X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bart van der Leck

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Jahhoar Jahhoar Auteur op infoyo sinds
17 Juni 2010


Bekijk het profiel van Jahhoar
Gerelateerde artikelen ReÔficatie
Datum: 05-07-2010
Auteur: Jahhoar
Nederland kent veel kunstenaars, maar niet allen zijn ze even bekend. Hieronder volgt een biografie van een minder bekende kunstenaar. Toch heeft hij een hoofdrol gespeeld bij de oprichting van "De Stijl". Deze kunstbeweging is van grote betekenis voor de ontwikkeling van de kunst.

Bart van der Leck (1876-1958) - kunstenaar.

Wie is Bart van der Leck?

Bart van der Leck was een Nederlandse kunstenaar geboren in 1876 in Utrecht. Rond zijn 17e jaar begon hij zich bezig te houden met het schilderen van realisme. Hij maakte kunst uit politieke opvatting (socialistisch). Met de technieken die hij gebruikte wilde hij een breder publiek trekken dan enkel de elite. Hij maakte gebruik van gebrandschilderd glas, interieurtextiel, affichekunst, typografie en keramiek. Later begon hij pastelschilderijen te maken van mannen en vrouwen en de dagelijkse gebeurtenissen. Tussen 1910 en 1915 ging hij wandschilderingen maken, waarbij hij gelaatstrekken wegliet en zo dieptewerking tegenging. De kleuren die hij gebruikte waren rood, geel en blauw met een witte achtergrond.

De Stijl
In 1916 leerde Bart van der Leck de schilder Piet Mondriaan kennen. Eind 1916 leerde hij Theo van Doesburg kennen en richtten ze "De Stijl" op. (Een Nederlandse kunstbeweging genoemd naar het opgerichtte tijdschrift 'De Stijl') 
De club kunstenaars streefde naar een zo groot mogelijke eenvoud en abstractie. Het kleurgebruik bestond uit de drie primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs. 
Oorspronkelijk had Van der Leck een enorme invloed op Mondriaan en Van Doesburg. Zijn betoog om schilderkunst en architectuur samen te laten gaan vormde Van de Leck's belangrijkste bijdrage aan het blad en de kunstenaars rondom 'De Stijl'. 

Breuk met de Stijl.
Enkele jaren na de oprichting kwamen er meningsverschillen over vorm en compositie. Van der Leck verliet de Stijl en ging verder in zijn zoektocht naar de stijl die hem het best pastte.

Van de Leck en Mondriaan ondergingen, in eerste instantie onafhankelijk van elkaar, een kunstzinnige ontwikkeling van figuratief tot volledig abstract. In 1920 liet Van der Leck zijn eerste volledig abstracte werk zien.
Zijn schilderijen bestonden nu uit gekleurde geometrische vlakken tegen een witte achtergrond. Van der Leck's doel: "Het bereiken van de universele vormen door versimpeling, veralgemeniseren en synthese."

Bart van der Leck ontwikkelde zijn eigen kleurschema, bestaand uit grijs, wit en de kleuren rood, blauw en geel-groen.
Van der Leck begon zich bezig te houden met toegepaste kunst. Hij bepaalde het kleurengamma voor het stalenboekje voor het interieur van Huis Sonneveld. (1953)
Vele jaren had Bart van der Leck niet meer geschilderd maar op ongeveer tachtigjarige leeftijd heeft hij nog een serie van circa 17 schilderijen gemaakt.

Bart van der Leck overleed in 1958.

Ontwikkeling Bart van der Leck

Vanaf 1885 (Glas)schilder
1910-1915 Abstraheren
1917-1918 ďDe StijlĒ
1920 Volledig abstract
Jaren í20 patronen voor stoffen
Jaren í30 en í40 binnenhuis-architectuur en keramiek

Reacties op dit artikel
Th hauser, 2011-02-12
( +1 )

De kat die heeft gemaakt zijn daar verschillend repro,s van gemaakt is mijn vraag.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl