X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Nederlandse feest Oud&Nieuw

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Oud&Nieuw bestaat uit twee dagen; Oudejaarsdag en nieuwjaarsdag, dat samen oud&nieuw wordt genoemd. Oudejaarsdag wordt gevierd op 31 december en dient als afsluiting van het voorgaande jaar. Nieuwjaarsdag wordt de dag erna gevierd op 1 Januari waarbij het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd.

Oorsprong

Een lange tijd geleden begon het nieuwe jaar niet aan het begin van Januari, maar aan het begin van de lente. Bij de invoering van het Christendom wilde de kerk een einde maken aan alle heidense gewoonten rond de Nieuwjaarsviering. Waarbij de kerk 1 Januari uitriep tot de bid- en boetedag om de besnijdenis van Jezus te vieren, die 8 dagen na de geboorte wordt gevierd. Maar nog steeds werd Nieuwjaar gevierd rond het begin van de lente. De Spaanse Luis de Zúñiga y Requesens besloot in 1575 dat het nieuwe jaar voortaan op 1 Januari begint.

Rond 2600 voor Christus brachten de Babyloniërs een koningsoffer. Ze dachten dat op Nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, daarom vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde. Waarbij ze hem rondreden en tot slot offerden aan de goden. Hierbij geloofden ze dat het kwaad een jaar lang weg was.

De Germaanse oud-en-nieuwviering werd 12 dagen lang in de winter gevierd en werd het Joelfeest genoemd. Dit feest begon op 25 December als de dagen langer werden en duurde tot 6 Januari. Waarop nu Driekoningen wordt gevierd. Rond 1 Januari was er een groot hoogtepunt van het feest, dat gevierd werd met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken.

De Romeinen vierden het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 voor Christus de Juliaanse Kalender invoerde. Waarbij voortaan het nieuwe jaar op 1 Januari wordt gevierd.

Symbolen

Symbolen die te maken hebben met Oudejaarsavond zijn: vuurwerk, oliebollen en champagne. Deze symbolen zijn eigenlijk ook een beetje rituelen.

Vuurwerk
Met oudejaarsavond zie je ’S avonds om 12 uur buiten niks anders dan vuurwerk, vaak begint het afsteken van vuurwerk al vroeg in de middagen of zelfs een paar dagen van te voren. Populair is het vele carbidschieten. Het Carbidschieten is vooral populair in Noord en Oost Nederland. Carbidschieten is vuurwerk dat in een melkbus wordt afgestoken en dan een hele harde knal geeft.

Oliebollen
Met Oud&Nieuw worden er als traditie elk jaar weer oliebollen gegeten. Een oliebol is een gefrituurd gistdeeg recept dat vooral in Nederland wordt gegeten, maar ook in België. Verder worden oliebollen ook vaak op kermissen verkocht. Maar vroeger heette dit recept niet een oliebol, maar een oliekoek. In de 18de eeuw werden er waarschijnlijk voor het eerst oliebollen gebakken. Sinds 1868 staat het woord oliebol in de dikke van dale. Oliebollen kunnen gevuld worden met; appel, krenten en rozijnen, custard, sukade, sinaasappelsnippers enz.

Champagne
Om 12 uur zit iedereen met een glas champagne te proosten op een gezond en gelukkig Nieuwjaar. Champagne is een wijnsoort die wordt geproduceerd in Frankrijk. De witte champagne is erg bekend, maar er is ook nog rosé champagne. Er zijn verschillende champagne smaken;
Extra Brut – Deze champagne bevat minder dan 2 gram restsuiker.
Brut – In deze champagne zit maximaal 1 tot 1,5% suiker.
Brut sans Millésime – Deze champagne bevat geen jaartal en is het visitekaartje van elk champagnehuis.
Sec – Deze champagne is iets minder droog dan Brut.
Demi-sec – Dit is een halfdroge champagne. De champagne bevat 33 tot 50 gram suiker per liter, daarom is het zeer geschikt voor bij desserts.
Doux – Het suikergehalte bij deze champagne is meer dan 50 gram per liter. Deze champagnes zijn dan ook zeer zoet.

Rituelen

Met nieuwjaarsdag moesten vroeger de geesten van de overledenen en de demonen worden verjaagd, die rond deze tijd konden komen. Dit gebeurde vaak met veel lawaai wat je nu nog kunt zien in het vuurwerk en het klokkenluiden. Maar ze moesten de geesten ook tevreden houden, want ze zorgden ervoor dat de mensen en het vee vruchtbaar zijn en lieten het gewas groeien. Daarom brachten de mensen de geesten ook offers, die hierna zelf werden opgegeten en gedronken. Dit vindt je terug in de tegenwoordige oud- en nieuwgerechten; wafels, knieperties, spekdikken, oliebollen en de uitgebreide lunches en diners met veel alcohol.

Ook is het geven van Cadeautjes en Nieuwjaarsgiften een traditie geworden die al door de Romeinen werden gedaan. In de laatste jaren is het vooral een traditie om met veel mensen tegelijk in het ijskoude water te duiken. Soms gebeurt dit zelfs zonder zwemkleding. Dit wordt het Nieuwjaarsduiken genoemd die vaak in Scheveningen worden georganiseerd.

Een paar dagen na het nieuwe jaar vinden bij sommige bedrijven Nieuwjaarsrecepties plaats.

Reacties op dit artikel
Lol, 2010-05-21
( +1 )


SUKKEL!!!!!!!!!!!!!!!!
Yoshi265, 2010-05-21
( +1 )

Noob!
Yoshi265, 2010-05-21
( +1 )

Nog wat langer: