X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Nederlandse feest Kerstmis

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Met kerstmis wordt door de christenen de geboorte van Jezus gevierd. Kerstmis wordt vooral in Nederland gevierd op 25 en 26 December. In de Oosterse kerken wordt het kerstfeest gevierd op 7 januari bij sommige van deze kerken wordt het kerstfeest wel op 25 December gevierd en wordt er in veel streken ook nog kerstavond en middernachtsmis gevierd.

Oorsprong

Rond 21 December vierden de Germanen midwinter- of joelfeesten. Dit betekende winterzonnewende. Hierbij werd het boze verjaagd en werd het licht begroet. In de Scandinavische taal wordt kerstmis jul genoemd.

In de vierde eeuw zorgden keizer Constantijn de Grote en bisschoppen ervoor dat kerstmis voortaan op 25 December zou worden gevierd. Op deze datum werd tot de vierde eeuw rond de Middellandse zee de Zonnegod vereerd. Omdat Jezus het licht van de wereld werd genoemd zou Constantijn de Grote hebben besloten de geboorte van Jezus op deze dag te vieren.

Het onderwerp en de bestaande tradities hebben kerstmis gemaakt tot het belangrijkste feest van het jaar. De tradities met kerstmis zijn per land verschillend. Kerstmis betekend eigenlijk Christus-mis, dit wordt zo genoemd door de geboorde van Jezus Christus. Hieruit is weer het woord kerst ontstaan. Kerstenen betekent Christelijk maken en de mis is een Christelijke viering.

Symbolen

Bij Kerstmis horen veel symbolen, waaronder de kerstster, de kerststal, de kerstoom, kerstversieringen, de Kerstman met geschenken, kerstmuziek, kerstgedichten, kerstlekkernijen en gerechten en kerstuitjes.

De kerstster
De kerstster is het symbool dat voortkomt uit het kerstverhaal. De ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar Jezus geboren zou worden. Het ontsteken van kaarsen en lichtjes heeft met de midwintertradities te maken. De kerstster kan ook worden gezien als plant. Door de rode bloemen lijkt de plant Euphorbia Pulcherrima op een ster.

Kerststal
Kerststallen worden meestal gebruikt door de katholieken. De stallen zijn afwijkend van materialen en grootte en worden soms gemaakt met levende mensen en dieren. Het decor van de kerststal wordt meestal aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. In Nederland en BelgiŽ is dit meestal een winterse en barre omgeving.

Kerstboom
De kerstboom staat bekend als het vruchtbaarheidssymbool. De oorsprong van de kerstboom ligt waarschijnlijk bij de Germanen, die voor de kerstening rond de tijd van de winterzonnewende altijd een groene boom in het huis of op het erf hadden. De Rooms-katholieke kerk heeft de kerstboom lange tijd vermeden door de ongelovigen.

Begin 16e eeuw verklaarde Maarten Luther de kerstmis tot een symbool van de geboorte van Jezus. Aan het einde van de 19e eeuw haalden vooral veel Protestantse landen de kerstboom naar huis, daarvoor stond de kerstboom alleen in de kerk. Volgens Luther herinnert de kerstboom de Christenen aan de boom in het paradijs en de kerstballen aan de vruchten die Adam en Eva aten. De piek staat voor de ster die de wijzen wees naar de plek van de geboorteplaats van Jezus, daarom wordt de piek soms ook vervangen door een ster.
De kerstboom wordt versierd met kaarsen, slingers, engelenhaar en kerstballen, maar door veiligheid zie je vaker lichtjes dan kaarsen.

Kerstversieringen
Naast de kerstboom zijn er veel kerstversieringen die zowel binnen- als buitenshuis kunnen worden opgehangen. Binnenshuis kan er bijvoorbeeld een kerststuk op tafel worden gezet of een guirlande op een schouw bij de openhaard, langs de voordeur of de trap. Dit kan bestaan uit kaarsen, lampjes, kerstballen en hulsttakken. Een kerstdorp in de woonkamer wordt steeds populairder. Vaak zetten de mensen een glazen kaarsenhouder met een waxinelichtje op tafel om het met kerstmis gezellig te maken. Buitenshuis hangen de mensen vaak lichtjes op die er in allerlei vormen zijn, zoals rendieren, de Kerstman of een
gewone lichtslang.

De Kerstman met geschenken
De Kerstman is een afstammeling van Sinterklaas en wordt vaak ook in verband gebracht met kabouters. De Kerstman doet ongeveer dezelfde dingen als Sinterklaas zoals; cadeautjes geven, een lange rode baard en een rood pak. Eind 19e eeuw werd de Kerstman wereldwijd verspreid door de reclame van Coca-Cola in de Verenigde Staten. De Kerstman van nu draagt een rood met wit pak, maar in andere landen draagt hij vaak nog blauwe, gouden, groene of een andere kleur kleding. De Kerstman wordt naar verschillende plaatsen gebracht door de arrenslee met de rendieren en wordt door de elfjes op de Noordpool geholpen.
In Oostenrijk en Duitsland heb je geen Kerstman maar het Christkind (Christuskind). Die brengt op 24 December cadeautjes rond en is uitgevonden door Maarten Luther.

Kerstmuziek
Met kerstmuziek wordt er vaak speciale kerstmuziek gedraaid. Soms wordt er in die muziek geluiden gebruikt die het geluid van de arrenslee moeten voorstellen zoals rinkelende bellen. De muziek kan een kinderkoor, popkoor of Latijnse zang zijn.

Voorbeelden van traditionele kerstmuziek is: Stille Nacht Heilige Nacht, De Herdertjes lage bij Nachte, Ere zij god, Gloria in excelsis Deo, Er is een Kindeke geboren op aard, Hoe leit dit Kindeke (Vlaams Katholiek), Nu zijt wellekome (Middeleeuws), Adeste Fideles (Gregoriaans, Nederlands), Vom Himmel hoch da kommí ich her (Noord-Duitsland) en Joy to the World, The Lord has come (VS).

Verder wordt er ook nog niet Christelijke kerstliedjes gedraaid zoals; O Dennenboom, Jingle Bells en White Christmas.

Moderne popmuziek kerstliedjes zijn; Last Christmas, All i Want for Christmas is You en Thank God itís Christmas.

Kerstgedichten
Naast kerstliedjes zijn er ook veel gedichten over kerstmis te vinden. Het ene gedicht bevat veel Romantiek en Sentimentaliteit en het andere gedicht is weer literair. Twee bekende gedichten zijn: Zoals nog nooit een ster van Rien van den Berg uit 2001 en Een kind met de ogen van god van Inge Lievaart uit 2005.
Kerstlekkernijen en gerechten
Met kerst wordt er íS avonds vaak een uitgebreid kerstdiner gemaakt. Deze wordt vaak samen met familie en vrienden opgegeten. Het vleesgerecht is vaak Fazant, Kalkoen, Konijn of Ree.

Kerstuitjes
Om in de kerststemming te komen wordt er vaak een bezoek gebracht aan een kerstmarkt. Zowel in Nederland als in Duitsland worden er veel Kerstmarkten georganiseerd. Vaak wordt het tuincentrum bezocht voor de versieringen.

Ook worden er rond Kerstmis in Nederland veel kerstcircussen gehouden, waar veel mensen met (jonge) kinderen een bezoek aan brengen. Verder zijn de kerstborrels en kerstconcerten populair

Rituelen

Met kerstmis wordt elk jaar opnieuw de geboorte van Jezus gevierd. Op sommige scholen en in kerken maken ze de kerststal na en worden er een paar leerlingen uitgekozen die Jozef en Maria zijn. Soms maken ze ook nog een klein stalletje waar een schaap in staat. Veel scholen gaan met kerstmis naar de kerk waar de kinderen meezingen met de kerstliedjes en er een klein toneelstukje wordt opgevoerd over de geboorte van Jezus.

Ook is het een traditie dat er elk jaar een kerstboom wordt opgezet en mooi wordt versierd met kerstballen en slingers. Dit wordt vaak gedaan met het hele gezin.

Reacties op dit artikel
Rvio, 2010-12-02
( -1 )

COOL
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl