X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De hervormingen van Atatürk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Kleineclaudia Kleineclaudia Auteur op infoyo sinds
27 Juni 2009


Bekijk het profiel van Kleineclaudia
Datum: 09-07-2009
Volgens Geert Wilders moet Turkije nooit bij de EU komen, omdat het onder meer geen scheiding tussen kerk en staat zou hebben. Wie echter naar de geschiedenis kijkt, komt er achter dat dit helemaal niet klopt.

Hervormingen van Atatürk

Hervormingen van Atatürk In 1923 vindt de stichting van de Republiek van Turkije plaats en voert Mustafa Kemal (later bekend als Atatürk) zijn beroemde hervormingen door. Kerk en staat zijn voortaan gescheiden. Het land wordt niet bestuurd door een geestelijke leider, maar door een democratisch president. Deze wordt door mannen én vrouwen gekozen, want vrouwen krijgen dan volledig kiesrecht.  

Verder benoemt de staat voortaan de imams in plaats van andersom. De staat staat boven de kerk.

Het Kemalisme

De man achter deze hervormingen is zoals reeds gezegd Mustafa Kemal. Hij wordt geboren in 1881 en krijgt op school de naam Kemal, wat 'de volmaakte' betekent. Mustafa Kemal zet zich af tegen de toenmalige sultan die conservatieve hervormingen wilde doorvoeren. Wanneer men in 1922 de sultan afzet, wordt hij uitgeroepen tot president van de nieuwe Turkse Republiek.

Deze kans grijpt hij aan om zijn politieke ideeën in de praktijk te brengen. Zijn politieke ideologie draagt de naam Kemalisme en bestaat uit 6 pijlers, namelijk:
  1. republicanisme
  2. secularisme
  3. revolutisme
  4. etatisme
  5. nationalisme
  6. populisme
Republicanisme
De nieuwe Turkse staat wordt een republiek en dat mag nooit veranderen, daarom legt Mustafe Kemal dit vast in artikel 1 van de grondwet.

Secularisme
Turkije wordt een lekenstaat en de Sjaria wordt afgeschaft. Islamitische gebruiken zoals polygamie zijn voortaan geboden; kerk en staat zijn voortaan strikt gescheiden; man en vrouw zijn gelijk en moslims en niet-moslims zullen gelijk behandeld worden.

Revolutisme
Turkije zou een vooruitstrevende staat moeten worden, die steeds weer hervormingen zal willen uittesten.

Etatisme
De staat is de enige motor van al deze veranderingen en niet de kerk, maatschappelijke bewegingen of individuen.

Nationalisme
De Turkse staat is de natiestaat van de Turken en de Koerden zijn slecht Bergturken. Kemal erkent dus dat er een Turks volk is met een gemeenschappelijke geschiedenis enculturele achtergrond. iedereen, die in Turkije leeft, is inde eerste plaats Turks (ongedacht diens etnische afkomst).

Populisme
De Turkse staat moet het welzijn van haar burgers nastreven en zal daarom een beleid voeren om hun welzijn te verbeteren.

Reacties op dit artikel
Appie, 2010-01-31
( 0 )

Kort maar krachtig !
Sebasjo, 2010-03-01
( 0 )

Als Turkije toetreedt tot Europa heeft de laatste seconde voor de grote verdrukking geslagen. Turkije is de brug van Europa naar Israel. Alles wijst erop dat voor 2020 alle volken in de wereld is bereikt met het Evangelie. De wegvoering zal sneller dan je denkt een feit zijn. Ik wens de achterblijvers veel sterkte toe.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl