. Hij twijfelde erg lang om de jongeman in staatszaken te betrekken, omdat hij daar veel te kinderlijk voor leek te zijn. Nicolaas zou een zwak leider blijken te zijn, een twijfelaar met een zachtmoedig karakter.

Angst

De grootvader van Nicolaas was als “tsaarbevrijder” de geschiedenis ingegaan, omdat hij een einde maakte aan de lijfeigenschap van de boeren. Hij stierf in 1881 aan de gevolgen van een bomaanslag. Deze gebeurtenis zou de tsarenfamilie voor de rest van hun bestaan angst en achterdocht meegeven. Nicolaas was bang om tsaar te worden toen zijn vader stierf in 1896. Zijn vrouw Alexandra was nog maar pas in Rusland gearriveerd, sprak nauwelijks Russisch en zou zich nooit thuis voelen in het land waarvan zij de “first lady” was. Ze zou nooit kans zien geliefd te worden bij haar onderdanen.

Tsarevitsj

Het was in die tijd nog belangrijk dat een vorst een mannelijke opvolger had, maar die diende zich vooralsnog niet aan. Alexandra baarde eerst vier dochters voor ze op 12 augustus 1904 het leven schonk aan een zoon, tsarevitsj Aleksei (Alexander).
De blijdschap werd al snel overschaduwd door de ziekte van het kind. Hemofilie, ook bloederziekte genoemd, was niet onbekend in de familie van Alexandra. Koningin Victoria van Engeland was de doorgeefster ervan waardoor verschillende koningshuizen in Europa er mee kampten.
Voor de Romanows was de ziekte van het kind een ramp. De ziekte maakt stolling van het bloed bij een wond onmogelijk, waardoor de jongen bij ieder wondje in levensgevaar kwam. Het is volstrekt begrijpelijk dat Alexandra hierdoor tot wanhoop werd gedreven.
Dat zij zich wendde tot alternatieve genezers, was eigenlijk niet verwonderlijk. De reguliere geneeskunst kon niets voor haar kind doen.

Raspoetin

Uiteindelijk kwam de keizerin uit bij Raspoetin, een arme boer van twijfelachtige afkomst, die over parapsychologische gaven beschikte.
Hoewel de starets een slechte reputatie had en een angstaanjagend uiterlijk, zijn de historici het over eens dat Raspoetin de troonopvolger meer dan eens op onnavolgbare wijze heeft genezen van levensbedreigende bloedingen.
Onder de bevolking heerste echter verontwaardiging over de positie die de genezende boer had. Raspoetin schijnt grote invloed op de politiek te hebben gehad. De adel verdacht Alexandra ervan (als Duitse) in een complot met de monnik te trachten een afzonderlijke vrede met Duitsland te bewerkstellingen.
Samenzwerende edelen brachten Raspoetin uiteindelijk om het leven, wat het keizersechtpaar radeloos maakte. Alexandra zei “Dit betekent het einde.”

Ondergang

De negatieve gevoelens ten opzichte van de keizerin en Raspoetin hebben ongetwijfeld meegeholpen aan de ondergang van de dynastie. Toch waren er sterkere krachten aan het werken. De oorlog verliep desastreus, kostte veel soldatenlevens en ontwrichtte de samenleving. De al lang bestaande Revolutionaire beweging voelde dat de tijd rijp was om in te grijpen. Voor bijna niemand kwam de Revolutie als een verrassing, alleen voor Nicolaas. Dit was tekenend voor de mate waarin hij en zijn gezin zich hadden afgewend van het werkelijke leven en zich hadden ingegraven in hun eigen beschermde en geisoleerde leventje op het paleis

Regime

Nicolaas wilde eigenlijk zijn hele leven liever geen tsaar zijn. Hij voelde zich in die functie niet thuis en liet het nemen van beslissingen vaak over aan zijn ministers. Een hardvochtig regime kon men hem niet verwijten, wel het laten ontbreken van zijn regime. Dat hij de tsarenkroon ongewild op zijn hoofd kreeg was een gevolg van het feodale systeem waarmee duidelijk geworden is dat dat systeem ook in het Rusland van toen niet meer voldeed.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl