X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Niccolo Machiavelli

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Nobody Nobody Auteur op infoyo sinds
25 April 2010


Bekijk het profiel van Nobody
Datum: 26-04-2010
Auteur: Nobody
Niccolo Machiavelli was een Floretijn in de 15e - 16e eeuw. Hij was een belangrijk staatsman van Florence en een politiek filosoof, hij ontketende de wetenschap der Politiek. Zijn wereldberoemde meesterwerk: Il Principle (De Heerser) die was gepubliceerd in 1515 is nog steeds overal ter wereld verkrijgbaar met een fantastische inhoud. Het handboek van de Heerser word het ook genoemd. Hij is een van de grootste geesten van de Renaissance.

Niccolo Machiavelli jonge jaren & Florentijns staatsman

Niccolo Machiavelli jonge jaren & Florentijns staatsman

Niccolo werd geboren in 1469 net buiten Florence. De familie Machiavelli behoorde tot de adelstand, de grootmoeder van Niccolo was de markiezin van Toscane. Alleen het was het beruchte tijdperk in ItaliŽ dat handelaren en de burgerij de macht in handen kreeg. Ze leefde niet als een adelijke familie maar de jonge Niccolo leerde wel alles over de onderwerpen in adelijke kringen; politiek, kunst, literatuur, wetenschap en meer Renaissance onderwerpen. De vader van Niccolo, Bernardo Machiavelli was een jurist. Eeuwen later was er trouwens ook een memoires over Bernardo gevonden: Libro di Recordi. Niccolo werd snel benoemd dankzij zijn vaders juristenkennis tot Secratarius Florentinus, een belangrijke positie in Firenze (Florence).
Hij had de leiding over de tweede kanselarij. Voor zijn werk bracht hij veel op kantoor door maar hij reisde ook heel veel. Hij bezocht hofhoudingen van buitelandse koningshuizen voor diplomatieke missies samen met zijn grote politieke kennis, hij is onder andere 4x naar het Franse hof gereisd. Zijn vrouw Marrieta was daar minder blij mee maar dat even ter zijde. Niccolo was een politiek genie. Dankzij zijn sociale intilligentie, mensenkennis en zijn grote politieke en strategische inzicht was hij de perfecte man om Florence te beschermen. Hij wist de beruchte Cesare Borgia, of zoals het volk hem noemde: Hertog Valentino af te slaan. Maar de Florentijnse Republiek was aan het eind van zijn leven. En ook het eind voor het poltieke leven van Niccolo Machiavelli. Als in 1512 de machtige Medici familie die waren verdreven uit hun machtsgebied Florence, het eindelijk lukt om Florence weer terug in te nemen kwam er een einde aan Machiavelli's glorierijke carrierť. De Medici familie hadden zoals gewoonlijk directe populariteit en waren weer de absolute heersers. Niccolo bleef nog een tijdje hoofd van de Tweede kanselarij tot dat de Medici familie hem inrekende voor verdenking op samenzwering tegen de Medici familie. Hij bleef niet lang in de kerker zitten, toen Paus Leo X aan de macht kwam werd er een amnestie afgekondigd en Niccolo stond letterlijk op straat.

Niccolo Machiavelli's teruggetrokken leven: de schrijver ontwaakt in hem

Toen trok hij samen met zijn vrouw en kinderen zich terug op het landgoed, wat meer een grote boerderij was, Sant' Andrea in Percussina. Percussina lag tien kilomet voorbij Florence. Daar ontwaakte de schrijver in hem. Hij schreef ooit in een brief aan een van zijn Florentijnse vrienden hoe hij op een landgoed leefde wat niet meer was dan een grote boerderij.
Hoe hij elke dag erg vroeg opstond en dan een praatje maakt met de houthakkers in het bos en daarna wat gaat lezen bij een bron in Dante, Petrarca, Ovidius, Tibullus of andere dichters. Dan gaat hij naar de dorpsherberg waar hij bij gasten vraagt wat de situatie is in Florence of ergens anders.  's Middags na het eten gaat hij weer terug naar de herberg om daar met een slager, molenaar en twee kalkbranders kaartspelend, dobbelend en ruziemakend de tijd te doden. Maar 's avonds, keer ik me terug naar huis en ga ik mijn studievertrek binnen. Bij de deur ontdoe ik me van mijn kleren van alledag vol met modder en smurrie zitten, en ik steek me in een koninklijk en rijk gewaad. En als ik me zo dan passend heb aangekleed, treed ik binnen in de gemeenschap van grote mannen uit de Oudheid, door wie ik liefdevol word ontvangen en bij wie ik het voedsel tot me nee dat in feite het enige voedsel is waarvoor ik op de wereld ben gekomen. Ik schaam me dan niet om met hen te spreken en naar motief van hun daden te vragen. En in hun goedwillendheid geven zij mij antwoord. En vier uur lang voel ik geen enkel verdriet, vergeet ik al mijn zorgen, heb ik geen angst voor armoede en word ik niet verontrust door de dreiging van de dood: met hart en ziel geef ik me aan hen over. En omdat Dante zegt dat het feit dat men iets begrepen heeft geen kennis is wanneer men het begrepene niet vasthoudt, heb ik alles opgetekend wat ik me door mijn contacten met hen eigen heb gemaakt. En zo heb ik een werkje de Heerser geschreven waarin ik me zoveel ik kan in de gedachten over dit onderwerp verdiep, een uiteenzet wat de machtspositie van een heerser inhoudt, welke soorten ervan bestaan, hoe men ze verwerft en waarom men ze verliest.

Deze brief is ongetwijfeld een van de beroemdste in de Italiaanse geschiedenis. Zo heeft hij dan ook in Percurssina zijn meesterwerk Il Principle geschreven. Het begin van zijn schrijfcarrierť. Hij schreef er onder andere zijn Discorsi, de Mandrogala een komedie over de politiek. Dialogo Intorno alla Nostra Lingua, waarin hij zijn beroemde dialogen vastlegden. En ook een roman Belfagor. En vele andere beroemde werken. Hij bood zijn Il Principle aan Lorenzo dei Medici aan, maar hij had bijna geen aandacht. Pas in 1520 kreeg hij succes met andere werken waardoor zijn levensituatie wat comfortabeler werd.

Terugkomst van Machiavelli

Terugkomst van Machiavelli

Niccolo Machiavelli was omstreeks 1520 een succesvolle schrijver geworden, hij schreef politieke en strategische werken en vergrote zijn leefcomfort. Hij kreeg weer meerdere belangrijke contacten en reisde meer naar Rome en andere steden om zijn werken aan verscheidende mensen aan te bieden. Hij kreeg zelfs de opdracht om de geschiedenis van Florence te schrijven, wat in 1525 werd voltooid. Ook word hij weer politiek actief. Rond 1520 word hij verschillende keren ingehuurd door de Medici's als diplomaat en op missies gestuurd zoals hij ook deed toen hij nog hoofd van de tweede kanselarij was. In 1525 bood Machiavelli paus Clemens VII zijn Florentijnse geschiedenis boek aan dat inmiddels was voltooid. Toen kreeg hij de opdracht om samen met Francesco Guicciardini (Gouverneur van de Romagna) om een nationaal leger op de been te brengen om de dreigende keizer Karel V af te slaan. Hoewel hij met volle enthousiasme aan het plan werkte en zelfs meerdere aparte kleine opdrachten kreeg liep het in 1527 mis. Mede dankzij dat Fransesco Guiccardini niet altijd meewerkte en koppig bleef. Spaanse troepen trokken Rome in en plunderde de hele stad. Zo erg dat de Medici's moesten uitwijken uit Florence en de Florentijnse republiek werd weer leven in geblazen. Alleen de republiek liet hem links liggen, geen opdrachten of functies kreeg Niccolo meer. En zes weken na de plundering van Rome stierf Niccolo eenzaam in 1527. Hij werd begraven in de Franciscanerkerk in Florence : Santa Croce, waar in 1787 ter ere van hem een gedenkteren werd opgericht. (De foto).

Verzameld Werk

Een aantal beroemde werken
Il Principle (1513-1515) Pas gepubliceerd voor publiek in 1530
Belfagor (Geschreven in 1520)
Dell'arte della Guerra (The Art of war)
Discorsi
En vele andere beroemde werken, complete bibliotheken zijn over hem geschreven en complete boekenplanken heeft hij geschreven. Er zijn zelfs ongetwijfeld nog een paar niet gevonden werken van de Italiaanse meester.

Reacties op dit artikel
Melissa, 2011-09-28
( 0 )

Hij is beruuuu cooool ! xd
Nana33, 2012-10-02
( +1 )

Dafuq?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl