X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( -4 )
RSS van Tane Tane Auteur op infoyo sinds
04 Maart 2009


Bekijk het profiel van Tane
Datum: 06-04-2009
Auteur: Tane
We kennen allemaal het Sinterklaasfeest. Sinterklaas de goedheiligman komt uit Spanje. Hij komt elk jaar op 5 december in Nederland en op 6 december in BelgiŽ pakjes brengen voor de kinderen. Samen met Zwarte Piet komt hij via de schoorsteen binnen in huizen en laat geschenken achter. Sinterklaas wordt ook Sint-Nicolaas genoemd.

Nicolaas van Myra

De tradities in het Sinterklaasfeest komen uit vershillende tijden. Veel daarvan gaan terug tot Nicolaas van Myra. Dit was een bisschop uit Myra, Turkije. De bisschop werd geboren omstreeks 280. De bisschop verrichte diverse wonderen en wijdde zijn leven aan de dienst van God. De verhalen gaan dat Nicolaas van Myra zakken graan kon vermenigvuldigen en hiermee hongersnood kon tegengaan.

Hij overleed op 6 december rond het jaar 342. Nicolaas van Myra werd later heilig verklaard. In 1087 roofden zeelieden de botten van Nicolaas van Myra om ze onder te brengen in een kerk in Bari, dat op dat moment in Spaanse handen was.

De naamdag van Nicolaas van Myra is 6 december. Er wordt gezegd dat de viering van deze dag is samengevoegd met een Germaans feest en daaruit Sinterklaas is ontstaan.

Protestanten

In de 13e eeuw werd in diverse steden in Nederland het Sinterklaasfeest al gevierd. Zo kregen in 1360 de kinderen in Dordrecht geld en een dag vrij om pret te maken. In Utrecht werd bij vier arme kinderen de schoen gevuld met goudstukken.

Rond de Tachtigjarige Oorlog probeerden de protestanten het feest af te schaffen. Volgens hen bevatte het feest teveel katholieke elementen. Dit mislukte echter omdat het feest reeds een grote populariteit had verworven.

Zie ginds komt de stoomboot

Het element van de stoomboot is er pas veel later bijgekomen. In 1850 schreef de Amsterdamse leraar Jan Schenkman het prentenboek Sint Nicolaas en zijn knecht. Daarin stond ook de tekst van het liedje Zie ginds komt de stoomboot. Het element van de stoomboot werd geÔntroduceerd.

Zwarte Piet

Over de oorsprong van Zwarte Piet is het enigszins moeilijk om tot een eenduidig antwoord te komen. De ene bron meldt dat Zwarte Piet reeds aan het begin van de 19e eeuw zijn intrede deed. Volgens een andere bron is Zwarte Piet in 1850 is geÔntroduceerd door Jan Schenkman (Zie ginds komt de stoomboot). Een andere bron vertelt dat Zwarte Piet pas in 1981 zijn intrede deed in het boek Het feest van Sint Nicolaas van Lina. In dat boek wordt gesproken van Pieter, de knecht van Sinterklaas.

Huidige Sinterklaasviering

Tegenwoordig vieren we op de avond van 5 december in Nederland en op 6 december in BelgiŽ de Sinterklaasavond. Zoals je wellicht al uit de vorige paragrafen hebt kunnen opmaken is niet altijd zo geweest. In de eerste jaren van de twintigste eeuw was pakjesavond vooral een stedelijk verschijnsel. Op het platteland kwam het nauwelijks voor. Om de opvoeding te steunen lieten de stdelijke scholen de Sinterklaas verschijnen.

Later in de eeuw kreeg de viering van Sinterklaas steeds meer aandacht. Kranten en televisie begonnen ook meer aandacht te besteden aan intochten. Op school verscheen Sinterklaas ook steeds meer. Er ontstond een nationaal gevoel rond de viering van Sinterklaas. Dit heeft geleid tot de huidige Sinterklaasavond waar kinderen en volwassenen cadeaus voor elkaar kopen.

Conclusie

Ten oprechte wordt vaak gedacht dat de huidige viering van Sinterklaas een eeuwenoud feest is. Enig onderzoek leert ons dat dit niet het geval is. Weliswaar bestaat het heilige feest voor de Sint Nicolaas van Myra wel al eeuwenlang, toch is de huidige viering heel anders dan hoe het bijvoorbeeld zeven eeuwen geleden was.

Reacties op dit artikel
Vivian, 2009-11-11
( +2 )

Dat stukje van zwarte piet klopt van geen kanten
Ryan,, 2010-11-30
( +1 )

Ik vind een mooi stuk tekst, maar sommige dingen kloppen inderdaad niet.
Sinterklaashater., 2010-11-30
( 0 )

Hooi,
ik haat sinterklaas en ik vindt hem stom maar ik moet het van mijn meester opzoeken, doei !
De kleine sexy ifone, 2010-12-02
( -1 )

de deze smeilies zijn van hyves ik heb aan die gek
De kleine sexy ifone, 2010-12-02
( -1 )

de deze smeilies zijn van hyves ik heb aan die gek
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl