X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Kunst en cultuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Schrijver, dichter, politicus Victor Marie Hugo

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van AnnaStaal AnnaStaal Auteur op infoyo sinds
23 Juli 2008


Bekijk het profiel van AnnaStaal
Datum: 25-02-2009
Auteur: AnnaStaal
Velen kennen ongetwijfeld Les Miserables, en dan m.n. in een musical versie. Maar Les Miserables is slechts een van de mooie werken die de Franse schrijver Victor Hugo op zijn heeft gezet. Hij was naast schrijver van romans ook dichter, toneelstukken, essays en was politiek actief.

Persoonlijk

Persoonlijk Victor Marie Hugo werd geboren in Besancon op 26 februari 1802 en stierf in – waar anders – Parijs op 22 mei 1885.
Als zoon (met nog 2 broers Abel en Eugene) van een generaal in het leger van Napoleon had hij het in zijn jeugd niet gemakkelijk. Overal werd hij mee naar toe gesleurd en het slechte huwelijk tussen zijn vader en moeder maakte het niet gemakkelijker. Zowel op gebied van geloof als politiek gezien zagen zijn ouders zaken wezenlijk anders. In 1813 scheidde zijn ouders en Victor ging met zijn moeder in Parijs wonen.

In 1819 leerde hij Adele Foucher leren kennen en trouwde in 1822 met haar. Met Adele kreeg Hugo 5 kinderen, hun eerste kind Leopold (1823) stierf kort na de geboorte. In 1824 werd Leopoldine geboren en in 1826 Charles, in 1828 Francois Victor en als laatste dochter Adele in 1830.
Leopoldine en haar man verdronken in 1843 en het verdriet was groot. Hij heeft maar liefst 8 jaar niets gepubliceerd.

Zijn broer Eugene die jaloers was op het de vrouw van Victor Hugo zou later krankzinnig worden.

Carrière

Hij ving zijn carrière aan met werk op gebied van geloof en dat was met een dergelijke jeugd niet echt vreemd.
Een voorbeeld voor hem was Chateaubriand, een van de grondleggers van de romantiek.
In 1820 richtte Hugo met zijn broers de krant Les Conservateur Litteraire op. Nog datzelfde jaar won hij de wedstrijd van de Academie des Jeux Floraux en daarmee richtte hij zich volledig op de literatuur.

Zijn eerder bundel verscheen dan ook in 1822 (Odes). Maar het werk uit 1826 bracht hem zijn eerste ‘roem’, Odes et Ballades en zijn 1e roman verscheen in 1823 Han d’Islande.

Eind jaren 20 van de 19e eeuw nam hij de leidende rol als het gaat om de romantische stroming. Zijn werk was gedurfd en soms zelfs provocerend. De ophef over zijn toneelstuk Hernani was dan ook groot. De tweede voorstelling waren de vrienden en medestanders van Hugo aanwezig en de sfeer was agressief. De verschillende groeperingen stonden recht tegenover elkaar: classicisten tegen romantici, liberalen tegen conformisten en republikeinen tegen royalisten.

In 1832 werd een voorstelling gecensureerd vanwege de spot met de Franse adel. Hoewel het stuk succesvol was, was Hugo woedend en schreef kort daarna weer een succesvol stuk Lucrece Borgia. Mademoiselle George, de maitresse van Napoleon speelde de hoofdrol.

Actrice Juliette Drouet werd vervolgens de belangrijkste minnares van Hugo en beef bij hem tot aan dood (1883).

Zijn eerste roman kwam in 1831 uit, Notre Dame de Paris (De klokkenluider van de Notre Dame). Zijn meesterwerk Les Miserables, over sociale ongelijkheid, kwam pas in 1862 uit, maar hij is er vele jaren aan bezig geweest (gestart in 1830).

Politiek

Hugo was aanhanger van de liberale en humanitaire democratie geworden en had zijn moeder zelfs enthousiast gekregen.
In 1841 werd hij verkozen tot de Academie Française en in 1845 (onder koning Louis Philippe) werd hij aangesteld als Pair de France.
Hugo was een fel tegenstander van de doodstraf, sociale ongelijkheid en was voor vrijheid voor de pers. Na de revolutie van 1848 werd hij verkozen tot afgevaardigde in de Assemblée législative en de Assemblée constitutionnelle.

Na de staatsgreep van Napoleon III ging Hugo in ballingschap en verdween via Brussel naar Guernsey (Jersey). Tot 1870 leefde hij daar en hoewel hij inmiddels weer terug mocht, mocht hij geen kritiek uit op het regime en daarom bleef hij lang weg.

In 1870 werd hij als nationale held binnengehaald en even is hij nog in de politiek actief geweest. Hij kreeg een lichte beroerte en zijn 2 zonen stierven in diezelfde tijd.
Zijn jongste dochter Adele werd opgenomen in een krankzinnigeninrichting (hier is in de jaren 60 nog een speelfilm over gemaakt).
Uiteindelijk stierf hij in 1883 en als held werd zijn lijkkist nog enkele dagen onder Arc de Triomphe gezet. Zijn laatste rustplaats is het Pantheon.

Reacties op dit artikel
Mc'chicken'menu, 2009-09-20
( +1 )

handigg.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl