X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het bolwerk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van taxexcemia taxexcemia Auteur op infoyo sinds
25 Mei 2010


Bekijk het profiel van taxexcemia
Datum: 26-05-2010
Auteur: Taxexcemia
Vroeger als schoolkind ben ik al geconfronteerd met arbeiders en hun vakbond.† Het dorp waar ik opgroeide was er een bolwerk van.†Het Vrije Volk was de norm. Die krant vertelde alles en ook wat je het beste denken kon.


Nu heb ik mijn twijfels†over dat socialisme. Is het eigenlijk wel sociaal?†Mogelijk is het slechts een gedachte geworteld in de jaloezie. Het credo "Ik ben arm, dus jij nu lekker ook", maakte een blijvende indruk op mij.

Gistermiddag sprak ik twee heertjes die in de schaduw zaten bij de museumhaven in Rotterdam.†Ik vroeg hen naar Willem, dat is een oude vriend. Hij heeft een†oldtimer bootje. Die ligt hier wel afgemeerd†in de†haven. "Vorige maand sprak ik die Wim nog", zei ťťn van hen.†"Hij heeft nu last van Reuma!".

Ik had behoefte aan nog meer van die afleiding en vertelde hun dat de scheepjes die zij hadden liggen destijds deel uitmaakte van de geschiedenis van†mijn dorp.†De link naar de scheepsbouw van weleer was vlug gemaakt.†Ik vertelde over de middag vorig jaar.†Een splinternieuw groot cruiseschip voer aan ons dorp voorbi.†Het schip was gebouwd in het buitenland. Veel van de oude scheepsbouwmakkers stonden hiernaar te kijken.†Ondanks de glamour, die straalde van het†drijvende†hotel, was voor mij†de situatie†behoorlijk triest.†Hadden†onze mannen†niet†beter dit schip gebouwd?†Het kommentaar van ťťn van de mannetjes was dat scheepsbouw was overgenomen door landen met een lager†loon.†"het is hun eigen schuld! Hun verdiende loon. Zij†hebben mooi nu dat vieze werk."

Hij concludeerde vervolgens, "Die slag hebben we gewonnen!".

Een†pittige uitspraak in†volle triomf. Ik besloot maar te zwijgen en liep verder naar huis. Een diepe gedachte hield mij bezig. Was dit werkelijk een overwinning?†Zoals†mijn dockdorp nu is, is het heel verschillend van toen.†M.i. is er†ťťn waarheid. Dat is niet ťťn persť van het†grote succes. Er staan nu†wel stalen containers. In†bulk arriveren Nike schoenen.†Wat ooit in de scheepsbouw aan rijkdom werd gewonnen, verdwijnt nu†naar een onbekend continent.

Avť

Reacties op dit artikel
Normyo, 2010-05-26
( 0 )

Ik vind je conclusie spreken van een zekere nostalgie. Je had graag gezien dat het leven in je dorp hetzelfde was gebleven, zoals jij het kende. Maar de uitspraak van die gepensioneerde scheepsbouwer is waarschijnlijk helemaal waar. De scheepsbouw zoals hij die kende was smerig en onaangenaam, waarschijnlijk heeft hij het werk zelf gedaan en kan dus heel goed oordelen over het verleden. Of zijn oordeel dat het tegenwoordig nog steeds zo is, dat is een andere vraag en daarmee zijn conclusie dat het goed is dat de scheepsbouw is verdwenen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl