X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De hofnar, eeuwige grappenmaker

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Gogsdal Gogsdal Auteur op infoyo sinds
12 November 2010


Bekijk het profiel van Gogsdal
Datum: 18-12-2010
Auteur: Gogsdal
Een grappenmaker noemen we heel soms een nar. Het woord is duidelijk gedateerd. Het verschijnsel ďnarĒ is dan ook deel van de geschiedenis. Een nar was iemand die in zijn levensonderhoud voorzag door het maken van grappen, vaak aan het hof van een edelman. Een gebruik dat overgenomen was van de Romeinen. Zelfs keizer Augustus had een nar, die voornamelijk optrad tijdens de maaltijd, zoals de Romeinen dat het liefste hadden.

Vak-hofnar

Aanvankelijk werden mensen op grond van lichamelijke of geestelijke afwijkingen tot nar gemaakt. Dwergen of gebochelden konden op deze wijze soms hun brood verdienen. Er waren zowel mannelijke als vrouwelijke narren en hofnarren. Pas vanaf ongeveer 1200 kwamen er steeds meer zogenaamde ďkunstmatigeĒ of vakmatige narren en hofnarren. Mensen die bij hun volle verstand waren en vaak ook niet eens mismaakt, maar die de gave bezaten om hun meester en het hof te amuseren. Er zijn voorbeelden bekend van hofnarren die invloed uitoefenden op de regering van de edelman.

Status

De hofnar moest een komisch of humoristisch talent hebben. In bepaalde tijden was het ambt van hofnar een mooie baan met een behoorlijke status. Er zijn voorbeelden bekend van hofnarren met een mooi vast salaris, grondbezit en zelfs een eervolle begrafenis. Het moge duidelijk zijn dat de vak-hofnar een betere bejegening ten deel viel dan zijn voorganger, die was verkozen vanwege een gebrek. Zij aten vaak genadebrood.

Verdwijnen

De hofnar was populair in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. Het verdwijnen van de adel en de grote koningshuizen, maakte de hofnar overbodig. Voor zover er nog gebrekkige narren waren, kwamen die in gesloten inrichtingen terecht. De vak-hofnar kwam niet altijd goed weg. Die narren die zich aan het hof een invloedrijke positie hadden verworven en die positie zagen oplossen door het verdwijnen van hun heer, kregen vaak te maken met diegenen waartegen ze hun invloed aan het hof wel eens hadden aangewend. Verder is het niet denkbeeldig dat (hof)narren zich aansloten bij rondreizende toneelgezelschappen, waar ze dan wel terugvielen qua levensstandaard, maar toch in hun bestaan konden blijven voorzien.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl