X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De geschiedenis van pakjesavond

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-3
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Sjax Sjax Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Sjax
Datum: 11-11-2010
Auteur: Sjax
De meeste Nederlanders vieren (of hebben dat vroeger gedaan) pakjesavond. Dit hoort vrijwel onlosmakelijk bij het sinterklaasfeest. Waar komt het gebruik vandaan? Lees verder en je weet het.

Pakjesavond

Voor de tweede wereldoorlog was het absoluut niet normaal om pakjesavond te vieren. Dit komt vooral door de crisisjaren en de gevolgen daarvan (zoals de hoge werkloosheid). De welvaart nam na de oorlog langzaam maar zeker toe en er kwam ruimte voor een cadeuatjesavond tijdens het sinterklaasfeest. Vroeger was een cadeautje al heel wat, maar tegenwoordig lijkt het al normaal als je als kind een halve speelgoedwinkel cadeau krijgt.

Net na de oorlog begon de traditie van de  pakjesavond met het schoentje zetten. HIer werd dan een bijvoorkeur ( want goedkoop) zelfgemaakt cadeautje ingedaan. Het cadeautje was  vaak ook nog nuttig. Denk dan aan nieuwe sokken, een trui of iets voor school. Ook wat lekkers werd er vaak ingedaan. Het ging meer om de spanning eromheen dan om het cadeau. Hoewel ook het cadeau wel iets bijzonders was, omdat je dat vroeger niet vaak kreeg.

Toen de welvaart nog meer steeg, kwamen de cadeautjes uit de winkel in de mode. Daar werd ook steeds meer voor geadverteerd. De komst van de televisie speelde hier ook een belangrijke rol in. Kinderen ( en ouders) kregen meer in de gaten wat er in de wereld speelde en te koop was. Ze wilden toen al niet onder doen voor de rest.

Het lootjes trekken en het schrijven van gedichten kwam pas later. Als kinderen niet meer geloven  in sinterklaas is dit immers een mooi alternatief. Je kan het feest nog steeds vieren, maar dan met een andere sfeer.
Als je je dan ook nog houdt aan een klein budget voor de cadeautjes is het ook niet  meer zo,n hebberig gebeuren.

Reacties op dit artikel
Sascha, 2013-12-05
( -1 )

Dit is helemaal niet waar. pakjes avond is afgeleid van Sint Nicolaas die steeds als er een nieuwe biscchop werd gekozen, cadeautjes, eten en drinken uit ging delen aan arme kinderen. het geven van cadeau werd als snel overgenomen en werd een heidense gewoonten.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl