X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Nederlandse feest Sinterklaas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Sinterklaas wordt gevierd op 5 December in Nederland en op 6 December in België. Sinterklaas wordt ook wel pakjesavond genoemd. Sinterklaas en Zwarte Piet komen op ’S nachts op 5 en 6 December door de schoorsteen naar binnen om in alle huizen cadeautjes in de schoenen van de kinderen te stoppen. De kinderen hebben hun schoenen voor de openhaard of bij de verwarming gezet.

Oorsprong

Sinterklaas is geboren in het jaar 280 in het plaatsje Patara in Lycië, dit ligt in Turkije. Hij werd bisschop van Myra en stierf op 6 December 342. In de 13de eeuw werd besloten dat Sinterklaas ook in het Westen van Europa één van de belangrijkste feesten is. Sinterklaas werd toen al gevierd in Utrecht, waarbij de schoen van vier arme kinderen werd gevuld met geldstukken. Na de Nederlandse Opstand wouden de Calvinistische Predikanten het Sinterklaasfeest afschaffen. Doordat het veel te veel heidense en katholieke rituelen en gebruiken zou hebben. In de grote steden was het Sinterklaasfeest een groot feest met een kermis wat vaak tot rellen en openbare dronkenschap leidde, maar doordat het feest zo populair was werd het niet afgeschaft.

De oorsprong van het Moderne Sinterklaasfeest ligt in de 19de eeuw. Onderwijzer Jan Schenkman schreef het boekje Sint Nicolaas en zijn knecht in 1850 met het liedje ‘’Zie ginds komt de stoomboot’’ erin. Spanje, de roe en de zak van Zwarte Piet werd ingevoerd als Pedagogische straf. Ook reed Sint voor het eerst op een schimmel, dit is een wit paard, en kwamen de cadeaus door de schoorsteen.

Het liedje ‘’Zie de maan schijnt door de boomen’’ werd in 1843 gepubliceerd door Jan Pieter Heije in het boekje Kinderliederen. Begin jaren ‘90 kreeg het paard van Sinterklaas de naam Amerigo. In de jaren ’50 en ’60 heette het paard Majestueuzo en in België heette het paard Slecht weer vandaag.

Symbolen

Belangrijke Symbolen die bij het Sinterklaas feest horen zijn; Amerigo, mijter, staf, het grote boek van Sinterklaas, zwarte pieten, stoomboot enz.

Amerigo
Amerigo is sinds 1990 het paard van Sinterklaas. Waarbij hij op Amerigo rijdt op de daken en met de jaarlijkse intocht. Hierbij is het een traditie dat het paard een schimmel moet zijn, waarbij de rode tabberd mooi afsteekt. Voor 1990 werd Amerigo vaak het paard van Sinterklaas of de schimmel genoemd en bij de intocht van 1986 noemde hij zijn paard Jasper. In de jaren ’50 noemden ze Amerigo ook wel Bianca dit is Italiaans en betekend wit.

In België wordt het paard van Sinterklaas Slecht weer vandaag genoemd, doordat Sinterklaas aan Zwarte Piet een keer vroeg hoe ze de schimmel zouden gaan noemen en doordat hij de vraag niet goed had verstaan zei hij Slecht weer vandaag.

Mijter
Een mijter wordt ook wel een Mitra genoemd en is een traditioneel hoofddeksel van Bisschoppen en abaten in de Katholieke kerk, de Anglicaanse kerk en de Orthodoxe Kerk. In Nederland en België is de mijter ook wel bekend als de mijter van Sinterklaas. De mijter van Sinterklaas is rood met een gouden kruis erop.

Staf
Een staf is een lange stok met een religieuze, magische of symbolische betekenis. De staf van Sinterklaas is een rechte stok met aan de bovenkant een sierlijke krul. De staf is goud.Het grote boek van Sinterklaas
Dit is een boek met de namen van alle kinderen erin en waarbij staat of de kinderen het afgelopen jaar zoet of stout zijn geweest. Ook staat erin wat voor cadeautje de kinderen dit jaar krijgen en Sinterklaas heeft het Grote broek altijd bij zich.

Zwarte Pieten
Zwarte Piet is een knecht van Sinterklaas. Zwarte Piet kun je herkennen doordat hij zwart of bruin geschminkt is en heeft vrolijk gekleurde kleding. Zwarte Piet komt in December met het Sinterklaasfeest de cadeautjes brengen. Hij klimt ’S nachts door de schoorstenen van de huizen als de kinderen slapen en hierdoor is zwarte piet zo zwart als roet.

Zwarte Piet controleert of de kinderen het afgelopen jaar zoet of stout zijn geweest. Zoete kinderen krijgen dan een cadeautje of een klein speelgoedje en stoute kinderen krijgen een zakje zout. Het strooien van pepernoten en snoepgoed is zijn specialiteit. Ook helpt Zwarte Piet Sinterklaas met bijvoorbeeld zijn boek of staf vast te houden en helpen ze Sinterklaas bij de intocht op zijn paard. Vroeger droeg Zwarte Piet een roe en een zak snoepgoed. Sommige kinderen zijn bang voor Zwarte Piet, dit kan liggen aan zijn uiterlijk of doordat ouders zeggen als je stout bent ga je met Zwarte Piet mee in de zak naar Spanje.

Stoomboot
Een stoomboot is een schip dat vaart d.m.v. een stoommachine of een stormturbine. De stoomboot van Sinterklaas wordt ook wel Pakjesboot no. 12 genoemd. Pakjesboot 12 is in 1910 voor het eerst ter water gegaan en dient als vervoersmiddel bij de intocht van Sinterklaas. Sinds 1985 is de stoomboot het vervoersmiddel van Sinterklaas en de Zwarte Pieten waarmee ze van Spanje naar Nederland varen.

Rituelen

Belangrijke rituelen die elk jaar een belangrijke rol bij het Sinterklaasfeest spelen zijn; schoen zetten, pakjes avond en sinterklaas liedjes.

Schoen zetten
De schoen zetten is al vanaf de 15e eeuw een traditie. Vroeger gebeurde dit in de kerk en ging de opbrengst naar de armen. In archieven staat dat er op 5 December 1427 in de Sint Nicolaaskerk te Utrecht schoenen werden gezet. Hierbij legden rijke mensen wat geld in de schoenen, dat de volgende dag op 6 December werd verdeeld onder de arme mensen. Het is bekend dat de kinderen in de 16e eeuw de schoenen al gingen zetten. In de 17e eeuw heeft Jan Steen Sinterklaasochtend op twee schilderijen geschilderd. Waarbij je ook goed kan zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Dit was vaak snoepgoed zoals; speculaas, kruidnoten, pepernoten, borstplaat, chocoladeletters, taaitaaipoppen, marsepein en speelgoed. Jongens kregen meestal een roe of een zakje zout in hun schoen. De kinderen doen vaak een tekening, een wortel, hooi of suikerklontjes in hun schoen.

Pakjesavond
Voor de 2de wereldoorlog vierde men bijna nog geen Pakjesavond. Vlak na de 2de wereld oorlog zetten kinderen in veel gezinnen hun schoen. Sinterklaas veranderde van een Magische brenger van wonderbaarlijke gaven naar een grote kindervriend. Waarbij hij met zijn Zwarte Pieten bij de kinderen thuis kwam en cadeautjes gaf. Ouders gaven hun kinderen eerst zelfgemaakte cadeautjes en later gaven ze hun kinderen gekochte cadeaus. Grote bedrijven zorgden ervoor dat de kinderen van hun werknemers een cadeautje kregen.

Tegenwoordig wordt Pakjesavond niet meer alleen door kinderen gevierd, maar volwassenen geven elkaar ook cadeautjes waarbij dit vaak anoniem gebeurt. De cadeautjes zijn voorzien met een Sinterklaasgedicht of verpakt als een surprise. Dit gebeurt vaak door middel van lootjes trekken.
Sinterklaasliedjes
Liedjes zingen voor Sinterklaas is één van de belangrijkste gewoonten die bij het Sinterklaasfeest. De kinderen krijgen de liedjes meestal door van de ouders, doordat ze rond Sinterklaas liedjes gaan zingen. Sinterklaas liedjes zijn niet zo snel ouderwets behalve als er in een liedje staat over de straf die Zwarte Piet kan uitdelen, de roe en de zak, kan een liedje of couplet een beetje ouderwets zijn. In de 17e eeuw werden er al Sinterklaasliedjes gezongen.

Reacties op dit artikel
Dani, 2010-12-07
( 0 )

Heel moeilijk te vinden
Bjorn, 2012-04-24
( 0 )

Toch leuk om te lezen hoe alles is ontstaan
heb het tenslotte vroeger zelf ook gevierd
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl