X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


First nations art uit Canada

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Evacha Evacha Auteur op infoyo sinds
19 Maart 2010


Bekijk het profiel van Evacha
Datum: 27-07-2010
Auteur: Evacha
Uit het Constance Lake First Nation reservaat in Ontario komt de Canadese kunstenaar Dwayne Frost. Zijn Cree-naam is Gitchi Manitou Muskwa, hetgeen zoiets betekent als zachtmoedige beer. Twintig jaar geleden is hij begonnen met het maken van schilderijen en houtsnijwerken en door de jaren heen heeft hij een unieke eigen stijl ontwikkeld.

Norval Morriseau

Dwayne beschouwt het als een voorrecht dat hij aan het begin van zijn carriŤre les heeft gehad van Norval Morriseau (Copper Thunderbird), kunstschilder en Ojibwe-indiaan. De werken van Morriseau kenmerken zich door traditionele verhalen van zijn volk, waarbij hij onvermengde zuivere kleuren gebruikt met dikke zwarte omlijningen. Frost heeft zijn eigen stijl gecreŽerd in schilderen en houtsnijden, gebaseerd op de vele verhalen en legendes van de oorspronkelijke bewoners van Noord Ontario en zijn vrienden en familieleden in het Sandy Lake First Nation reservaat.

X-Ray style, Woodland Style en Woodland Spiritual Style

Hoewel hij een deel van zijn leven als Christen heeft doorgebracht, is Dwayne op enig moment terug gegaan naar zijn Indiaanse roots en naar het traditionele geloof en de cultuur van de Cree. Als kind raakte hij gefascineerd door de rotstekeningen die hij zag wanneer hij zich met zijn grootouders per kano over de rivieren en meren van Canada verplaatste. Oude rotstekeningen in X-Ray style, die als het ware een dwarsdoorsnede laten zien van het afgebeelde dier. Deze stijl is door Norval Morriseau verder ontwikkeld en gecombineerd met Woodland Style. Dwayne Frost heeft uit deze twee een geheel eigen stijl ontwikkeld en noemt het Woodland Spiritual Style. Al zijn schilderijen beelden verhalen uit, van eeuwenoude legendes tot hedendaagse problemen als milieuvervuiling en opwarming van de aarde. Zo zien we de Levensboom die aan het afsterven is door alles wat er op aarde gebeurt en de geesten van onze grootmoeders die proberen de boom te redden. Of de laatste ijsbeer die naar de ďspiritworldĒ wordt geroepen. In ieder schilderij zitten weer kleinere afbeeldingen verstopt die verband houden met elkaar, als het ware schilderijen in een schilderij. Daardoor raak je op deze werken eigenlijk nooit uitgekeken. Een bezoek aan zijn galerie is een verrukkelijke reis door de Canadese Indiaanse cultuur.

Waar te zien?

De werken van Dwayne Frost zijn te zien in Radio Kootwijk Kunstcentrum tot en met 7 januari 2011, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl