X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Nederlandse feest Halloween

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Halloween is een feest dat het meeste wordt gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada en wordt gevierd op 31 Oktober. Op 31 Oktober verkleden de kinderen zich en bellen ze in het donker aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen ze Trick or Treat. Dit betekent dat je kunt kiezen dat er een grapje met je wordt uitgehaald of dat je de kinderen iets lekkers geeft. Hiernaast zie je een foto van de Jack-O’-Lantern.

Oorsprong

De naam Halloween is afgeleid van het woord Hallow-e’en. Dit betekent All Hallows eve oftewel Allerheiligenavond dat gevierd wordt op 1 november. Op 1 November begon de Iers-Keltische kalender en 31 november is Oud & Nieuw. Deze dag wordt door de kelten Samhain genoemd. De Kelten geloofden dat er op die dag de geesten van alle doden in dat jaar terugkwamen om een levend lichaam te bemachtigen.
In het Verenigd Koninkrijk werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnen vielen vermengden ze hun eigen tradities met die van de Kelten.

In de negende eeuw vermengt Halloween zich met Allerzielen. Op 2 November gingen Christenen gehuld in lompen (oude kleren) bedelen om zielencake. Zielencake is brood met krenten en voor elk brood dat ze kregen beloofden ze een gebed op te zeggen voor de doden in de familie van degene die de zielencake gaf. Dit is waarschijnlijk de oorsprong van het Trick or Treat spelletje.
In de negentiende eeuw is Halloween door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt en de hongersnood verspreidde snel. In 1840 begonnen de Ieren naar de Verenigde Staten te vluchtten en zochten steun bij elkaar. De Ieren hadden heimwee, maar door het vieren van feesten en gebruiken werd dit verzacht. Dan ontstaan er in Amerika de beroemde Jack-O’-Lantern pompoen, dat in de hele wereld het bekendste gezicht is van Halloween.

Symbolen

De belangrijkste symbolen van Halloween zijn de Jack-O’-Lantern, Trick or Treat en de bonfires. Wie aan Halloween denkt denkt meteen aan de eerste twee symbolen, de belangrijksten van Halloween.
Hieronder staan nog een paar belangrijke symbolen:

Kleur Symboliek
Zwart - dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren
Oranje - pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur
Paars - nacht, het bovennatuurlijke, mystiek
Groen - goblins, monsters
Rood - bloed, vuur, kwaad

Rituelen

Met Halloween is er een ritueel dat werd gehouden in een coven (heksenkring) van zeventig mensen. Het is buiten. De priesteres maakt een rondje om de heksenkring en zegt: ‘Ik werp een cirkel waar de krachten van de wereld buiten blijven’. Daarna zegt ze: ‘Krachten van het oosten, wees welkom in de cirkel’ en dan volgen de andere windrichtingen. Dan moeten de heksen bedenken wat ze in hun leven achter zich willen laten en wat ze zichzelf voor de toekomst wensen. Iedereen krijgt een kaars en de opdracht om daar gevoelsmatig een afbeelding in te kerven. Omstebeurt steekt een heks haar vlam aan en plaatst deze in een schaal met aarde terwijl ze zegt ‘moge het vuur mijn wens werkelijkheid doen worden’. Als iedereen dat heeft gedaan word er gemediteerd. Het ritueel word door de priesteres en priester afgesloten door iedereen een slok uit een kelk wijn te laten drinken, en elke heks een plak cake te geven waarbij ze zeggen: ‘ik zegen je’. Dan worden de windstreken bedankt en is het ritueel voorbij. Daarna begint het nieuwjaarsfeest.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl