X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Haarlem is een zeer oude stad

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van carla carla Auteur op infoyo sinds
02 December 2008


Bekijk het profiel van carla
Datum: 05-01-2009
Auteur: Carla
Haarlem is een zeer oude stad, en kwam al in de 10e eeuw voor in de literatuur. In 1245 verleende Graaf Willem II Haarlem stadsrechten. Door de gunstige ligging van de stad aan het† Spaarne en aan de verbindingsweg van noord naar zuid, kon de stad zich snel ontwikkelen. In de 13e en 14e eeuw draaide de economie van de stad vooral op het brouwen van bier, scheepsbouw en lakennijverheid.

Beste winkelstad van Nederland

Haarlem werd in 1994, 2004 en 2005 uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland. In de binnenstad zitten exclusieve woonwinkels, hippe kledingzaken en verschillende antiek-en curiosawinkeltjes. Haarlem kent ook een groot aantal horecazaken, zo zijn er aan de Grote Markt veel terrasjes te vinden. Daarnaast maken ook de culturele voorzieningen en de historische binnenstad Haarlem tot een aantrekkelijke winkelstad.

Het Hofje van Bakenes

Het hofje is gebouwd in 1395 volgens testamentaire bepalingen van koopman Dirck van Bakenes. Zijn weduwe en haar beide zoons lieten het hofje bouwen. Een hofje is een binnenplaats of binnentuin met daar omheen gelegen een aantal meest kleine woningen. De hofjes waren vaak bestemd voor ouderen.

Frans Hals Museum

Het museum dankt zijn naam aan Frans Hals, een van de beroemdste kunstschilders uit de 17e eeuw. Van Frans Hals hangen er veertien schilderijen, verder hangen er ook werken  van zijn broer Dirck Hals, Jan Steen, Maarten van Heemskerck en Jan van Scorel. In 1810 deed het Frans Hals museum een tijdje dienst als een oudemannenhuis.

Het Dolhuys

Is een heel bijzonder museum, het is gevestigd in het voormalig leprozen-pest-en dolhuys (1320). Dit huis was oorspronkelijk gelegen buiten de stadsmuren van Haarlem als onderkomen voor 'dollen' en lijders aan besmettelijke ziekten. Er is nog veel te zien over de psychiatrie van weleer.

De Grote Markt

Het stadhuis en de Vleeshal bevinden zich alle twee op de Grote Markt. Het stadhuis, een rechthoekig gebouw met kantelen en een toren, werd in 1370 op dezelfde plaats opgericht. De vleeshal is een historisch gebouw in Haarlem en werd gebouwd in 1604. Ook aan de Grote Markt ligt de Grote of Sint-Bavokerk. Verder staat er ook een standbeeld van Laurens Janszoon Coster, een Nederlandse uitvinder van de boekdrukkunst. Verdere bezienswaardigheden zijn o.a. De Adriaan (korenmolen 1779), De Eenhoorn (zaagmolen 1776 ), De Hommel (poldermolen 1879).  Het Teylers Museum aan het Spaarne. De Koepelgevangenis (1901) , en het Draaiorgelmuseum.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl