X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Markies de La Fayette

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Nobody Nobody Auteur op infoyo sinds
25 April 2010


Bekijk het profiel van Nobody
Datum: 27-04-2010
Auteur: Nobody
Markies de La Fayette, oftewel: Marie-Jospeh Paul Yves Roch Gilbert du Motier was op 6 september 1757, in de Auvergne geboren op Kasteel de Chavaniac. Marie-Joseph du Motiern was een franse aristocraat die erg bekend is geworden door zijn grote rollen in zowel de Franse revolutie als de Amerikaanse Onafhankelijksstrijd.

La Fayette's jeugd en opleiding

La Fayette's jeugd en opleiding Marie-Joseph du Motier werd geboren in zijn familiekasteel Chavianiac in een adelijke familie. De Titel markies van La Fayette was al in de 13e eeuw in bezit van de familie Motier. Marie-Jospeh's vader stierf twee jaar na zijn geboorte in Duitsland, zijn moeder en grootvader stierfen in 1770. Dus was hij op 13e jarige leeftijd wees en steenrijk. Vrijwel drie jaar naar dat hij wees werd trouwde hij met de rijke Adrienne Françoise de Noailles.
La Fayette's opleiding was netzoals zijn vader een militaire opleiding aan het vooraanstaande Lycée Louis le Grand.

La Fayette's rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidstrijd

La Fayette nam in 1772 dienst in het leger van de Franse koning. Deze kapitein van het leger des konings ging met de grote woede van de koning in 1767 naar Amerika om zich vrijwillig aan te sluiten bij de onafhankelijkheidsstrijd. Na een twee maanden durende reis met zijn speciaal voor deze reis gekochte boot naar Amerika kwam hij aan. Hij vertrok meteen naar het congres in Philadelphia om daar zijn diensten aan te bieden. Met moeite werd hij opgenomen in het leger van de Verenigde Staten van Amerika als Majoor-Generaal en werd toegevoegd bij de personeelsleden van George Washington. Ook werd hij naar Frankrijk gestuurd om met diplomatie de franse koning over te halen troepen te sturen voor de strijd die gaande was in Amerika.
Frankrijk ontving hem warmhartig en gaf hem de titel van Kononel van de franse Cavalerie. Op 21 Maart 1780 vertrok hij weer met een fregat voor de tweede keer naar de Vereinigde Staten, daar stond George Washington hem op te wachten om hem het commando over de troepen in de staat Virginia te geven. In datzelfde jaar had hij deelgenomen aan de slag bij Yorktown die tot capitulatie van Cornwallis leide.
In 1782 vertrok hij na vele succesvolle daden in de Onafhankelijkheidsstrijd terug naar zijn geliefde vaderland. Daar werd hij tot Maarschalk gepromoveerd. In Frankrijk werkte hij die tijd samen met de Amerikaanse ambassadeurs: Benjamin Franklin en Thomas Jefferson.

La Fayettte's rol in de Franse Revolutie

In Frankrijk was La Fayette bezig met het opstellen van een verklaring voor de rechten van de mens voor het Nationale Assemblee. Hij werd als dank benoemt tot commadant van de Nationale Garde in juli 1789. Toen de hongerige Parijzenaars naar het paleis van Versailles trokken om bij koning Lodewijk XVI te smeken om brood was de Nationale Garde al te laat. La Fayette was niet in staat de invasie te verkomen. De koning werd dan ook voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met het volk. Ook op 20 Juni 1792 was de Nationale Garde afwezig op het Louvre paleis zodat het volk en de koning oog in oog zouden staan. Marie-Antoinette, Koningin van Frankrijk zei toen zuchtend: 'Ik weet best dat Monsieur de La Fayette ons beschermt maar wie beschermt ons tegen Monsieur de La Fayette?''.
In 1971 werden er drie legers gevormd om de oosterijkse troepen aan de grens van het land terug te slaan. La Fayette nam het commando over van een van de legers. Maar toen realiseerde hij zich dat het koningspaar steeds meer werd bedreigd door het volk en gevaar liep. Hij keerde zich toen tegen de Jacobijnen en gebruikte zijn leger om de monarchie van Frankrijk te herstellen. Door deze koningsgezinde daad werd hij tot Landverrader verklaart en vluchte naar Luik om uit handen van de Jacobijnen te blijven. Hij werd daar gevangenomen door de Oosterijkers. Pas in 1797 werd zijn gevangenschap bewerkt door het vedrag van Napoleon die intussen de macht had gegrepen. in 1799 keerde hij uiteindelijk terug naar Frankrijk. in 1802 weigerde hij toen botweg de titel als Consul. Twee jaar later was hij intussen senator geworden en stemde hij tegen de keizerstitel aan Napoleon te toekennen.
Tijdens dat met tegenzin van La Fayette Frankrijk een alles veroverende keizerrijk was geworden trok hij zich terug uit de publiciteit. Samen met Joseph Fouche maakte hij zich klaar om de Keizer af te zetten.
Toen het einde van het keizerijk inzicht was maakte La Fayette een come back in de franse politieke wereld en werd gekozen als afgevaardigde van Seine et Marne en eiste het aftreden van Napoleon. in 1819 was hij een verklaard vijand van de herstelling van de Bourbons. in November 1822 wer hij herkozen als afgevaardigde. in 1823 verloor hij de verkiezingen.
in 1823 vertrok hij opnieuw naar Amerika om een triomftocht te maken langs 182 steden van 1824 tot 1825. Het dankbare volk van Amerika schonk hem een gift van 200.000 Amerikaanse dollars en 12.000 hectare grond in Florida. Eenmaal terug in Frankrijk werd hij in 1827 herkozen als afgevaardigde.

La Fayette's overlijden

Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, Markies van La Fayette overleed op 1834 in Parijs. Hij ligt vandaag de dag begraven in het Cimétière de Picpus. Hij werd 77 jaar oud.

La Fayette's ere verdiensten

Voor het witte huis in Washington D.C., Amerika werd er een standbeeld van La Fayette geplaatst. Wegens zijn rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.
In 2002 werd La Fayette benoemd tot ereburger van de Verenigde Staten. Deze titel hebben in de afgelopen eeuwen maar 6 mensen toegekend gekregen.
Met Churchill samen is La Fayette Amerika's meest populaire buitelander. Meer dan 25 steden zijn naar hem vernoemd.

Reacties op dit artikel
Christina, 2014-07-16
( 0 )

Net terug uit NY waar ik het standbeeld van Lafayette bewonderd heb in Brooklyn. Omdat ik zijn geschiedenis niet zo goed kende las ik dit artikel.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl