X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Chinese Feest Chinees Nieuwjaar

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xchannx xchannx Auteur op infoyo sinds
14 Mei 2010


Bekijk het profiel van xchannx
Datum: 20-05-2010
Auteur: Xchannx
Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefestival of het lentefeest en is ťťn van de belangrijkste Chinese feesten. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de 1e dag t/m de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinees Nieuwjaar eindigt op de 15e dag met het lantaarnfestival op die dag wordt er tangyuan in suikersoep.

Oorsprong

Volgens legenden was Nian (uitspreken als Njen) een mensetend prooidier in het oude China. Hij kon ongemerkt huizen binnen dringen en Nian verbleef het hele jaar in de zee. Nian kwam alleen tevoorschijn bij de overgang van Oud op Nieuwjaar. De Chinezen kwamen erachter dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Daarom verdreven zij hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en gebruikten ze vaak de kleur rood in hun huizen. Dit leidde tot de eerste Nieuwjaarsvieringen.

Symbolen

Typische symbolen voor Chinees Nieuwjaar zijn draken, leeuwen, vuurwerk en de kleur rood. Op Nieuwjaarsdag zijn de mensen vrolijk verkleed als draken en leeuwen en dansen ze op straat. De straten zijn versierd en wie geld had liet zijn huis opknappen en fris opschilderen. íS avonds wordt er veel rood knalvuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verjagen. Vaak verblijven ze bij familie, vrienden of kennissen in de buurt en gaat men vaak samen eten.

Rituelen

Voordat het Chinees Nieuwjaar begint maakt iedereen zijn huis goed schoon dit gebeurt vaak op de 20e dag van de 12e maand en lost iedereen zijn lopende schulden af. Messen, scharen en naalden worden opgeborgen. Zodat ze het geluk in het nieuwe jaar niet kapot kunnen maken. In de kamers staan bloemen en op de rode papierstroken worden de gelukswensen geschreven. Ook worden de afbeeldingen van deurgoden langs de deur gehangen en wordt er soms honing om de mond van de keukengod gesmeerd en wordt hij daarna verbrandt dit gebeurd op de 24e dag van de 12e maand. íS avonds moeten de kwade geesten verjaagd worden, want die zijn bang voor de kleur rood, voor vuur en voor lawaai. Daarom steken de mensen veel rood knalvuurwerk af en op straat dansen vrolijke mensen verkleed in een kostuum van een draak of een leeuw. De kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hen geluksgeld geven in rode enveloppen. Ook mogen de kinderen zoveel snoepen als ze willen en krijgen ze op Nieuwjaarsdag nooit straf.

Reacties op dit artikel
Byt, 2014-02-28
( 0 )

Stom dommeb site
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl