X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boekbespreking: Wereld en wandel van Michael K geschreven door J.M. Coetzee

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Carina03 Carina03 Auteur op infoyo sinds
17 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Carina03
Datum: 02-06-2009
Auteur: Carina03
In deze roman van J.M. Coetzee schrijft hij over de situatie in Zuid-Afrika tijdens een burgeroorlog.De wijze waarop hij het leven van Michael K beschrijft maakt ook op u vast een diepe indruk. Zeer de moeite van het lezen waard.

De schrijver

J.M. Coetzee heeft twee romans geschreven die expliciet over Zuid- Afrika gaan. Voor ‘De Wereld en wandel van Michael K ‘ontving hij de Booker Prize. Voor zijn tweede boek over Zuid-Afrika ‘In ongenade’ ontving hij eveneens de Booker Prize.

De Wereld en wandel van Michael K

Bij de geboorte van Michael K viel het de vroedvrouw meteen op dat hij een hazenlip had. De lip was gekruld, het linkerneusgat stond wijd open. Gelukkig was het gehemelte ongeschonden.

Door zijn handicap en zijn trage verstand krijgt Michael K veel te verduren. Hij wordt van school genomen en naar een tehuis gebracht. Als vijftienjarige komt hij te werken bij de plantsoenendienst. Vervolgens is hij werkloos, krijgt weer een baantje als avondbeheerder bij openbare toiletten - een leven van vallen en opstaan. Door zijn handicap krijgt hij nooit een vriendin.

Zijn moeder is ernstig ziek en verlangt er heftig naar om haar geboortedorp nog één keer te zien.

Michael besluit zijn moeder daar naar toe te brengen. Na eindeloos veel geploeter heeft hij voor zijn moeder een kar in elkaar weten te zetten. Daarmee gaan ze op pad. De reis voert dwars door het Afrikaanse platteland, dat verwikkelt is in een burgeroorlog. Zij hebben niet de benodigde reispapieren en moeten dus voorzichtig te werk gaan.

De beschrijving van deze tocht maakt een diepe indruk. In weer en wind proberen zij zich staande te houden, maar voor dat de geboorteplaats bereikt wordt, moet de moeder opgenomen worden in een ziekenhuis en sterft.

Michael K trekt alleen verder. Hij is vastberaden en wil zijn leven leven zoals hij zich dat had voorgesteld. Op een dag wordt hij opgepakt en naar een kamp gebracht. Hij ontvlucht op een gegeven moment dit kamp en gaat te voet verder.

De burgeroorlog gaat zijn begrip te boven.

Indrukwekkend is de beschrijving hoe Michael K zich ondanks alle ontberingen staande weet te houden. De wijze waarop hij dat doet, is buitengewoon aangrijpend en goed beschreven.

Nawoord

Een boek dat ik u ten zeerste kan aanbevelen.

Opvallend is, dat dit boek geen één hoofdstuk heeft. Het is één lang verhaal dat je, zowel letterlijk als figuurlijk, achter elkaar uitleest.

Andere werken van J.M. Coetzee

J.M. Coetzee (1940) heeft nog meer boeken geschreven. O.a. Wachten op de barbaren,Langzame man, Elisabeth Costello, Jongensjaren, Portret van een jongeman, IJzeren tijd en In ongenade. In 2003 kreeg hij voor zijn hele oeuvre de Nobelprijs

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl