X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Tielse Voorstad als entree tussen twee rivieren

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Lizz Lizz Auteur op infoyo sinds
31 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Lizz
Datum: 19-01-2010
Auteur: Lizz
De Tielse Voorstad en het gebied rond de Oude haven is een karakteristiek gebied. Tiel is door de eeuwen heen een echte scheepvaardersstad geweest. Waar nu de stadsgracht ligt, stroomde heel vroeger de Linge. Van de parkeerplaats aan de Oude Haven zegt de naam al genoeg. Hier bevonden zich aanleg- en opslagplaatsen die in onmiddellijk contact stonden met de bewoning. Het nabijgelegen Fabriekslaantje getuigt in naam nog steeds van de functie van dit stukje Tiel.

Santwijck

Aan de entree van de Voorstad was geen markt, slechts een beperkt pleintje. De ‘Dam’ markeert de afdamming van de Doode Linge vanuit de voorstad Zandwijk met het oude Tiel. Wie goed oplet, herkent deze ‘dam’ nog in het stratenpatroon.
Al vaker is de Tielse Voorstad in beeld geweest om verdere uitbreiding van het Tielse winkelgebied te realiseren. Het ‘nieuwe’ politiebureau werd halverwege de vorige eeuw aan het laatste stukje van de Tielse stadsgracht gebouwd en later weer afgebroken. Oude pandjes langs de Oude Haven maakten in de zeventiger jaren plaats voor een nieuw appartementencomplex met winkelgelegenheid daar onder. Het was een van de eerste serieuze pogingen om het Tielse winkelgebied te vergroten. Ook de plaats waar eerst het politiebureau was gevestigd, ontkwam niet aan de Tielse drang tot verdere uitbreiding van het centrum. Aan het eind van de vorige eeuw verrezen hier net als aan de overzijde nieuwe appartementen met kleine winkeltjes op de begane grond. De entree van de stad kreeg zo een compleet ander aanzien, alleen het oude stratenpatroon bleef gehandhaafd. De Voorstad zelf was toen al autovrij gemaakt, waarmee de visuele toevoeging met de ‘echte’ binnenstad als een vaststaand feit kan worden beschouwd. De politiek ging deze entree meer en meer benoemen met haar oude naam ‘Santwijckse Poort’. Deze naam is inmiddels zo ingeburgerd, dat een van de oudste en karakteristieke stukjes Tiel, genaamd Santwijck, in naam is weten te behouden.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl