X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Athos, het eiland waar toeristen niet welkom zijn

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van taxidi taxidi Auteur op infoyo sinds
17 Oktober 2008


Bekijk het profiel van taxidi
Datum: 24-11-2008
Auteur: Taxidi
Athos ligt op een afgelegen schiereiland in het noorden van Griekenland en vormt een unieke orthodoxe  monnikenrepubliek die door de Europese Unie wordt erkend als semi-autonoom gebied binnen de  Griekse staat.

Het kloosterleven op Athos

Athos ligt op een hoogte van zo'n 2035 m. Sinds 1923 vormt Athos binnen het Griekse staatsverband een autonome republiek van Grieks-orthodoxe monniken. Zij leven hier in hun 20 kloosters waarvan de oudsten dateren uit de 10e eeuw. Sinds 1046 is aan vrouwen en baardloze jongens de toegang volledig ontzegd. Bezoekers hebben speciale vergunningen nodig. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan.
Sommige van de Byzantijnse kloosters staan hoog op de rotsen, anderen liggen aan de kust en zijn omgeven door hoge muren. Athos wordt ook wel "Heilige Berg" genoemd oftewel "Hagion Oros".
Het ligt op een afgelegen schiereiland in het noorden van Griekenland. In de 20 kloosters houden zo'n 1500 monniken de laatste overblijfselen van het Byzantijnse Rijk levend en fungeren ze als de spirituele hoeders van de oosters-orthodoxe Kerk.

De Heilige Berg

De grens over land met Griekenland is gesloten en Athos is dus alleen te bereiken over water per boot. De boot legt aan in een natuurlijke haven vlak onder Megisti Lavra. Dit is het oudste klooster en bezoekers moeten 13 dagen terug in de tijd omdat de monniken nog steeds de oude Juliaanse kalender gebruiken.

In de tweede wereldoorlog vroeg de kloostergemeenschap per brief aan Hitler respect voor de Heilige Berg. Er liggen daar vele antieke schatten en eeuwenlang vormde Athos een prooi voor piraten en plunderaars. In Megisti Lavra liggen de overblijfselen van de stichter, de heilige Athanasius, bedekt onder edelstenen en juwelen die door pelgrims als offergave werden geschonken.

Voortbestaan

Tot voor kort werd de Heilige Berg ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Na het weerstaan van de kruisvaarders, Saracenen, Franken, Turken en de Nazi's , leek de Heilige Berg zijn beste jaren te hebben gehad. In de 16e eeuw leefden hier zo'n 40.000 monniken, in 1971 nog maar 1163 met een gemiddelde leeftijd van boven de 70.
Maar gelukkig heeft Athos een verjongingskuur ondergaan. Jonge monniken stroomden binnen en de gemiddelde leeftijd is weer gedaald tot 50 jaar.

Reacties op dit artikel
Wim, 2009-03-05
( 0 )

Beste Taxidi,

mijn complimenten voor deze korte samenvatting over Athos. Ter aanvulling er op kan ik melden dat de boot niet aankomt bij het grootste klooster Lavra, maar doorgaans bij het havenstadje Dafni, dat aan de andere kant van het schiereiland ligt. Deze boot vertrekt dagelijks uit Ouranopolis en neemt maximaal 10 niet-orthodoxe bezoekers mee. Voor meer info kijk op: www.athos.web-log.nl/.
Groet, Wim Voogd
Taxidi, 2009-03-05
( 0 )

Hallo Wim,
Bedankt voor je informatie.
Groetjes,
Jeannette
E.a. vanrysselberghe, 2010-03-05
( +1 )

Deze informatie over Athos is summier maar wel nuttig. Wie de ziel van Athos wil leren kennen, kan nu ook in het Nederlands het boek van de Griekse theoloog Vasilis Ch. Stergioulis "Pelgrim op Athos" lezen (UniBook.com) (religie)
J.b.van der lecq, 2010-11-02
( +2 )

In een bijlage van het blad Plus naar ik meen van januari 2010 is ook een artikel verschenen dat eveneens het bestaan van andere websites over Athos negeert. Google ook eens bij Athos Agio Oros, Athosfriends en Athosvrienden alsook bij Oranoupolis, waaruit je kan concluderen dat er al minstens 5 jaar digitaal over Athos geschreven wordt.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl