X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Catharina de Medici

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Nobody Nobody Auteur op infoyo sinds
25 April 2010


Bekijk het profiel van Nobody
Datum: 26-04-2010
Auteur: Nobody
Catherina de Medici was een kind uit een rijk koopmansgeslacht in Florance. Haar vader was de Hertog van Urbino en haar moeder was Madeleine de La Tour dAuvergne, een franse gravin van koninklijken bloeden. Niemand zou weten dat die rijke meisjes ooit de echtgenote zou zijn van de franse koning Hendrik II.

Catharina's Familie

Catharina's Familie Catharina Maria Romula de Medici werd op woensdag 13 april 1519 s'ochtends rond elf uur geboren in Florence. Haar vader Lorenzo II de Medici, Hertog van Urbino telg uit het machtige huis van Florence was het jaar daarvoor getrouwd met haar moeder Gravin Madeleine de La Tour d'Auvergne, een rijke erfgename van koninklijke bloeden die in Frankrijk niet meer dan alleen een nouveaux riches die dankzij de handel rijk werd gezien. De vader van Catharina werd in 1518 ziek. Tijdens de bevalling van zijn vrouw was hij stervende. Catharina leefde als een prinses omdat haar familie een rijke koopmans geslacht was. Catharina's overgrootvader Cosimo de Medici was de oorzaak van de rijkdom van de Medici's. Ze dreven handel met specerijen, edelmetalen, zijde en wol. Daardoor werden ze uiteindelijk de Pauselijke Bankiers. Hoewel Cosimo een bescheiden man was liet hij wel een van de indrukwekkendste residenties van de Medici's bouwen: Het Palazzo Medici. Cosimo beheerden de familiebank en opende nieuwe filialen in heel Europa waaronder andere: London, Genève en Lyon. Cosimo's kleinzoon Lorenzo was de beroemdste mannelijke telg uit de Medici familie alleen hij was een slechte bankier en dankzij hem ging het met het fortuin en de macht van de Medici's bergafwaarts. Toen Lorenzo stierf zei paus Innocentius VIII: 'De vrede in Italië is ten einde!'. Lorenzo had drie zonen, hij noemde een van zijn zonen een dwaas de andere een wijze en de andere zoon noemde hij de goede. Helaas was de dwaas de oudste zoon Piero de Domme. Hij werd verstoten en stierf in ballingschap. Zijn broer Giuliano 'de goede' werkte veel samen met Giovanni 'de wijze'. Giovanni werd dankzij zijn vader op dertienjarige leeftijd kardinaal.

Catharina's huwelijk

Catharina's huwelijk Haar huwelijk met Hendrik de II de tweede zoon van koning François I trouwde met Catharina de Medici op Catharina's viertiende jaar. Toen Hendrik wegens dat zijn oudere broer stierf koning werd werd Catharina Koningin-gemalin van Frankrijk. Dat was een goede aanwintst voor de Medici familie. Maar Hendrik II had een maîtresse: De dochter van de burggraaf van Estoile en de Gravin van Etampes: Diane de Poitiers. De rivale van Catharina. Ze was een verre nicht van Catherina omdat Diane ook familie was van een de La Tour d'Auvergne. Er gingen vlak na het huwelijk geruchten dat de echtgenote van Catharina overwoog een echtscheiding omdat ze hem geen kinderen schonk. Maar tussen 1544 en 1556 had zij voor hem tien kinderen gebaart.

Catharina's kinderen

Catharina had tien kinderen: François, Elisabeth, Claude, Louis, Karel, Hendrik, Marguerite, Hercules-Frans, Victoire en Jeanne. Waarvan de jongste twee, een tweeling: Jeanne en Victoire stierf op jonge leeftijd. Ze ware allemaal in een slechte gezondheid vooral vlak na hun geboorte. Catharina's oudste zoon: François II trouwde met Maria Stuart, Koningin van Schotland. Hij werd maar één jaar koning toen stierf hij. Toen werd de tweede zoon en het 6e kind van Catharina en Hendrik II: Karel IX koning hij was viertienjaar koning. (1560-1574). Ondertussen was Catharina haar kinderen in de gaten aan het houden. Diane was al geen bedreiging meer na de dood van Hendrik II. Diane werd toen overladen met kastelen en juwelen. Maar Catharina had alle juwelen terug gekregen en ze had onder Diane gedwongen haar kasteel voor Diane's Chenonceaux te ruilen. Nadat Karel IX stierf was de oudste zoon daarna Hendrik III. Maar hij was niet oud genoeg en daarom werd Catharina regentes van Frankrijk voor twee jaar waardoor zij alle rechten en macht kreeg van een vorst. Hendrik III werd 1574 koning en stierf hetzelfde jaar als zijn moeder 1589.

Catharina's overlijden

Catharina's overlijden Catherina Maria de Medici stierf te Blois op 5 januari 1589 hetzelfde jaar dat haar zoon stierf. Ze heeft niet kunnen meemaken dat haar zoon werd vermoord waardoor na 271 jaar een einde kwam aan het huis van Valois. Hendrik IV van Navarra kwam op de troon als eerste vorst van het huis van Bourbon.

Reacties op dit artikel
Raeymaekers brigitte, 2010-07-16
( +2 )

Wist U dat de arts van Catharina DE MEDICI, Nostradamus was. Mijn vraag is gewoon. In de middeleeuwen was iedereen dan bezeten door de astrologie?
Ann, 2010-09-28
( 0 )

Hij was niet haar arts, gewoon haar raadgever en astroloog, samen met Cosimo Ruggieri. Zelf was Catharina zeer geinteresseerd in astrologie en 'k kan me voorstellen in die tijd, zonder al de luxe die we nu kennen, spionnen en oorlogvoerende mannen, dat dat een "lichtpuntje" was in haar dagelijkse bezigheden. Ze was ook bijzonder goed in wiskunde, immers ze kwam uit een bankiers-en zeer bekwaam handeldrijvende familie.
Jeannet, 2010-12-11
( +4 )

Chenonceaux was aan Catharina geschonken door haar schoonvader Francois met wie ze een zeer goede band had. Echter Henri , haar echtgenoot, schonk Chenonceaux (zonder enig overleg met Catharina) na de dood van zijn vader aan Diane de Poitiers, zijn maitresse.Dat ze Chenonceaux terugvorderde was in mijn ogen niet meer dan normaal en moet haar toch iets van genoegdoening hebben gegeven. Per slot van rekening was Diane haar rivale...
Merlebosschaart, 2011-02-10
( +1 )

Alles oke, maar doe wat aan de spelling in de tekst.
Viertiende ????
koninklijken????
Goed bedoeld hoor!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl