X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Begin van de jaartelling in de lage landen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Gogsdal Gogsdal Auteur op infoyo sinds
12 November 2010


Bekijk het profiel van Gogsdal
Datum: 17-12-2010
Auteur: Gogsdal
Het is moeilijk om ons een beeld te scheppen van de eerste jaren van de Christelijke jaartelling. Een groot deel van de Lage Landen behoorde nog niet tot de beschaafde wereld en bevond zich derhalve nog in het prehistorische tijdperk. Het was de Romeinse bezetter die ons een blik gunt in ons eigen land, omdat hij nu eenmaal beschikte over waarnemers en over een schrift dat we nu nog kunnen lezen.

Romeinen

Rond het begin van de jaartelling hadden de Romeinen een groot deel van ons land bezet. Zij waren echter niet de enige bewoners. Cananefaten, Bataven en Friezen leefden er ook.
De meesten van hen waren al in 12 voor Christus onder Romeins gezag gekomen.
Er bestaat echter een verschil tussen de band die de Romeinen hadden met de Bataven en Cananefaten en de relatie tussen de Romeinen en de Friezen.
De Bataven en Cananefaten werden al voor het begin van de jaartelling bondgenoten van de Romeinen, maar de Friezen werden dat niet. Wel werden ook zij in 12 voor Christus onderworpen en moesten ook zij belastingen betalen en manschappen leveren aan het Romeinse leger. De Bataven en Cananefaten hebben zich vrijwel zeker op instigatie van de Romeinen gevestigd in de Rijndelta omdat ze in die regio een rol konden vervullen in de bewaking van de Rijnlinie.

Stammen

De Cananefaten hadden hun woongebied in wat we nu Zuid-Holland noemen. De Bataven bewoonden het rivierengebied. Zeeland Ėvoor zover bewoonbaar- werd door Menapiers bewoond en Twente door de Tubanten. Het woongebied van de Menapiers moet voor de Romeinen nauwelijks interessant zijn geweest op een enkele plaats na, zoals Aardenburg (Rodenburch geheten).

Het jaar 1

Het is in het jaar dat we later met terugwerkende kracht het jaar 1 na Christus zouden noemen dat de Germaanse stammen tussen Rijn en Elbe in opstand komen. Zulke opstanden hadden meestal te maken met de belastingen Ėbijvoorbeeld in de vorm van dierenhuiden- die door de stammen betaald moesten worden aan de Romeinen. Tot op zekere hoogte werden die voldaan, maar als de schatplicht te ver werd doorgedreven, leidde dit regelmatig tot opstand.
In die tijd was Tiberius (de latere keizer) namens keizer Augustus machthebber in het bezette gebied.
In verband met keizer Augustus moeten we een uitstapje maken; er bestaat een verband tussen het land Judea dat in die tijd ook onder zijn bewind viel en enkele op het oog onbelangrijke gebeurtenissen waarvan de gevolgen echter over de hele wereld voelbaar zullen zijn.
Nu we ons bevinden in de tijd rond de aanvang van onze Christelijke jaartelling, doet zich het vreemde verschijnsel voor dat de naamgever van die jaartelling al enige jaren leefde. Waarschijnlijk is Jezus al ongeveer 6 jaar ďvoor ChristusĒ geboren. Hij zal tot zijn dood in Romeins gebied leven, sterker nog: Hij zal op een Romeinse manier sterven.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:




      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl