X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Oei Wildschut, schilder.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Rolanne Rolanne Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van Rolanne
Datum: 20-05-2009
Auteur: Rolanne
In 1945 werd ze geboren, in de tijd van wederopbouw. De eerste dochter van Kunstschilder-glazenier Daan Wildschut. Oei, is haar naam, Oei Wildschut. Een reiziger is ze. In haar hoofd, en soms fysiek. Het was in het gastronomische Maastricht dat Oei de kunstacademie door liep.

Tussen '70 en '90 had ze een enorme drive om alsmaar enorme wandkleden te produceren.

Textiele werkvorming heeft ze gekozen als afstudeerrichting. Na die tijd toen ze echt voldoende met materiaal kleur en reliŽf geŽxperimenteerd had, kwam de behoefte in maat te variŽren. Van het ene uiterste kwam het andere. Uiteindelijk kwam ze bij textiele miniaturen uit. Van Wild ging Wildschut naar priegel werken. 

Als seizoenskok werkte ze in het land van de fransen, wijn en de franse keuken.

Als seizoenskok werkte ze in het land van de fransen, wijn en de franse keuken. In 90 stapte ze in de bus. In Frankrijk kwam ze er weer uit.  Heerlijk. Eten en het met liefde en fantasie bereiden daarvan, voor veelal toeristen. Elke periode duurde langer dan gepland, ook deze, indien ze al iets gepland had. In Frankrijk zie je nogal een een bordje met "table d'hŰte" Een voorliefde voor lekker eten had ze altijd al. Dat leek haar wel wat. Koken kon ze wel, alleen nog even haar horeca papieren halen. Ze begon thuis een eigen zaak, laten we het een huiskamerrestaurant noemen.

De dingen in het dagelijks leven zijn inspiratiebronnen. Wijn, dansen. Mensen met hun deugden en vooral ondeugden, natuurlijk. Maar ook vergezichten en reisimpressies

De dingen in het dagelijks leven zijn inspiratiebronnen. Wijn, dansen. Mensen met hun deugden en vooral ondeugden, natuurlijk. Maar ook vergezichten en reisimpressies
Ze begon met schilderen toen ze voor haar table beschilderde onderborden wilde.
Vanaf 2004 verruilde ze de kookschort definitief voor het penseel.
Ze schildert nu vrolijke tafereeltjes, uitsluitend met acryl. De wil om te produceren was en is er altijd. Zal altijd in haar leven zijn. Sommige dingen weet je gewoon. Ze komt nog regelmatig in restaurants, om te genieten van zoiets heerlijks aards als eten, tevens om te exposeren.

Reacties op dit artikel
S.g. de vos, 2011-07-24
( +1 )

Op 3 april 2011 stuurde ik u onderstaande E-mail. Helaas hierop nog geen antwoord gekregen. Aan de aandacht ontsnapt ?

Geachte mevrouw Oei Wildschut,

In 1959 heeft de Gereformeerde Kerk van Papendrecht haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. De architect van deze kerk was J.H. den Heijer uit Katwijk.
De keuze van de bouwcommissie voor deze architect was de aanleiding van het bezoek aan de nieuwe Gereformeerde Kerk die Den Heijer bouwde in Heerlen.
Deze kerk is in nauwoverleg tot stand gekomen met architect F.Peutz te Heerlen omdat deze een goede toegang had bij de gemeente Heerlen. Daarvoor had architect F.Peutz de St.Annakerk te Heerlen gebouwd. Frappant in het geheel is dat zowel de St. Annakerk als de Geref.kerk van Heerlen (nu medisch centrum) en 'de Morgensterkerk' van Papendrecht de basis van een achthoek (octogoon) hebben.
Vanuit mijn bouwkundige en kerkelijke / liturgische achtergrond probeer ik het raadsel van onze kerk in Papendrecht te ontrafelen en antwoorden op vragen te krijgen waarom de arc. Den Heijer onze kerk in deze afmetingen heeft gebouwd. Invloeden daartoe zijn zeerzeker terug te voeren naar architect F.Peutz. Maar er is nog meer. In de kerk is in de aandachtswand een glas-in-beton kruis aangebracht. De vorm en kleurschakeringen heeft menig kerkganger een bron van inspiratie gegeven in het waarom de kunstenaar het zo bedacht heeft. Alleen de naam van de kunstenaar is (helaas) niet meer bij ons bekend. Vanuit mijn eigen achtergrond moet ik zeggen: dat is geen goede zaak. Maar architect Den Heijer is overlen evenals F.Peutz. Kortgeleden, na mijn bezoek aan de website van de St.Annakerk ben ik tot de ontdekking gekomen dat de glas in betonramen in die kerk het ontwerp zijn van Daan Wildschut. Zodoende ben ik via verwijzingen op uw spoor gekomen en kunt u mij misschien verder helpen in de inspiratie van uw vader over het kruis in 'de Morgenster'. Misschien is het wel een werk wat niet bij u bekend was maar nu tot de verbeelding gaat spreken. In de bijlage een paar foto's van kerk en kruis.

Vragen mijnerzijds zijn: Is het u bekend dat dit kunstwerk van de hand van uw vader is? Is er in de mogelijke nalatenschap van uw vader nog een beschrijving van het kruis aanwezig en het hoe en waarom hij dit kruis op deze wijze heeft ontworpen.

Omdat er nu geen beschrijving van het kruis aanwezig is is het ook een geheimenis waarbij het voor een ieder een inspriratiebron is voor eigen invulling. Maar ook een kunstenaar heeft recht op dat zijn verhaal ook verteld kan worden, ook hij heeft ieen verhaal en wilde iets doorgeven.

Misschien komen we zo beiden tot nieuwe ontdekkingen en hoop op een nader contact.

met vriendelijke groet,

SGerrit de Vos
Papendrecht
Rosa visser-zaccagnini, 2014-05-28
( 0 )

Beste mevrouw/meneer S. G. de Vos,

Ik heb op deze site met grote interesse uw oude mail gelezen.

Ik heb namelijk voor de Stichting Bonas (Rotterdam) een onderzoek gedaan over het leven en het werk van architect Frits Peutz. Vorig jaar is een boek uitgekomen: ‚ÄėF.P.J. Peutz Romantisch Rationalist‚Äô.
In het boek, bij gebrek aan ruimte, heb ik de Gereformeerde Kerk van Den Heijer niet besproken, maar ik had informatie erover verzameld (zie onder).
Wat betreft het kruis in Papendrecht: Weet u al meer ?
Indien u dit wenst, zal ik na mijn vakantie informeren bij verschillende relaties in Heerlen, ik hoop met goede resultaten.
Met vriendelijke groet
Rosa Visser-Zaccagnini

Gereformeerde kerk met kosterwoning Burgemeester Waszinkstraat Heerlen
Heijer, J.H. den/architect/1954-1956;Peutz, F.P.J./advies/1954-1955
Zoethout aannemersbedrijf/uitvoering/1955-1956
De architect J.H. den Heijer kreeg op 31 mei 1954 de voorlopige opdracht om een nieuwe Gereformeerde kerk met kosterwoning te ontwerpen. Op 11 juni diende Den Heijer het ontwerp in van een gebouw met een achthoekige plattegrond. In juli vroeg de bouwcommissie naar een ander ontwerp, wel met een achthoekige vorm.
De bouwcommissie van de kerkraad verlangde voorts dat de architect zijn plannen met Peutz zou bespreken om tot een goed ontwerp te komen. De inschakeling van Peutz kwam vooral voort uit tactische overwegingen. Het gemeentebestuur wenste dat er een representatief gebouw zou verrijzen gezien de ligging aan een ‚Äď toekomstige- grote verkeersweg. De bouwcommissie hoopte dat de onderhandelingen met de Gemeente Heerlen door de invloed van Peutz vlotter zouden verlopen.
Den Heijer besprak zijn gewijzigde plannen uitvoerig met Peutz, waarna op 8 november 1954 een maquette werd gepresenteerd. De gemeentelijke welstandscommissie verleende op die dag haar goedkeuring, waarna Den Heijer op 15 november 1954 de definitieve opdracht kreeg en op 28 januari 1955 kwam de bouwvergunning los. De kerk kreeg een achthoekige plattegrond en een dakruiter. Op advies van Peutz werd de kerk onderhands aanbesteed. De feestelijke opening was op 15 maart 1956. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als fotostudio, woonhuis en kantoor.
Adres: :Burgemeester Waszinkstraat 2/6417 CX/Heerlen
Archieven:Rijckheyt (Heerlen)/Archief F.P.J. Peutz bestek nr. 0.07 (gereformeerde kerk)
CD van de KB. ‚ÄėKerken na 1940 in Limburg‚Äô, Stichting Monumentenhuis Limburg 1076660126140.
#END:

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl