X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Joodse feest Loofhuttenfeest

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +11 )
  Slecht artikel ( -4 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Loofhuttenfeest wordt ook wel Soekot genoemd en wordt gevierd door de Joden. Het feest duurt 7 dagen lang gevierd in de herfst waarbij wordt herdacht dan de IsraŽlieten veertig jaar lang rondtrokken in de SinaÔwoestijn onder de bescherming van god. De laatste dag van het Loofhuttenfeest wordt afgesloten met het Nieuwjaar. Tijdens het Loofhuttenfeest blijft men zo veel mogelijk in de soeka (de loofhut). Met het Loofhuttenfeest wordt het bezit van de Thora, het heilige boek van de Joden gevierd en wordt op deze dag uitgelezen en opnieuw begonnen.

Oorsprong

Het Loofhuttenfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de IsraŽlieten die veertig jaren lang rondtrokken in de woestijn totdat ze uiteindelijk het Heilige land bereikten. Hierbij beschermde god hen tegen de gevaren van de woestijn en wordt er sindsdien Loofhuttenfeest gevierd waarbij 7 dagen en nachten wordt geleefd in een hut.

Symbolen

Symbolen die te maken hebben met het Loofhuttenfeest zijn; de plantenbundel en de loofhut.

De plantenbundel:
De plantenbundel wordt ook wel loelav genoemd en wordt gebruikt bij het bidden. De bundel bestaat uit een palmtak, een loelav (groen of geel uitgedroogd), drie geurige mirtetakken en twee wilgetakjes links van de palmtak. Elke dag wordt het Hallel, psal 113-118 voorgelezen en worden er liederen gezongen no. 1-4, 25 en 29 van psalm 118 terwijl er met de plantenbundel bewegingen worden gemaakt naar alle windstreken en van boven naar beneden waarmee wordt gezegd; Het is allemaal van U, het behoort aan U.

De Loofhut:
Vijf dagen na de grote verzoendag begint het Loofhuttenfeest. Als het Loofhuttenfeest begint moet de loofhut klaar zijn. De dagen voordat het Loofhuttenfeest begint helpt iedereen mee om de Loofhut te bouwen en te versieren, zodat er hier een week lang in geleefd kan worden. De loofhut is een soort tuinhuisje met drie wanden. Het dak is gemaakt van takken, stro, hout of riet en liggen los of worden gevlochten in matten. In Nederland word er zeil en luiken gebruikt doordat het in Nederland veel regent.

De loofhut wordt versierd met vruchten van de oogst, lampionnen en slingers. Hierbij is het opendak belangrijk waarbij de hemel zichtbaar is.

Rituelen

Met het Loofhuttenfeest zijn er twee rituelen het loelav zwaaien en de Soeka. Hieronder staat een beschrijving.

Loelav zwaaien:
Met het Loofhuttenfeest gebruiken de Joden vier voorwerpen: de etrog (citroen), een loelav (palmblad), drie hadassiem (mirte twijgen) en twee arawot (wilgtwijgen). De hadassiem, arawot en de loelav worden bij elkaar gebundeld terwijl de etrog ertegen aan word gehouden. Tijdens het lezen van bepaalde Psalmen is het de bedoeling dat er met de voorwerpen zwaaiende bewegingen worden gemaakt. De betekenis hiervan is dat de Joden aan god vragen om te zorgen voor de natuur en de zwaaiende beweging staat bekend als het loelav zwaaien. In de synagoge loopt men zwaaiend om de thorarol heen. Dit wordt elke dag van het Loofhuttenfeest gedaan en op de laatste dag van het feest doen de Joden dit zeven keer.

Soeka:
Op de eerste twee dagen van het Loofhuttenfeest wordt er niet gewerkt. Volgens het gebod moeten de Joden in de hutten blijven. Hierbij wordt vaak een hut in de tuin gebouwd en het eten van een warme maaltijd in de hut is al een vervulling van het gebod, maar de meeste Joden overnachten ook in de hut.

Reacties op dit artikel
Hgxbf, 2011-02-13
( 0 )

Hhahaha, 2011-02-15
( -1 )

Jaap, 2011-10-30
( -1 )

Slecht artikel, dramatisch
Nerd, 2012-11-12
( 0 )

Wow, echt een prachtige artikel heb er veel aan gehaden heb er ook een 9.8 voor mn werkstuk gehaald
heel erg dankje wel
i love you je bent mijn engel die altijd op mijn schouder zit
XXXX anastasia
Hoi, 2012-11-21
( -3 )

Joelle&klaartje, 2013-04-18
( -2 )

Nu met godsdienst presentatie bezuuugg, oke best handig laterrr x
Lex, 2014-05-21
( -1 )

Dewi, 2014-09-11
( -1 )

:
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl